nov 112013
 

BitTorrent-Sync Ze zijn al even in bèta, hebben inmiddels 1 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en zo’n 30 petabytes aan data gesynchroniseerd (niet dat dat nou echt wat zegt, maar OK, het is veel data). Er zijn gratis clients beschikbaar voor Mac OS X Snow Leopard of nieuwer, Windows XP SP3 (32-bit) of nieuwer (32 en 64-bit), Linux met kernel 2.6.16 (glibc 2.4) of nieuwer op ARM/PPC/i386/x86_64, FreeBSD 8.4 en 9.1, Android 2.2 en nieuwer, iOS 5.0 en nieuwer (iPhone en sinds dit weekend ook iPad). Maar wat is het eigenlijk?

Wat is het?
Bittorrent Sync is een tool/dienst waarmee je net als bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive of Skydrive, bestanden tussen meerder computers of mobiele apparaten kunt synchroniseren. Bittorrent Sync maakt daarbij gebruik van het bittorrent protocol. Voor de duidelijkheid: dat is inderdaad hetzelfde protocol als dat gebruikt wordt om films, video’s, audio, programma’s uit te wisselen (met en zonder toestemming van de rechthebbenden), maar Bittorrent Sync staat daar helemaal los van. Alleen de onderliggende technologie is gelijk. Overigens: waar Microsoft zichzelf problemen op de hals haalde door de namens Windows RT en Windows Pro te gebruiken voor twee heel verschillende producten (die er alleen hetzelfde uitzien) denk ik dat Bittorrent zich problemen op de hals haalt door hun merknaam hier te gebruiken. Want voor veel mensen staat “Bittorrent” gelijk aan “illegaal”. Maar goed, die 1 miljoen actieve gebruikers weten wel beter.

Wat is er anders?
Wat is er anders aan Bittorrent Sync ten opzichte van al die andere diensten? Een heel belangrijk verschil is dat Bittorrent géén centrale servers gebruikt voor het opslaan van jouw data (wel voor het verbinden van de clients). Dat heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de vraag of anderen aan jouw bestanden kunnen komen. Ze staan niet ergens op een server in de VS of zo. Het nadeel is wel weer dat om te kunnen synchroniseren, je de machines tegelijkertijd online moet hebben.
Dat is op te lossen door Bittorrent Sync ook op een machine te installeren die altijd aan staat. Als je al een Synology NAS hebt bijvoorbeeld, dan kun je het daar op installeren. Of op een Raspberry Pi, of op een server die je online huurt. Het gebruik van de clients of van de dienst is (op dit moment) helemaal gratis.
Lees verder….