Online datarijke plattegronden van je klas bijhouden

Classcharts Toen ik de mail kreeg met een verwijzing naar Class Charts moest ik twee keer lezen. Er stond in dat Classcharts een gratis online tool is om “data rijke klassenplattegronden” mee bij te houden. Visioenen van docenten die door een schoolgebouw heen dwaalden en een plattegrond nodig hadden om hun weg te vinden schoten al door mijn hoofd. Toch maar even naar de site gegaan en een account aangemaakt en zelf gekeken.

Het blijkt wat basaler te zijn dan dat. Het gaat om online presentielijsten. Het principe is simpel: je kunt klassen aanmaken met daarin tafeltjes in verschillende indelingen, je voeg leerlingen/studenten toe. Die leerlingen kunnen verschillende eigenschappen hebben, zoals leesniveau of ze in aanmerking komen voor schoolmaaltijden (je ziet hier de Britse herkomst van de omgeving in terug, maar je kunt de velden aanpassen) etc.
De docent kan een plattegrond op zijn/haar scherm laten zien en dan eenvoudig aangeven waar een leerling mee bezig is:
Classcharts_2

Helder. Lijkt me best handig in een situatie waar het nodig is om snel, tijdens een les zulke observaties van studenten vast te kunnen leggen. Maar dat zie ik in het hoger onderwijs in ieder geval niet snel gebeuren.

Heb je wel behoefte aan zo’n functionaliteit, dan zou ik eerst contact opnemen met de leverancier van het systeem om een paar zaken te regelen. Want ik kan me niet voorstellen dat je zo’n leerlingregistratiesysteem op basis van een gratis online, ‘vandaag hier, morgen wellicht niet meer’, tool gaat uitvoeren. En daarmee bedoel ik niets vervelends richting Edukey Education Ltd (het bedrijf achter de site), maar het zou niet voor het eerst zijn dat een dergelijke omgeving (ook midden in een schooljaar) stopt.
Daarnaast zou ik als school de leerlinggegevens willen kunnen importeren (zodat de docenten die niet zelf hoeven in te voeren) én natuurlijk ook weer exporteren.

Gebruik jij zo’n omgeving? Zou je zoiets willen gebruiken in jouw klas? Haken/ogen die je ziet? Ik hoor het graag!

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
7 jaren geleden

Online datarijke plattegronden van je klas bijhouden http://t.co/olvoasMFfS

trackback

[…] van Pierre Gorissen (@ictoblog – ) in zijn blogpost over deze tool “Online datarijke plattegronden van je klas bijhouden“. Ook vind je hier een tweetal schermafdrukken van de […]