Open source LEGO Mindstorms bij Kickstarter


Soms denk je bij een Kickstarter project “wil ik dat wel?” op andere momenten denk je “Yes, doen!”. Dat had ik nu ook, totdat ik wat langer door ging lezen en me ging realiseren wat er nog meer bij zou komen kijken.

Eerst even uitleggen waar het over gaat: dit Kickstarter project wil een open source toevoeging maken voor op de Raspberry Pi waarmee je die kleine computer kunt omtoveren in LEGO Mindstorms. Het is een stukje hardware dat je op je Raspberry Pi vast klikt (dat is het mooie aan die computer, die is daar voor gemaakt!) en waarmee je aansluitingen krijgt voor sensoren die ook voor LEGO Mindstorms gebruikt worden. Daarnaast zit er een plaatje bovenop waar je dan weer je LEGO op kunt aansluiten. In het filmpje geven de makers aan te streven naar een prijs van $35,- voor de “BrickPi”. Nou blijkt die $35,- toch $45,- te zijn als je ook de case er bij wilt. Dat lijkt nog steeds een heel stuk goedkoper dan normale LEGO Mindstorm sets die vaak ruim boven de 300 euro moeten kosten.
Zie bijvoorbeeld deze LEGO Mindstorms NXT set of deze set voor de nieuwe LEGO Mindstorms EV3 die vanaf september geleverd wordt.

Maar…die sets bestaan niet alleen uit de controller, daar krijg je dan ook een set sensoren en andere onderdelen bij geleverd. En die moet je dan toch ook nog gewoon kopen bij je BrickPi. Net als zo’n Raspberry Pi natuurlijk (al kun je ook een set van $100,- kopen met de Raspberry Pi er al bij).
En als ik dan de EV3 set vergelijk, dan krijg ik daar een:

Tel ik dat allemaal bij elkaar op en voeg daar dan de $100,- + $15,- verzendkosten (vertaald zich inclusief BTW en douanekosten tot ongeveer €115,-) voor de BrickPi, de case en een Raspberry Pi. Dan kom ik bij de open source oplossing op €367,- versus de €399,- die de LEGO set moet kosten

En dan vergelijk ik eigenlijk appels met peren, want de BrickPi heeft nog geen ondersteuning voor de EV3 sensoren. Maar vergelijk ik het geheel met de NXT (de huidige versie) die €339,95 moet kosten, dan zie je ook daar dat je een complete starterset krijgt met “de programmeerbare NXT steen, 3 interactieve servomotoren, twee tastsensoren, een lichtsensor, een ultrasone sensor en een geluidssensor, een Li-ion accu met lader, verbindingskabels en genoeg LEGO stenen om een compleet model te bouwen”.

Kortom, open source is in dit geval niet echt heel veel goedkoper. Maakt het dat dan een slecht idee? Nee, natuurlijk niet. Want het lijkt me juist alleen maar goed als dit soort hardware en software vrij beschikbaar komt. Niet omdat het dan persé goedkoper is, maar omdat het er voor zorgt dat je vrij er op voort kunt bouwen, niet afhankelijk bent van de ondersteuning van één leverancier, gebruik kunt maken van de creativiteit van al die ontwikkelaars en bouwers die er nou eenmaal zijn. Als de Raspberry Pi me één ding geleerd heeft, dan is het dat wel.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
9 jaren geleden

Allemaal heel erg leuk & leerzaam, maarrrrr:
Als je gebruik maakt van de originele nxt of nxt2, dan kun je talloze voorbeelden na bouwen. Ge zien de andere afmetingen van het plexiglazen dooesje, en verschil in posities waar je ‘m vast het, kun je dat dus wel schudden.

Behalve de prijs hebben de oorspronkelijke bouwstenen een heel grote beperking, namelijk dat ze maar drie servo’s kunnen aansturen en maar vier verschillende sensors kunnen uitlezen. Met de brick-PI schiet je dus niets op.

Een algemeen doosje voor lego-servo/usb of lego-sensor/usb zou nuttiger zijn.

trackback

[…] Soms denk je bij een Kickstarter project “wil ik dat wel?” op andere momenten denk je “Yes, doen!”. Dat had ik nu ook, totdat ik wat langer door ging lezen en me ging realiseren wat er nog meer bij zou komen kijken.  […]

trackback

[…] Soms denk je bij een Kickstarter project “wil ik dat wel?” op andere momenten denk je “Yes, doen!”. Dat had ik nu ook, totdat ik wat langer door ging lezen en me ging realiseren wat er nog meer bij zou komen kijken.  […]