Micro-location geofencing met iBeacons


Ik heb vandaag weer een nieuwe woord geleerd: “micro-location geofencing” (OK, het is meer dan één woord, maar goed). Nou geef ik niet zo veel om steeds weer nieuwe buzzwords, maar deze toepassing ziet er interessant uit. Het gaat om iBeacons, een toepassing van Apple die gebruik maakt van Bluetooth LE/4.0. Het filmpje hierboven laat een toepassing zien zoals estimote die mogelijk maakt. Op deze pagina vind je een paar andere voorbeelden, bijvoorbeeld van Paypal waarbij dan draadloos betalen mogelijk is. In de VS maken honkbalclubs gebruik van de technologie om bezoekers (o.a.) hun plek te wijzen en Apple zelf gebruikt het om de iPhone instellingen voor bijvoorbeeld je Wifi-netwerk thuis door te sturen naar je Apple TV.

Maar goed, wat is micro-location geofencing nou en hoe verhoudt het zicht tot al die andere beschikbare technlogieën zoals GPS en NFC? Op ozomedia staat een mooi overzicht van de verschillende technologieën:

Afstand Niveau
GPS Wereldwijd Waar is het winkelcentrum?
WiFi 35 meter -100 meter Bij welke winkel ben ik?
Bluetooth < 50 meter Op welke afdeling sta ik?
NFC 0,001 meter Wat voor product is dit?

Wat je in de tabel ziet is dat GPS nog steeds het meest bruikbaar is als je waar dan ook (buiten!) wilt weten waar je bent en hoe je ergens moet komen. Probleem van GPS is dat het slecht werkt binnen in gebouwen en tussen bijvoorbeeld hoge gebouwen. De iPhone was een van de eerste apparaten die gebruik maken van een combinatie van GPS en WiFi (op basis van een database met coördinaten van heel veel WiFi-routers) om je te vertellen waar je bent. Dat werkt ook binnen (bijvoorbeeld) een winkelcentrum of eens schoolgebouw, daar hangen tegenwoordig ook veel WiFi-routers, maar het kan dan al een stuk spannender worden. Want als je bijvoorbeeld een gebouw met een aantal verdiepingen hebt, dan kan het zijn dat je op alle verdiepingen WiFi-routers hebt hangen. Vaststellen dat je in het gebouw bent is dan gemakkelijk, maar op welke verdieping en in welke ruimte is dan al wat moeilijker.

De beacons van bijvoorbeeld  estimote zijn bedoelt om in ruimtes of delen van ruimtes te hangen en zo de gebruiker op locatie op maat informatie te bieden. Maar het werkt ook omgekeerd (blijkbaar): ze kunnen ook informatie ontvangen. Het filmpje laat zien dat de winkeleigenaar kan zien hoe druk bepaalde delen van een winkel zijn gedurende de dag. Ik neem aan dat je zo ook (met toestemming) locatiebepaling van individuen zou kunnen implementeren. Met als voordeel dat het Bluetooth LE/4.0 gebruikt en dus relatief aardig is voor de accu van de toestellen van de mensen die gevolgd worden.

Je zou het dus ook kunnen gebruiken om binnen een schoolgebouw inzichtelijk te maken waar een docent of student is. Natuurlijk mét optie voor die student of docent om dat volgen (tijdelijk) uit te zetten.

Toch blijft het wel jammer dat we zó veel verschillende technologieën nodig hebben. Want hoewel dit mooi is, geeft de tabel hierboven aan dat je voor nóg nauwkeurigere plaatsbepaling toch nog andere technologie nodig hebt. Hierboven wordt het voorbeeld genoemd van het opvragen van informatie over één specifiek product, een onderwijsvoorbeeld zou zijn het opvragen van de reserveringsstatus van een projectruimte (of het reserveren ervan). Dat kun je natuurlijk nu ook al met bijvoorbeeld QR-codes, maar ook dat is simpelweg weer een extra technologie en een andere handeling/werkwijze voor de eindgebruikers. We hebben dus nog een paar stappen te maken naar een echt eenvoudige situatie.

(getipt door Raspberry Pi pod)

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
8 jaren geleden

Micro-location geofencing met iBeacons http://t.co/J8QyBichLj via @ICTOblog

trackback
8 jaren geleden

Micro-location geofencing met iBeacons http://t.co/R4W3blW0ip via @ICTOblog