Van SURFSnel ADSL naar UPC

UPC_aanbod Sommige dingen moeten gewoon altijd werken. Er moet water uit de kraan komen, de verwarming moet het doen in de winter, net als het licht. En als die dingen het doen moet je er eigenlijk vanaf blijven (“if it ain’t broke, don’t fix it“). De internetvoorziening hier in huis hoort inmiddels ook in dat rijtje thuis. Daarvoor maakten we al sinds lange tijd gebruik van een combinatie van SURFSnel ADSL, een KPN Belbudget verbinding en VOIPDiscount voor het (deels) bellen via internet. Uploadsnelheid (maximaal) 1 Mbit/sec en een downloadsnelheid van (maximaal) 12 Mbit/sec voor €28,42 per maand (ADSL) + €13,50 per maand (KPN) + €12,50 per ongeveer 2-3 maanden voor het bellen via VOIPDiscount (geen abonnement, alleen verbruikskosten). Daarnaast hadden we digitale televisie van UPC voor €35,20 per maand. Daarvoor hadden we dan UPC Royaal en een hardeschrijfrecorder. Totaal dus (zonder Voipdiscount) zo’n €77,12 per maand.

SURFSnel ADSL, en ADSL in het algemeen stond al een tijdje stil. Tarieven en snelheid zijn al een tijd gelijk. En met name die upload van slechts 1 Mbit/sec is/was af en toe knap vervelend. Want het uploaden van video’s naar YouTube ging steeds langer duren omdat de bestanden door de toegenomen kwaliteit steeds groter werden. Idem voor foto’s naar Flickr (al werden die niet groter, het werden er meer). Kortom, het verbruik nam toe en de dienst groeide niet mee.
In mijn dorpje was te weinig belangstelling voor glasvezel toen dat een tijdje geleden geïnventariseerd werd en om dat de markt voor kabelproviders in Nederland tamelijk op slot zit, had ik eigenlijk maar één alternatief: UPC.

Nou had ik UPC internet voordat er in Nederland ADSL was. En ondanks het gegeven dat ook toen UPC al een vreselijke reputatie had, werkte mijn internetverbinding gewoon meestal zonder problemen. Ik ben er alleen nooit zo’n voorstander van geweest om alle diensten die ik afneem bij één provider te leggen.
Echter, het huidige aanbod van UPC maakte een overstap toch ook wel weer heel aantrekkelijk.

Want voor €60,- per maand (excl. €25,- apparatuurkosten en excl. €66,50 omdat ik voor VOIP via VOIPdiscount dan een ander apparaat moest kopen) bestond hun aanbod uit wederom een hardeschijfrecorder en UPC Royaal, maar dan ook een flinke verzameling HD-kanalen en online TV kijken. Daarnaast kreeg ik internet met een downloadsnelheid van 120 Mbit/sec en een uploadsnelheid van 6 Mbit/sec. Dat laatste was (als ik me dat goed herinner) voorheen nog 10 Mbit/sec (bij een download van 100 Mbit/sec), dat was voor mij nóg aantrekkelijker geweest, maar goed het zou nu toch al een 6x zo snelle upload zijn. Mits natuurlijk het allemaal ook zo zou werken als aangeboden. Als UPC de snelheid zou kunnen leveren die ze beloven. Maar ja, écht weten of dat zo zou zijn, zou ik pas als ik het aan zou vragen.

Aanvragen
Goed, om een lang verhaal niet nóg langer te maken: voor 1 oktober heb ik SURFSnel ADSL per 1 november opgezegd. Afgelopen donderdag (10-10) bestelde ik online de upgrade voor mijn UPC abonnement. Ik kon daarbij zelf aangeven wanneer ik dat in wilde laten gaan. Beter maar op tijd, dacht ik, want dan kon ik voor 1 november nog rustig even alles inregelen. Dus koos ik voor zo snel mogelijk. En dat was in dit geval ook echt zo snel mogelijk. Donderdagochtend om 7 uur plaatste ik de bestelling en kreeg ik de bevestiging van ontvangst, om 16:24 kreeg ik een overzicht van wat ik nog moest doen voor nummerbehoud etc. en om 17:48 uur kreeg ik de verzendbevestiging van mijn nieuw Mediabox en de internetrouter. Die zou de dag erna (vrijdag) tussen 17:00 en 19:00 bezorgd worden. En inderdaad, iets na vijf uur op vrijdagmiddag, 34 uur na mijn bestelling had ik de apparatuur in huis.

Aansluiten Mediabox
UPC heeft in de loop der jaren blijkbaar heel wat geleerd van de problemen die haar klanten konden hebben bij het aansluiten van apparatuur, want zowel de Mediabox als de (draadloze) internetrouter komen vergezeld van alles wat je nodig hebt aan kabels, splitter etc. en een uitgebreide dummy-handleiding. Beiden voorspellen dat je ‘slechts’ 45 minuten nodig hebt om e.e.a. aan de praat te krijgen. Dat lijkt lang, maar ligt er ook een beetje aan hoe je telt. De Mediabox aansluiten was eenvoudig, vooral omdat ik dat al een keer of drie eerder gedaan had. Maar goed, er werd een download van een update uitgevoerd en de eerste keer opstarten duurde ongeveer 15 minuten. Ik vermoed dat de Mediabox zich bij UPC moest aanmelden. Want waar ik gevreesd had dat bij zo’n snelle levering de activering nog niet uitgevoerd was, werkte het allemaal meteen.
Klein detail: mijn TV heeft maar één HDMI-aansluiting en die wordt op dit moment gebruikt door de Apple TV. Wil ik in HD van zenders kunnen genieten dan moet ik nog een HDMI-switch aanschaffen. In de tussentijd werkt ook SCART natuurlijk ook. En eerlijk is eerlijk zó enorm is het verschil nou ook weer niet op mijn 720p HD-ready TV (die we moesten kopen omdat onze beeldbuis TV stuk ging op een moment dat 1080p nog nét wat duur was). Beide kabels (HDMI en SCART) zaten overigens gewoon in de doos erbij.

Aansluiten Internet
Ook voor het draadloos modem zat echt alles bijgeleverd wat je nodig kon hebben. Ik weet dat ik bij SURFSnel ADSL nog extra/apart moest betalen voor het aansluitpakket met de splitter. Hier zaten er twee bijgevoegd: eentje voor als je de kabelaansluiting in de woonkamer gebruikte en eentje voor aansluiting in de meterkast. En geen gedoe met wazige coax-kabels van de Praxis, maar stevige, duidelijk hoge kwaliteit bijgeleverde kabels met schroefverbindingen voor het aansluiten van de splitter op de contactdoos in de meterkast en het modem op de splitter. Ook hier was het een kwestie van even aansluiten van de kabels en het draadloos netwerk was in de lucht. Geen wachtwoorden of inlogaccounts nodig voor de internetverbinding, wel uiteraard voor de WiFi.
Als ik overigens kijk naar het aantal draadloos netwerkverbindingen dat mijn laptop ziet beginnende met UPCxxxx dan is UPC internet bij mij in de straat goed vertegenwoordigd.

Wat dat betreft is het stappenplan wat minder ‘direct’. Er zit een boekje bijgevoegd waarin je kunt lezen dat gebruikersnaam en wachtwoord van je router ‘admin’ + ‘admin’ is. Maar geen dringend advies om dat aan te passen of tips om de naam van je netwerkverbinding aan te passen en/of het standaard wachtwoord van je WiFi (is overigens wel een schijnbaar random combinatie van letters dus niet eenvoudig te raden) te wijzigen. Ook de keuze voor 2.4Ghz of 5 Ghz (standaard staat 2.4Ghz ingeschakeld) of het omschakelen daartussen wordt duidelijk gezien voor de klant met meer eigen kennis. Och ja, zolang ik er maar aan kan.

Aansluiten Telefoon
De telefoonverbinding heb ik nog niet meteen overgezet van ADSL naar UPC. Ik ga in dit geval niet alle gesprekken via UPC laten lopen, maar net zoals ik bij KPN had, een deel automatisch via VOIPdiscount laten lopen. Inkomende gesprekken lopen straks wel allemaal via UPC, maar daar moet ik het nummerbehoudformulier nog voor invullen.

En de snelheid?
Natuurlijk wilde ik meteen weten hoe snel de nieuwe verbinding was. Door het tijdstip van de dag (het was inmiddels middernacht) kon ik de test uitvoeren onder (neem ik aan) ideale condities. D.w.z. het zal niet druk geweest zijn op het netwerk in de straat.

SURFSnel ADSL
Eerst maar even de ‘oude’ cijfers ter vergelijking:
SURFnet_wired

Ik voerde de speedtests tot nu toe “gewoon” altijd uit via speedtest.net en met een draadloze verbinding op mijn laptop. Dat is niet optimaal omdat je dan ook de snelheid of juist traagheid van je WiFi-netwerk mee neemt. Maar tot nu toe merkte ik daar niet echt een verschil mee. Toch heb ik voor deze test mijn laptop even rechtstreeks, met kabel aangesloten op het ADSL-modem. Hierboven zie je de resultaten. Van de theoretische 12 Mbit/sec. download wordt er ongeveer 11 Mbit/sec gerealiseerd en van de mogelijke 1 Mbit/sec. upload. De ping is 12 milliseconden.

Overigens zitten er bij speedtest wel verschillen tussen individuele metingen. Ik heb er een aantal uitgevoerd, die kwamen allemaal zo net iets boven de 10 Mbit/sec maar onder de 11 Mbit/sec.

SURFnet_wired_UPC_speedtest

Voer ik de test uit bij de eigen speedtest van UPC, die overigens ook “powered by Ookla” is, dan zijn de resultaten vergelijkbaar (de upload wordt in deze test als iets hoger aangegeven: 0,99 Mbit/sec).

UPC internet

UPC_slow_WiFi

Toen ik dezelfde test, via Wifi uitvoerde voor mijn UPC verbinding was het resultaat (zie hierboven) nogal teleurstellend. De ping was een stuk langer (19 ms i.p.v. 12 ms), de upload-snelheid was wel zoals geadverteerd 6,22 Mbit/sec, maar de download-snelheid was maar de helft van aangegeven: 64,08 Mbit/sec. Slik.

UPC_faster_WiFi

UPC_even_faster_WiFi

Uiteindelijk blijken er een paar zaken mee te spelen: ten eerste zit er soms best een verschil tussen de snelheid van individuele tests. Dat zou deels ook aan de server kunnen liggen waar verbinding mee gemaakt wordt (is niet altijd dezelfde). Daarnaast neemt de test op speedtest.net zo te zien de snelheid die op het einde van de test wordt behaald. En ik heb een aantal keer gezien dat hij bij de UPC verbinding dan net een dipje had. Ook bleek het omschakelen van 2.4 Ghz naar 5 Ghz een positief effect te hebben op de via Wifi behaalde downloadsnelheid. Ik kreeg hem op die manier omhoog tot net boven de 90 Mbit/sec. De ping bleef wel altijd hoger dan bij de ADSL-verbinding, steeds zo rond de 21 milliseconden.

Verrassend was wat dat betref het resultaat via de eigen UPC speedtest-pagina:

UPC_Wifi_UPC_Speedtest

De downloadsnelheid was met 91,35 Mbit/sec vergelijkbaar, net als de upload (6,23 Mbit/sec) maar als “latency” werd hier aangegeven 11 milliseconden. Vergelijkbaar dus met ADSL.

Om toch in de buurt van die 120 Mbit/sec download te komen hing ik ook nu de laptop via een netwerkkabel rechtstreeks aan het UPC modem. De resultaten werden al beter:

UPC_fast_wired

Iets sneller dus dan via Wifi, maar nog steeds geen 120 Mbit/sec. Vreemd genoeg was dat wel het geval bij de eigen UPC snelheidsmeting:

UPC_wired_UPC_speedtest

Een lage latency (11 milliseconden), 121,38 Mbit/sec download en 6.26 Mbit/sec upload. Precies dus zoals in hun eigen advertentie.

Conclusie

Tot nu toe ben ik niet ontevreden. Aanvragen en aansluiten ging snel en probleemloos. Ik heb nog een week of twee voor het omzetten van de telefoonverbinding. TV kijken via de iPad werkte nog niet, ik kreeg de melding dat ik niet het juiste abonnement heb. Dat lijkt te kloppen want online bij mijn accountinformatie van UPC staat de nieuwe situatie ook nog niet vermeld. Is dus nog iets om te testen als dat wél aangepast is.

Ik krijg niet/nauwelijks de maximale downloadsnelheid. Dat vind ik niet echt een probleem, de uploadsnelheid is wel consistent de geadverteerde 6 Mbit/sec. Daar ga ik eerst maar eens mee aan de slag. Ik zou altijd nog kunnen upgraden naar de 200 Mbit/sec – 10 Mbit/sec optie, maar die 10 euro per maand hou ik vooralsnog even op zak.

Zodra ik wat langer ervaringen heb met de verbinding of als er reden is om updates te geven over stabiliteit/betrouwbaarheid, dan meld ik dat uiteraard ook.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jean
Jean
10 jaren geleden

Heb sinds tijdje UPC 100 mbit .. Speedtest bijna altijd rond de beloofde downloadsnelheid (98 – 103%).

trackback

Van SURFSnel ADSL naar UPC http://t.co/kOG2JxGzdM via @ICTOblog @SURFnet

Jeroen
10 jaren geleden

Hi Pierre,

Dat probleem klinkt mij maar al te bekend in de oren. Vrienden zijn geswitcht van 60Mbit/s naar 120Mbit/s internet bij UPC. In het begin leverde het geen snelheidswinst op, sterker nog, het was zelfs een stukje langzamer. Dus toen werd ik ingeschakeld, als techneut zijnde. Ook ik moest goed kijken, het internet was -draadloos- inderdaad langzamer. Dat zit waarschijnlijk in het modem, ze zijn van MerkX overgestapt op Ubee omdat UPC dat wilde.

Om het hele technische verhaal wat in te korten: de met het modem meegeleverde ethernet kabel is “fast ethernet”, 100MBit/s dus. Kwestie van een betere kabel (CAT5E ipv CAT5) en een router om draadloos ook de maximale snelheid te kunnen behalen. De WiFi chipset in de Ubee modem haalt dit gewoon niet. En als je dat doet, de ingebouwde WiFi even uitzetten 🙂

Groeten,
Jeroen

Addendum: excuses, bedenk mij net dat dit verhaal om Ziggo gaat ipv UPC — wellicht bieden deze tips alsnog uitkomst?

Robin
10 jaren geleden

Mooi om te lezen dat je ook tevreden bent over de switch naar UPC.
Ik maak enkel gebruik van draadloze toegang (en zelfs nog met een aparte UPC modem en een eigen router) en haal beneden waar de modem/router staan zo’n 35Mb/s down gemiddeld met mijn tot 50Mb/s abo ik ben daar prima tevreden mee. Helaas gaat het boven op mijn desktop al drastisch qua snelheid naar beneden (10-14Mb/s). Helaas kost het omruilen van een bestaand modem naar een modem/router in één 25 euro eenmalige omruilkosten/apparatuurkosten waardoor ik dit nog niet bij UPC heb aangevraagd.

Ik zit nu sinds enige jaren bij UPC met een Alles-in-1 pakket. Daarvoor had ik ook altijd afzonder digitale tv van UPC en daarnaast KPN internet + bel en vervolgens Tele2 en Alice waardoor ik zo’n 50/55 euro p/mnd kwijt was. De huidige alles-in-1 pakketten zijn nu eenmaal prijs technisch veel interessanter dan losse diensten afnemen en UPC heeft sinds begin september zeer interessante abonnementen ingevoerd. Ik heb dan ook mijn bestaande alles-in-1 van UPC toen ook weer omgezet naar een Alles-in-1 Basis pakket voor 40 euro p/mnd met tot 50Mb/s down en 2,5Mb/s up en 70SD en 15HD zenders en vast bellen en daarnaast nog wat mooie diensten wat betreft kijken op desktop/laptop (Horizon.tv) en iPad tablet/iPhone (helaas nog steeds geen Android app). Het duurt overigens zo’n 24 uur nadat je abonnement vermeld wordt op ‘mijnupc’ https://service.upc.nl/mijnupc/ zie ook hier: https://help.horizon.tv/app/answers/detail/a_id/781/related/1 “Nieuwe UPC-abonnees kunnen niet direct gebruik maken van Online tv-kijken omdat de klant zijn UPC-diensten en Mijn UPC inloggegevens geactiveerd moeten worden in onze systemen. Dit duurt maximaal 24 uur.”