Hoe werkt het iBookstore acceptatieproces?

iBookstore Duurde het bij mijn eerste “boek” een paar uur voordat het in de iBookstore beschikbaar was, bij nummer 2 duurde het zeven dagen. Met ingang van vanavond is ook de instructie bij de workshop “Vergaderen op afstand” beschikbaar in de iBookstore.

Wat ik me daarbij afvraag is wat Apple eigenlijk doet in zo’n periode. Bekijken ze ze inhoudelijk? Of alleen vormtechnisch? Bij het uploaden wordt al een technische controle uitgevoerd, dus dat soort fouten is al afgedekt.
Daarnaast was ik nieuwsgierig naar wat er zou gebeuren als ik een nieuwe versie van een eBook zou willen publiceren.

Juist voor die over vergaderen op afstand was dat heel actueel. Naar aanleiding van een vraag/opmerking van Willem Karssenberg had ik daar een extra bijlage over Google+ Hangouts on Air voor genaakt. Ik had hem als losse PDF al online gezet bij het bericht, maar het was wel ook zo logisch om een nieuwe versie van de ePUB te maken met de extra bijlage daarin opgenomen.

Dus dat heb ik getest met het net geaccepteerde boek.

Het proces van het maken van de nieuwe versie is eigenlijk identiek aan het voor de eerste keer maken van het eBook. Gelukkig hoef je niet alle informatie weer opnieuw in te voeren, je kunt het projectbestand dat je aangemaakt hebt bij de eerste keer openen en hoeft dan alleen de omschrijving en het bestand zelf aan te passen.
Het boek wordt dan opnieuw technisch gecontroleerd en naar Apple verstuurd.

De tekstuele informatie, dus de beschrijving van het boek waarin ik aangegeven heb wat ik aangepast heb en de publicatiedatum worden in de iBookstore in ieder geval niet meteen aangepast. Maar de ePUB lijkt wél meteen bijgewerkt te worden. Want als je nu het eBook download krijg je de bijgewerkte versie.
Dat is dus prettig als je snel een storende fout wilt aanpassen, maar wel vreemd dat beide processen naast elkaar door lopen. Wellicht dat de omschrijvingen komende nacht batchgewijs worden aangepast?

Het is ook niet zo dat je wanneer je het boek al gedownload hebt, je een melding krijgt van een nieuwe versie. Tenminste, ik heb er nog geen gehad, ik heb nu wel beide versies van het boek op de boekenplank in iBooks staan.
Dat op zichzelf is wel weer handig/logisch. Want in die ene versie heb je mogelijk aantekeningen gemaakt en je zult zelf willen kunnen bepalen of je de oude versie wilt houden.

Laatste opvallende punt was dat in het tweede boek achterin een verwijzing opgenomen is naar het eerste boek. Die verwijzing is nu ook te zien in het eerste boek. Dat betekent dus dat die verwijzingen in iBooks dynamisch worden toegevoegd want toen ik het eerste boek gedownload heb, was het tweede nog niet beschikbaar in iBookstore.

Conclusie
Het is/was leerzaam om gewoon eens een paar boeken te publiceren in de iBookstore. Maar het proces is voro mij nog lang niet duidelijk.
Als er iemand documentatie weet die met name dat acceptatieproces meer in detail beschrijft dan hou ik me aanbevolen.

P.S.
Het blijft natuurlijk best cool als je twee boeken (hoe dun ze ook mogen zijn) kunt aanbieden in 32 landen. Dat het eerste boek maar in 4 landen (Nederland, België, Denemarken, de VS) gedownload is in die eerste week doet er dan niet toe. Het is immers een boek in een taal die nou eenmaal maar in een paar landen gelezen wordt. Met 71 downloads in die eerste week (54 vanuit Nederland en 17 vanuit België) valt me dat nog niet eens tegen. Zeker niet gezien het feit dat de ePUB al ruim een week (en ook daarna nog) ook rechtstreeks te downloaden is.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Hoe werkt het iBookstore acceptatieproces?: Duurde het bij mijn eerste “boek” een paar uur voordat het in de iB… http://t.co/bHAnyCWm

trackback

[…] on ictoblog.nl Share this:FacebookTwitterE-mailPrintVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]

Jeroen Clemens
9 jaren geleden

Dag Pierre

dat ziet er mooi uit en moet een heel werk zijn geweest. ga in juli ook eens proberen iets te publiceren op deze manier