Krijgen we een strijd tussen de Micro’s?

Goed, ik had al toegegeven dat het stoeien met de Raspberry Pi, zeker in combinatie met de Arduino wel een bepaalde nieuwsgierigheid in mij los gemaakt had. Van de andere kant is het ook duidelijk dat voor de meeste mensen (iedereen?) het ook wel zo is dat je een bepaald doel voor ogen moet hebben voordat het werken met zulke apparaten leuk en interessant wordt.

Ik weet dan ook dat ik zelf niet bij voorbaat zou hebben durven voorspellen dat bijvoorbeeld de Raspberry Pi zo’n succes zou worden. Tenminste, een succes in aantallen verkocht. Kritiek op het apparaatje is er namelijk ook voldoende. Het is geen volwaardige desktop en werken in de grafische omgeving van Linux met behulp ervan lijkt me zeker niet altijd een pretje (ik doe het nooit). Toch lijkt het er op alsof de markt aantrekkelijk genoeg gevonden wordt door anderen om ook een graantje mee te willen pikken. Intel kondigde al een variant aan die ‘later dit jaar’ moet verschijnen. En nu is ook Cubieboard bijna zover dat ze een board kunnen gaan leveren. Het board heeft een wat snellere processor, twee keer zoveel intern geheugen én 4GB opslag op het board. Toch zou hij maar $49 moeten gaan kosten, dicht bij de Raspberry Pi dus.
Belangrijke vraag zal worden wat de verzendkosten en invoerkosten gaan bedragen. Gisteren was al even een prototype via Alixpress te koop (nu niet meer), maar daar waren de verzendkosten naar Nederland $27,66 waarmee het board toch nog op ruim $70 of €56 komt. Omdat in dat geval het board vanuit China (in plaats van de UK zoals bij de Raspberry Pi) komt, moet je dan nog rekening houden met inklaringskosten en BTW. Voor mijn doel is het dat dan niet waard.

Maar het is wel weer een voorbeeld van het toenemend aantal opties die je op dit gebied hebt. Er waren natuurlijk als de USB-sticks met Android, waar je eveneens een toename van opties en een stijging in de performance van de sticks ziet.
Al blijf ik me afvragen of die markt nou zo breed is dat er langdurig sprake zal zijn van een strijd tussen deze micro’s. We zullen het gaan zien.