YourThesis – je proefschrift op een iPad

YourThesis Nu mijn promotieonderzoek in zijn afrondende fase terecht is gekomen ben ik bezig met het samenstellen van mijn proefschrift. Voor een deel is dat natuurlijk puur inhoudelijk werk, maar ik moet ook nadenken over hoe ik dat proefschrift straks wil verspreiden. Helaas ontkom ook ik er niet aan om het in ieder geval op papier te verspreiden. Dat wordt voorlopig gewoon nog verwacht en zelfs vereist.

Maar natuurlijk wil ik ook een digitale versie beschikbaar stellen. Dat zal in ieder geval als downloadbare PDF gebeuren, dat is immers het meest gangbare digitale formaat voor dit soort uitgaven (al zal ik even alle copyright transfer formulieren naast elkaar moeten leggen om van de gepubliceerde hoofdstukken te checken of dat mag!) maar een versie die je eenvoudig online of op een tablet kunt lezen zou ook wel heel mooi zijn.

Het is dan ook niet vreemd dat ik het bericht op ipadclub.nl over YourThesis met veel belangstelling gelezen heb. Zou dit ook voor mij een optie zijn?

Even doorklikken naar de website van YourThesis leverde al de nodige informatie op. YourThesis is zeker niet alleen een app voor je iPad of iPhone, het is een dienst die zowel het drukken van je proefschrift als het digitaal via hun applicatie verspreiden van dat proefschrift voor hun rekening kan nemen (beiden kan, een van de twee eveneens).
Dat is (uiteraard?) niet gratis. Ik heb de prijzen die ze rekenen nog niet vergeleken met de prijzen die de drukkerij hier op de TU/e rekent, dus ik weet niet of het concurrerend is of niet. Wel handig kan zijn dat ze ook printing on demand aanbieden waarbij het dus eenvoudig is om het aantal gedrukte exemplaren naar wens te verhogen.

Aanbieden via de (gratis) app van YourThesis heeft als voordeel dat je zelf niet door het proces van indienen van een applicatie bij Apple heen hoeft. Niet alleen wijst Apple ‘boeken als app’ tegenwoordig af, het produceren van een eigen applicatie kost tijd en geld.
Een beetje jammer is dat de applicatie zelf op dit moment maar 2 proefschriften bevat. Natuurlijk, het bedrijf zegt jong te zijn, maar het zou mooi zijn geweest als er meer aanbod was. Anderzijds zou je kunnen stellen dat jouw proefschrift zo extra vaak gelezen wordt omdat je nog tamelijk prominent en gemakkelijk te vinden bent.
De proefschriften in de app zien er eigenlijk uit als gewone PDF’s waar je dan door heen kunt swipen. Je kunt er geen aantekeningen in maken, geen citaten uit knippen, je kunt alleen een tweet sturen of bericht op LinkedIn plaatsen waar dan in staat dat je iets van die auteur aan het lezen bent en een link naar de applicatie die je moet downloaden om dat te doen. Beetje beperkt.

Conclusie
YourThesis is een dienst die net opgestart is. Aardig is dat ze ondersteuning voor het hele traject ieden en dus ook het drukken en verzenden van versies op papier Ik weet echter niet hoeveel promovendi actief op zoek zijn naar externe opties om hun proefschrift te laten drukken, maar ik moet bekennen dat ik ook nog geen ervaring heb met het laten drukken ervan bij de TU/e.
De app vind ik een beetje teleurstellend, zowel wat betreft aanbod van proefschriften als mogelijkheden voor de lezers. Dan kun je met een online boek dat via bijvoorbeeld Turn.js gemaakt wordt mooiere resultaten bereiken. Al begrijp ik dat een ‘feature’ van YourThesis is dat anderen niet zomaar kunnen knippen en plakken uit jouw proefschrift. Voor mij speelt dat echter niet

Een andere, niet gratis optie, die ik in ieder geval nog wil onderzoeken is Flippingbook. De software is vergelijkbaar met Turn.js maar zo te zien met wat eenvoudigere opmaaktools. Net als bij Turn.js maak je dan geen specifieke iPad app, maar een website die er uit ziet als een boek. Ook dan heb je geen problemen met het maken van een app, en hij is meteen ook op andere platformen te lezen. Nadeel is dat dat dan geen offline versie is Wordt dus nog vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

YourThesis – je proefschrift op een iPad http://t.co/UrrxbIPp

trackback

[…] YourThesis biedt printing on demand voor je proefschrift en de mogelijkheid voor anderen om je proefschrift via hun gratis app te downloaden en te lezen.  […]