okt 112013
 


Ik heb vandaag weer een nieuwe woord geleerd: “micro-location geofencing” (OK, het is meer dan één woord, maar goed). Nou geef ik niet zo veel om steeds weer nieuwe buzzwords, maar deze toepassing ziet er interessant uit. Het gaat om iBeacons, een toepassing van Apple die gebruik maakt van Bluetooth LE/4.0. Het filmpje hierboven laat een toepassing zien zoals estimote die mogelijk maakt. Op deze pagina vind je een paar andere voorbeelden, bijvoorbeeld van Paypal waarbij dan draadloos betalen mogelijk is. In de VS maken honkbalclubs gebruik van de technologie om bezoekers (o.a.) hun plek te wijzen en Apple zelf gebruikt het om de iPhone instellingen voor bijvoorbeeld je Wifi-netwerk thuis door te sturen naar je Apple TV.

Maar goed, wat is micro-location geofencing nou en hoe verhoudt het zicht tot al die andere beschikbare technlogieën zoals GPS en NFC? Op ozomedia staat een mooi overzicht van de verschillende technologieën:

Afstand Niveau
GPS Wereldwijd Waar is het winkelcentrum?
WiFi 35 meter -100 meter Bij welke winkel ben ik?
Bluetooth < 50 meter Op welke afdeling sta ik?
NFC 0,001 meter Wat voor product is dit?

Wat je in de tabel ziet is dat GPS nog steeds het meest bruikbaar is als je waar dan ook (buiten!) wilt weten waar je bent en hoe je ergens moet komen. Probleem van GPS is dat het slecht werkt binnen in gebouwen en tussen bijvoorbeeld hoge gebouwen. De iPhone was een van de eerste apparaten die gebruik maken van een combinatie van GPS en WiFi (op basis van een database met coördinaten van heel veel WiFi-routers) om je te vertellen waar je bent. Dat werkt ook binnen (bijvoorbeeld) een winkelcentrum of eens schoolgebouw, daar hangen tegenwoordig ook veel WiFi-routers, maar het kan dan al een stuk spannender worden. Want als je bijvoorbeeld een gebouw met een aantal verdiepingen hebt, dan kan het zijn dat je op alle verdiepingen WiFi-routers hebt hangen. Vaststellen dat je in het gebouw bent is dan gemakkelijk, maar op welke verdieping en in welke ruimte is dan al wat moeilijker.

Lees verder….