Bittorrent Sync – veilig Dropbox / Skydrive alternatief?

BitTorrent-Sync Ze zijn al even in bèta, hebben inmiddels 1 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en zo’n 30 petabytes aan data gesynchroniseerd (niet dat dat nou echt wat zegt, maar OK, het is veel data). Er zijn gratis clients beschikbaar voor Mac OS X Snow Leopard of nieuwer, Windows XP SP3 (32-bit) of nieuwer (32 en 64-bit), Linux met kernel 2.6.16 (glibc 2.4) of nieuwer op ARM/PPC/i386/x86_64, FreeBSD 8.4 en 9.1, Android 2.2 en nieuwer, iOS 5.0 en nieuwer (iPhone en sinds dit weekend ook iPad). Maar wat is het eigenlijk?

Wat is het?
Bittorrent Sync is een tool/dienst waarmee je net als bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive of Skydrive, bestanden tussen meerder computers of mobiele apparaten kunt synchroniseren. Bittorrent Sync maakt daarbij gebruik van het bittorrent protocol. Voor de duidelijkheid: dat is inderdaad hetzelfde protocol als dat gebruikt wordt om films, video’s, audio, programma’s uit te wisselen (met en zonder toestemming van de rechthebbenden), maar Bittorrent Sync staat daar helemaal los van. Alleen de onderliggende technologie is gelijk. Overigens: waar Microsoft zichzelf problemen op de hals haalde door de namens Windows RT en Windows Pro te gebruiken voor twee heel verschillende producten (die er alleen hetzelfde uitzien) denk ik dat Bittorrent zich problemen op de hals haalt door hun merknaam hier te gebruiken. Want voor veel mensen staat “Bittorrent” gelijk aan “illegaal”. Maar goed, die 1 miljoen actieve gebruikers weten wel beter.

Wat is er anders?
Wat is er anders aan Bittorrent Sync ten opzichte van al die andere diensten? Een heel belangrijk verschil is dat Bittorrent géén centrale servers gebruikt voor het opslaan van jouw data (wel voor het verbinden van de clients). Dat heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de vraag of anderen aan jouw bestanden kunnen komen. Ze staan niet ergens op een server in de VS of zo. Het nadeel is wel weer dat om te kunnen synchroniseren, je de machines tegelijkertijd online moet hebben.
Dat is op te lossen door Bittorrent Sync ook op een machine te installeren die altijd aan staat. Als je al een Synology NAS hebt bijvoorbeeld, dan kun je het daar op installeren. Of op een Raspberry Pi, of op een server die je online huurt. Het gebruik van de clients of van de dienst is (op dit moment) helemaal gratis.

Zijn er ook nadelen?
Ja, er zijn ook nadelen. De Bittorrent Sync clients zijn gratis maar niet open source. Bittorrent gebruikt trackers en relay servers en ook die zijn (nog?) niet voor anderen beschikbaar. Uit de berichten in de fora van Bittorrent Sync is af te leiden dat ze van plan zijn met diensten te komen die op bedrijven gericht zijn. Het ligt voor de hand dat die diensten niet gratis zijn.
En dat de software gratis is en niet open source heeft als nadeel dat we er op zullen moeten vertrouwen dat de clients niet meer doen dan dat Bittorrent zegt dat ze doen. Bittorrent geeft een API vrij voor anderen om eigen applicaties te kunnen bouwen die gebruik maken van Bittorrent Sync. Maar beter was het als anderen, doordat ze hetzelfde, gedocumenteerde protocol gebruiken gewoon eigen clients kunnen maken. Net zoals dat bij het gebruik van Bittorrent voor het uitwisselen van films, video’s etc. ook gebeurt.
Het is dus nog even afwachten hoe zich dit gaat ontwikkelen.

Daarnaast zijn de clients nog niet allemaal even uitontwikkeld. Zo kun je wel bestanden synchroniseren van je PC naar de iPad en iPhone, maar je kunt ze daar (met uitzondering van afbeeldingen) nog niet openen in andere applicaties op je tablet. Dan heb je er dus nog niet veel aan. Ook is het deelmechanisme met QR-codes nog niet altijd even handig. Maar dat zijn ongetwijfeld zaken die zullen verbeteren in de komende versies, ze zijn immers pas 5 maanden in bèta en verspreiden hun energie (gelukkig) over veel platformen.

Conclusie
Ik vind het nog wat vroeg om Bittorrent Sync tot dé winnaar uit te roepen. Op dit moment is Bittorrent Sync te vergelijken met Skype: de clients zijn gratis, er is een API, maar het is closed source en je bent afhankelijk van één leverancier voor wat betreft de clients en functionaliteiten. Veel zal ook afhangen van hoe hun business model er uit gaat zien. In de tussentijd is het een interessante technologie om in de gaten te houden naast de bestaande opties op dit gebied.

Meer weten?
Er is een uitgebreide handleiding (PDF!) beschikbaar waarin ook al de minder voor de hand liggende opties van Bittorrent Sync en het installeren van Bittorrent Sync op Synology en Raspberry Pi worden beschreven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen van Pelt
10 jaren geleden

Gelden de opmerkingen in je conclusie (closed source, gratis clients, een API en afhankelijkheid van één leverancier voor functionaliteiten) niet net zo hard voor de alternatieven SkyDrive/Dropbox en anderen? Welke criteria hanteren we voor het uitroepen van een winnaar?

Wel en interessante discussie in een tijd waar steeds meer onderwijsinstelingen “in de cloud” willen gaan werken. Bestanden buiten de school is dan vaak de eerste stap. Wat zijn dan de afwegingen voor een school in de keuze voor een leverancier?

Raoul Teeuwen
10 jaren geleden
Reageer op  Jeroen van Pelt

Op http://www.surfsites.nl/cloud/wat-is-cloud/privacy-en-security-in-de-cloud/ staat oa een “Cloud Computing & privacy: Checklist Contractuele afspraken”. Ik weet dat er gewerkt wordt aan een Normenkader HO, maar kon daar vooralsnog weinig over vinden online.

trackback

Bittorrent Sync – veilig Dropbox / Skydrive alternatief? http://t.co/Mtahx7LQWc via @ICTOblog