okt 292013
 

ED digitaalDe komende twee weken heb ik een gratis proefabonnement op het Algemeen Dagblad (AD), naast mijn reguliere krantenabonnement op het Eindhovens Dagblad (ED). Het is als Limburger die nu al ruim 10 jaar in Brabant woont grappig om een krant te lezen die duidelijk Rotterdamse roots heeft. In het ED zul je op dinsdag in ieder geen achtergrondartikelen vinden over Perez en Koeman. Maar er gebeurde ook iets vervelends / grappigs (afhankelijk van hoe je er naar kijkt). Ik had de kranten op elkaar gelegd en begon met het AD. Daar stonden een paar leuke artikelen in, niks mis mee, veel foto’s van de storm gisteren, kortom prima eerste indruk. Totdat ik op een gegeven moment een pagina tegen kwam waarop ik kon lezen dat ik vanaf vandaag het ED ook elektronisch kon lezen. Huh?

Ik had, zonder het te merken doorgebladerd naar het ED. Layout, opmaak, uitstraling van AD en ED waren blijkbaar dusdanig gelijk aan elkaar dat ik het niet gemerkt had. Ja, ik had me er over verbaasd dat er nóg een artikel over het rapport over PSV langs kwam, maar op de voorpagina van het ED viel mijn blik eerder op het lijstje foto’s van leden van de klankbordgroep (mijn a.s. voorzitter van het CvB stond daar ook tussen) dan op het ED logo (dat overigens op dezelfde plek staat als het AD logo.
Het zegt veel over het onderscheidend vermogen van kranten ten opzichte van elkaar. Natuurlijk, had ik de Telegraaf gelezen naast het ED, dan was het wel duidelijk geweest, maar nu niet.
Verder met de digitale versie van het ED dan. Daar wilde ik wel toegang toe hebben. De krant maakte melding van mijn klantnummer, dat ik op “mijn bankafschrift” kon vinden. Die krijg ik al een tijdje niet meer. Dus naar ING.nl en ingelogd op “mijn ING”. Hmmm, ik kon toch zoeken op naam bij de afschriften?
Nee, op de website kan dat (nog) niet. Het bleek dat ik dat gedaan had in de iPad App. Dus die opgestart. En inderdaad, daar kan ik gemakkelijk zoeken op Wegener en krijg ik netjes een lijstje met alle recente afschriften van dat bedrijf. Handig!

Nog handiger: onder elke afschrift staat een “deel” knopje zodat ik de benodigde afschrift met mijn klantnummer eenvoudig naar mezelf door kan mailen. De mail bevat dan een PDF. Dat lijkt wat omslachtig, maar is ook handig als je bijvoorbeeld op basis van die overschrift een declaratie wilt indienen of als je een afschrift moet hebben van alleen die betaling (bv. als je de kassabon kwijt bent en toch bij een winkel wint aantonen dat je iets daar gekocht hebt op een bepaalde datum!). Waarom zit die functionaliteit niet ook in de website?
Zomaar een gewone dinsdagochtend, tijdens het ontbijt, een kop koffie (tja) en nog voordat het 7 uur is.
Lees verder….