Internet zónder advertenties. Kan dat?

Het blijft een moeilijk punt: advertenties op internet. Op veel websites kun je er niet omheen. Soms nemen ze letterlijk je hele beeldscherm over, op YouTube krijg je met enige regelmaat eerst een advertentie te zien voordat het door jou gewenste filmpje begint af te spelen, gratis spellen en applicaties op je iPad laten lelijke advertenties zien.
De ene zegt: Absoluut noodzakelijk! Het zorgt er voor dat de content die je te zien krijgt, gratis aangeboden kan worden. Blokkeren is diefstal!
De ander zegt: Onzin, wat een zooi, weg er mee, blokkeren!

Voor die laatste groep waren er al opties in de vorm van bijvoorbeeld Adblock Plus, een gratis plugin voor in je browser waarmee je nauwelijks nog last hebt van advertenties bij het browsen.
Voor de video’s op YouTube of de advertenties in spellen op je iPad is dat echter geen oplossing. En je moet de plugin overal installeren.

De AdTrap (zie filmpje hierboven) is een oplossing voor die mensen die wél al die andere advertenties kwijt willen, maar niet aan de slag willen met plugins e.d.
Het is een apparaat dat blijkbaar alle advertenties, ook die in spellen en video-advertenties) automatisch filtert. Je krijgt ze dus gewoon niet meer te zien op je iPad / laptop / Macbook, onafhankelijk van de browser.

Mooi of juist schandalig?
Tja, dat hangt dus toch weer samen met de vraag op welke manier je naar advertenties kijkt.
Ik zal eerlijk bekennen dat ik ook Adblock Plus gebruik. En ik moet zeggen dat ik schrik als ik met een browser zónder Adblock Plus naar bepaalde sites ga waar ik regelmatig kom. De hoeveelheid advertenties en de hoeveelheid storende afleiding is vaak enorm.
Stoot ik daarmee eigenaren van websites het brood uit de mond?
Dat hangt er een beetje vanaf hoe ze betaald worden. Als het per weergave is, ja dan wel. Is het per click, dan nauwelijks. Want de kans dat ik op een advertentie klik is tamelijk klein. En relevant voor de adverteerder: de kans dat ik op een advertentie klik én dan als gevolg daarvan tot aanschaf van een product/dienst over ga ik nóg veel kleiner.
Terwijl dat, per saldo wel de reden is waarom die adverteerder voor het tonen van die advertentie betaalde. Natuurlijk, exposure en naamsbekendheid zijn ook redenen, maar de effectiviteit van de advertenties die de sites aan mij zouden kunnen tonen is hoe dan ook klein.

Ik ben benieuwd of het “Acceptable Ads” van Adblock Plus nog wat gaat opleveren. Dan zou je wél advertenties zien, maar alleen niet storende advertenties. Kan. Is een optie. Maar het betekent nog steeds niet dat ik er dan vaker op ga clicken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jean
Jean
10 jaren geleden

Mooi genuanceerd verhaal Pierre. Maar vooral erg interessant, want ik behoor zonder enig voorbehoud tot het kamp ‘weg met die zooi’ (en ja ik ben dus ook al heel lang adblock gebruiker en schrik ook altijd van die browsers zonder). De kans dat ik een AdTrap ga installeren is dan ook aanzienlijk.

trackback
10 jaren geleden

http://t.co/pSltgt9ccK ?? Geen advertenties meer ? Ja geen advertenties meer !

trackback
10 jaren geleden

Internet zónder advertenties. Kan dat? http://t.co/ZUlvmBsivn via @ICTOblog