Mag de wetenschap terecht staan?

 Gepubliceerd door om 13:14  Media
okt 242012
 

Buildings destroyed by L'Aquila's earthquake Een controversiĆ«le uitspraak van een rechter in ItaliĆ« deze week: zes wetenschappers en een voormalig medewerker van de overheid zijn tot 6 jaar cel veroordeeld wegens doodslag. Dit als gevolg van hun acties voorafgaand aan de aardbeving in het Italiaanse stadje L’Aquila in 2009.

Het is heel moeilijk om goede informatie over de zaak te vinden. Ik hou me dan ook aanbevolen voor links naar betere achtergrondinformatie, de meeste sites citeren namelijk exact dezelfde info. De BBC website geeft aan dat

The seven – all members of the National Commission for the Forecast and Prevention of Major Risks – were accused of having provided “inaccurate, incomplete and contradictory” information about the danger of the tremors felt ahead of 6 April 2009 quake

Probleem bij het hele verhaal is dat aardbevingen (blijkbaar) ontzettend moeilijk te voorspellen zijn. Dus ze kwalijk nemen dat ze de aardbeving niet juist voorspeld hadden zou onzinnig zijn. Ze kwalijk nemen dat ze onjuist gecommuniceerd hebben over de risico’s lijkt me een andere zaak. Want hoewel het voorspellen wellicht onmogelijk is, zou je protocollen kunnen opstellen over hoe te handelen in bepaalde situaties, afspraken maken over wanneer bepaalde signalen reden zijn voor evacuatie etc.
Lees verder….

Deel dit bericht:
okt 242012
 

Een opvallend bericht van iSpulli, dat ik tegen kwam bij The Next Web: in de VS stegen in augustus de prijzen van LCD-TV’s en plasma-TV’s. De oorzaak? Het komende koopseizoen in de VS waarbij op Black Friday (de dag na Thanksgiving waarop het koopseizoen start) en de tijd voor kerst gestunt moet kunnen worden met aanbiedingen op die apparaten.
De kans is dan dus aanwezig dat de prijs met korting niet eens lager is dan de prijs die er afgelopen juli voor betaald zou zijn. Iets om altijd in de gaten te houden bij aanbiedingen. Een x percentage korting betekent nog lang niet altijd dat het daarmee goedkoper is geworden dan de ‘oorspronkelijke’ prijs (dus voor de kunstmatige verhoging).

p.s. het is inderdaad nog wat vroeg voor allemaal kerstberichten, maar het kwam toevallig even zo uit. šŸ˜‰

Deel dit bericht: