okt 262013
 

Coursera_VLC Deze week ben ik aan mijn respectievelijk 3e en 4e MOOC begonnen. In vergelijking met anderen ben ik dus best nogal een beginner wat betreft deelnemen aan Massive Open Online Courses. Maar het wordt me ook niet echt gemakkelijk gemaakt.

Mijn eerste ervaring met een MOOC was met de Social Network Analysis MOOC. Een onderwerp dat aansluit bij het onderzoek dat ik gedaan heb naar tagging binnen opnames van colleges, maar wat ook weer ver genoeg van mijn voorkennis lag om tamelijk uitdagend te zijn. En dat bleek ook wel toen ik de video’s met uitleg begon te bekijken en de wekelijkse huiswerkopdrachten begon te maken. De stappen waren groot, het vocabulaire dat gebruikt werd onbekend en de link tussen de huiswerkopdrachten en de colleges moeizaam. Ik heb getracht vol te houden, maar ben na 6 van de 8 weken afgehaakt omdat ik voorzag dat ik de eindtoets toch niet zou gaan halen.

Afgelopen weken gingen twee andere courses van start waar ik me voor ingeschreven had/heb: Blended Learning: Personalizing Education for Students en Big Data in Education. En een week of vijf geleden ben ik gestart met Statistics One. En de ervaringen tot nu toe stemmen niet echt heel positief.

Blended Learning MOOC
De course over Blended Learning is best interessant, maar ik wist bij de start al dat ik niet voornemens was om de assignment te maken waarbij het de bedoeling was om zelf een stuk blended learning te onwerpen. Past simpelweg niet in mijn planning op dit moment. Ook assignments als “verzin een betere definitie voor blended learning dan dat wij als docenten verzonnen hebben en plaats die op het forum” laat ik graag aan me voorbij gaan. Dus ben ik hier een lurker die alleen de video’s download om te bekijken.

Nou zou je je hier kunnen afvragen of dat erg is. Ik kies er immers voor om niet te voldoen aan de ‘eisen’ die de docenten stellen. Maar goed, als het in deze MOOC gaat over succesverhalen waarbij leerlingen/studenten onderwijs aangeboden kregen op een manier die wél bij hun paste en ik krijg één manier aangeboden die toevallig/helaas niet bij me past, dan voelt dat toch een beetje raar.

Big Data
De andere MOOC die net gestart is, is Big Data in Education (zie ook de screenshot boven bij het bericht). En deze is qua productiekwaliteit alleen al een ramp. De eerste week bestaat uit schermfilmpjes gemaakt door de docent waarbij je hem voor zijn laptop ziet zitten terwijl hij de dia’s van zijn presentaties voorleest. Hij verteld letterlijk wat er op de met tekst gevulde dia’s staat. Hier, net als bij mijn eerste MOOC, een enorm gat tussen “je hoeft eigenlijk geen specifieke voorkennis te hebben” en de daadwerkelijke praktijk van de MOOC. Er komen begrippen en modellen voorbij die heel wat voorkennis veronderstellen. Er wordt een lijstje gegeven van mogelijke tools die je kunt willen inzetten tijdens de MOOC uiteenlopend van “Java” tot “Excel”, “Matlab” en “RapidMiner”.
Tools_Big_Data
Je hoeft je niet te haasten om ze te installeren, maar moet er wel al eens even over denken.

Natuurlijk, ook hier staat het je vrij om vragen te stellen op het forum, om contact op te nemen met de docent, zelf initiatief te nemen. Maar als het gat tussen blijkbare verwachting van wat je al weet en je eigen kennis zó groot is, begin je daar gewoon niet aan. Dat de eerste assignment fouten bleek te bevatten helpt daar uiteraard ook niet bij. Bij deze MOOC heb je overigens maar 5 herkansingen per assignment, even kijken wat het is dat je moet leren is er dan niet zomaar bij.

Frustratie_Big_Data
Dat ik niet de enige ben die problemen heeft met de kwaliteit van de video’s blijkt ook wel uit de forumposts. Positief op zich is dan wel weer dat er andere cursisten zijn die stap-voor-stap instructies posten over hoe je dan wél de software aan de praat moet krijgen en de stappen die de docent in de video overslaat. De frustratie van de ene deelnemer vormt dan de uitdaging van de andere deelnemer. Dat kun je een feature noemen, maar als dat al in week 1 de enige manier vormt om door de introductie heen te komen, dan is het niet gek dat veel mensen dan al afhaken.

Statistics One
Zoals gezegd, een week of vijf geleden ben ik gestart met Statistics One, eigenlijk een inleiding in statistiek. Maar voor mij interessant omdat hierbij gebruik gemaakt wordt van R, een open source statistische omgeving waar ik wel al veel van gehoord had, maar nog nooit echt mee gewerkt.
Dit is een MOOC die op zich wél goed opgezet is. De docent staat, duidelijk en rustig pratend, elke week voor zijn scherm uitleg te geven bij de verschillende statistische begrippen.
Statistics1
Ook hier download ik de video’s omdat ik, vanwege mijn statistische voorkennis, hier wél in staat ben om de uitleg te volgen. En omdat hij zo rustig praat, bekijk ik die video’s in VLC-player op anderhalve snelheid. Dat helpt wel, want wekelijks staat er toch gewoon zo’n 45 minuten aan video klaar met theorie (bij Big Data zet ik hem overigens soms op 90% snelheid omdat die docent erg snel praat). Als voor jou dat allemaal nieuw is, dan moet je ruimschoots meer tijd nemen om dat ook te bevatten. Daarnaast staat er elke week ongeveer een half uur aan screencast in R beschikbaar met daarin voorbeelden van het gebruik van de theorie in R.

De link tussen de video’s en de opdrachten is hier redelijk goed. Fijn is dat je in R alle commando’s in de vorm van een tekstbestand kunt opslaan en de commando’s die in de screencast aan bod komen staan als download beschikbaar. Je kunt dus de stappen die getoond worden eenvoudig mee volgen zonder overbodig typewerk.
Ook heel prettig is dat het wekelijkse huiswerk goed aansluit bij dat praktisch onderdeel. Apart daarbij is overigens dat je na de eerste poging al per vraag feedback krijgt over hoe je het antwoord conceptueel in R zou moeten uitrekenen. Dat maakt het in veel gevallen tamelijk eenvoudig om het huiswerk alsnog foutloos te maken.
Voor het bekijken van de screencast (inclusief oefenen) moet ik ook ongeveer 1 uur rekenen en het maken van het huiswerk kost dan eveneens ongeveer 1 uur. Al met al dus voor mij bijna 3 uur wekelijks, terwijl ik al ruime voorkennis heb. Zowel op statistiek gebied als wat betreft programmeren waardoor het werken in R voor mij niet moeilijk is.

En het zou bij deze MOOC fijn zijn als ik al vooruit kon werken. Het is niet de eerste keer dat de MOOC gegeven wordt. Ik neem dus aan dat de video’s al beschikbaar zijn. Nu komen ze per week pas beschikbaar (op zondag). Ik kan me voorstellen dat ze liever niet hebben dat er al mensen op het forum vragen over week 10 aan het stellen zijn terwijl er anderen pas bij week 5 zijn, maar ik had vorige week herfstvakantie en best wel wat tijd gehad om een paar weken vooruit te werken, terwijl ik nu elke week goed moet inplannen om het huiswerk ook voor de deadline op zondag af te maken. Ook hier: de keuze voor de planning ligt vast, weinig ruimte voor flexibiliteit.

Samenvattend
Mijn ervaringen tot nu toe met de Coursera MOOCs zijn zoals gezegd dus niet echt positief:

 • Inschatting van benodigde voorkennis blijkt in de beschrijving in de regel zwaar onderschat te worden;
 • Er is geen ruimte voor flexibiliteit in de planning, ook niet (zeker niet) als je sneller wilt dan het wekelijkse schema;
 • Er is een groot verschil in productiekwaliteit en didactische kwaliteiten van de betrokken docenten;
 • De match tussen de video’s en de opdrachten/het huiswerk is niet altijd aanwezig;
 • Er is geen ruimte voor verschillen in wensen van leer-aanpak. Er is maar één leerroute door de MOOC, tenzij je er natuurlijk voor kiest om gewoon niet actief te participeren.

Verhalen van mensen die zeggen dat ze op hetzelfde moment in vijf, zes of meer MOOCs participeren, neem ik inmiddels met een flinke korrel zout. Dat kan als je én al het nodige van de behandelde onderwerpen weet én een halve werkweek of meer te besteden hebt aan het deelnemen aan zo’n MOOC. Het gewoon “erbij” doen blijkt nagenoeg niet mogelijk. Daar kost het gewoon teveel tijd voor, wat dat betreft is een MOOC ook zeker geen (didactisch) wondermiddel: als student zul je er toch gewoon tijd in moeten steken, net als bij “gewoon” onderwijs!

Wat zijn jouw ervaringen met deelnemen aan MOOCs?

Deel dit bericht:

  17 reacties aan “De didactische armoede van Coursera MOOCs”

Reacties (8) Trackbacks (7) Pingbacks (2)
 1. De didactische armoede van Coursera MOOCs http://t.co/YvcTiURKcG via @ICTOblog

 2. Leestip! “@PeterMcAllister: De didactische armoede van Coursera MOOCs http://t.co/9BuscvHHSb via @ICTOblog”

 3. leerzame ervaring nu NL universiteiten ook op Cousera gaan ” de didactische armoede van Coursera MOOCs http://t.co/vgmyPmEKPP via @ICTOblog”

 4. De didactische armoede van Coursera MOOCs http://t.co/ymO0WbxBeh via @ICTOblog

 5. De didactische armoede van Coursera MOOCs http://t.co/HVWWh5oiYT via @ICTOblog #MOOCs

 6. Interessante blog van @PeterMcAllister over zijn ervaringen met Coursera MOOCs: http://t.co/t2AyGWZAlx

 7. De didactische armoede van Coursera MOOCs http://t.co/t5LDCXcfBr #xpshared

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.