Aansluiten LCD scherm aan Arduino

16x2 LCD Vandaag een klein stapje vooruit gezet met de Arduino, maar het waren toch ook wel weer een paar grote stappen. Ik kan me niet herinneren hoe lang geleden het was dat ik voor het laatst een soldeerbout in handen gehad had. En om nou te zeggen dat ik er goed is was…
Maar om het LCD-schermpje dat ik wilde aansluiten te kunnen gebruiken moest er toch gesoldeerd worden. Er moest namelijk een header met 16 pinnen aan het LCD-scherm gesoldeerd worden (zie ook deze foto). Die pinnen zitten tamelijk dicht bij elkaar en dicht bij het display zelf. Gelukkig ging het eigenlijk allemaal heel vlotjes.

Dat was niet helemaal geval bij het aansluiten. Ik weet niet hoe ik het precies voor elkaar gekregen heb, maar ik had de nummering van de pinnen precies verkeerd om. Op de achterkant van het LCD scherm staat de nummering zowel van links naar rechts (om uit te leggen waar de pinnen voor dienen) als van rechts naar links (nou ja, er staat een 1 aan de rechterkant en een 16 aan de linkerkant van de pinnen). Die nummers staan overigens niet aan de voorkant van mijn LCD (zoals het wel is op de pagina’s met bedradingsuitleg).
Hoe dan ook, ze zitten nu goed om en het scherm werkt. Ik heb de code geïntegreerd met de code die de sensor uitleest, dus nu worden temperatuur en vochtigheid ook op het LCD-scherm zelf weergegeven. Ik ga de code nu aanpassen zodat hij ook statusinfo van de Raspberry Pi kan ontvangen via de seriële verbinding tussen die twee.

p.s. ik denk dat ik ook maar op zoek ga naar wat losse bedrading. Want alles met de solderless kabeltjes doen is niet handig. Die zijn namelijk allemaal een vaste lengte en dus vaak te lang. Je ziet aan de foto dat het een enorme kabelboom wordt zo.