Op zoek naar nieuwe serverruimte

 Gepubliceerd door om 16:24  Hardware, Internet
apr 062012
 

Server Room Powerstrips Omdat het niet in 140 tekens uit te leggen was waar ik naar op zoek ben, maar even snel een blogpost gemaakt. Ik ben namelijk op zoek naar nieuwe serverruimte. Afgelopen weekend ging de server bij Dreamhost in de VS waar ik ruimte huur plat en ondanks het verplaatsen van de server naar nieuwe hardware, gaat die server de hele week al up en heel snel weer down. Daar komt bij dat ze een paar weken data kwijt zijn. Kortom: knudde.
Ik gebruikte die server voor de wat grotere bestanden en zo nu en dan voor projecten en sites, o.a. voor experimenten tijdens mijn promotieonderzoek. Dus hij was niet helemaal ‘niet kritisch’. Ik gebruikte daar Dreamhost voor omdat ik voor $119,40 per jaar in theorie onbeperkte opslag en dataverkeer kreeg (ik zeg met nadruk in theorie!) en omdat ze een lekker uitgebreid optiepakket hadden met bijvoorbeeld ook mail (doorsturen of daar hosten) en SVN (versiebeheer). Dat laatste is heel handig omdat ik van de code die ik schrijf voor mijn promotieonderzoek natuurlijk graag ook de verschillende versies wil kunnen backuppen. De opslagruimte die ik in de VS gebruik is ongeveer 20GB (o.a. ook alle oude podcasts van de Edukast).

Hier in Nederland draait dit weblog inmiddels al weer een tijdje bij BHosted.nl. Dat is op zich een heel betrouwbare hoster, maar hij is ook niet goedkoop. Doordat ik toch de nodige bandbreedte blijk weg te slurpen, is mijn pakket hier gestegen naar €242,76 per jaar voor 80GB dataverkeer per maand (ik gebruik er hier gemiddeld zo’n 50GB per maand). Ik gebruik 3,5GB van de maximale 3,9GB aan schijfruimte bij BHosted.

Een totaaloplossing bij één hoster in Nederland, die vooral betrouwbaar en stabiel moet zijn voor een bedrag dat per maand zeker niet hoger is dan nu, is dus wat ik zoek.

Dat betekent dus omgerekend een pakket met minimaal zo’n 50GB schijfruimte (moet wat ruimte om door te groeien hebben), zo’n 100-200GB dataverkeer per maand (maar eigenlijk wil ik een plafond dat veel hoger zit zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken), ruimte voor een stuk of 15 domeinnamen, waarvan er ongeveer 5 steeds actieve PHP sites bevatten.

Hosted websites
Bij de meeste Nederlandse aanbieders van hosted webservices is met name de hoeveelheid schijfruimte die ik beschikbaar krijg, maar soms ook de hoeveelheid dataverkeer een probleem.

Een paar voorbeelden:

 • Webnoise: gaat tot 500MB schijfruimte en 15GB dataverkeer per maand voor hun “enterprise” aanbod.
 • Zenid hosting: 10GB webruimte en 350GB dataverkeer is bij de webhosting hun maximum.
 • Rapifia: heeft 4,5GB schijfruimte bij hun grootste hosted pakket.
 • Flexwebhosting: hier heb ik het “Hostingpakket XL” pakket nodig met 50 GB schijfruimte en 500 GB dataverkeer p/maand. Dat kost dan €25,- per maand. Alle andere pakketten zijn te klein.
 • Bij Versio zou ik wel goed uit de voeten kunnen met niet eens het zwaarste pakket: met de Platinum hosting heb ik 100GB ruimte, 1,5TB dataverkeer per maand voor een bedrag dat duidelijk lager ligt dan mijn huidige maandbedrag ( €14,99).
 • Ook E&K Solutions heeft een aanbod dat mijn vraag wel aan kan: de reseller medium optie biedt 100GB webruimte, 250GB dataverkeer per maand (+ 3 .nl domeinnamen) voor €14,22 per maand. Ik kon niet achterhalen of Softacolous daar ook in de reseller accounts beschikbaar was.

Het voordeel van webhosting is dat je er vaak ook de beschikking krijgt over “one click installs” en verder niet veel omkijken hebt naar bijvoorbeeld het updaten van het besturingssysteem of PHP e.d.
Het is wel altijd even afwachten hoe goed een hoster de verschillende gebruikers van eenzelfde server in balans weet te houden. Anders kan het zijn dat jij last hebt van de load van andere gebruikers.

VPS

Een stapje “hoger” is dan VPS , een Virtual Private Server. Het is geen Dedicated Server (dat is voor mij in deze context ook niet betaalbaar) maar een virtuele server. Daarvan zijn er dan een aantal aangemaakt op een grotere fysieke server. Het voordeel van VPS is dat je volledige controle hebt over de inrichting van de server. Het werd me als optie aangeboden door een hoster die zelf geen SVN leverde. Bij een VPS kun je die functionaliteit zelf toevoegen.

Het nadeel van een VPS is wel dat je ook zelf veel preciezer moet weten wat je wilt hebben. Je huurt een server (virtueel weliswaar) met een hoeveelheid RAM geheugen, processor capaciteit en schijfruimte. Dat betekent dus ook dat je alle updates van besturingssysteem etc. zelf bij moet houden.

Om meerdere websites/domeinen te hosten heb je een control-panel nodig. Dat zit niet altijd in de prijs inbegrepen, dus je moet wel even goed kijken/navragen wat je daar nog extra voor betaald.

Er zijn VPS aanbiedingen die aardig in de buurt komen van de bedragen die ik nu betaal:

 • Direct VPS: 200GB opslag, 2TB dataverkeer, 2GB RAM, 1Gbit uplink,  1 IP adres voor €31,- per maand incl. control panel
 • Rapifia: 100GB opslag, 1TB dataverkeer, 1GB RAM, 1Gbit uplink, 2 IP-adressen voor €14,40 per maand (weet niet of dat incl. BTW is en of dat incl. control panel is) – vreemd hier is dat de VPS met de dubbele specificaties voor opslag, dataverkeer en RAM meer dan 2x zo duur per maand is (€36,-)
 • Versio:  150GB opslag, 4TB dataverkeer, 1GB RAM (2GB swap), 100 Mbit uplink, 1 IP adres voor €14,90 per maand. Voor DirectAdmin als control panel betaal je dan €40,- eenmalig extra.
 • Ik heb daarnaast nog een aanbod gekregen van 80GB opslag, 2-6 GB RAM, 1Mbit dataverbinding (geen specificatie van max dataverkeer) inclusief CPanel voor €24,95 per maand.

En nu?

Tja, dat is een goede vraag. Versio lijkt zowel voor VPS als hosted websites een goed aanbod te doen, maar de reacties op ISPGids zijn zeker niet allemaal positief. Nu kun je dan soms verwachten van mensen die geen klant meer zijn (vraag mij geen positief oordeel te schrijven over dreamhost), maar dit soort opmerkingen van iemand die wel nog klant is, zijn zorgelijker:

Ik ben over het algemeen heel tevreden over de kwaliteit. Echter zijn er mankementen met betrekking tot het backuppen en met het de gebruiker de mogelijkheid geven tot het maken van backups. Zo maken ze geen dagelijkse backups zoals ze wel aangeven op de website!

Of deze:

Conclusie: Versio is leuk voor een hobbyprojectje zoals een blog als je niet op tijd staat. Als je echter van performance en uptime afhankelijk bent voor bijvoorbeeld een webshop of een bedrijfssite dan zijn dan is Versio een no-go. De voordelen en de nadelen afgewogen moet ik Versio toch een negatieve beoordeling geven

En zo staan er nog wel een aantal. Daar staan natuurlijk heel veel positieve beoordelingen tegenover (in totaal 966 positief en 63 negatief) maar het zijn natuurlijk niet de dingen die je wilt horen als je een betrouwbare host zoekt.
Ter vergelijking: bhosted krijgt 1 negatieve beoordeling op in totaal 26 beoordelingen (4% negatief tegenover 6% negatief bij Versio).

Een alternatief is E&K Solutions, die met €14,22 per maand weliswaar beduidend minder dataverkeer bieden (250GB versus 1,5TB) dan Veriso, maar alleen maar positieve reacties hebben (het zijn er daar ook pas 30). Wel stond daar dat ze niet alleen geen SSH-toegang bieden (doet Veriso ook niet), maar ook geen SFTP. Dat vind ik vervelender. Om nou steeds gebruik te moeten maken van een onbeveiligde FTP verbinding voor het uploaden en downloaden van bestanden waarbij dan ook het wachtwoord onversleuteld over de lijn gaat vind ik minder handig.

Ik slaap er nog even een nachtje over, terwijl de FTP downloaden vanuit Dreamhost nog loopt. Ik zet sowieso niet alle twee de providers in één keer over. Eerst Dreamhost (dat contract loopt sowieso binnenkort weer af) en als dat goed bevalt moet ik voor eind juni beslissen of ik bij BHosted blijf.

Mocht je nog tips hebben of redenen om vooral toch voor VPS te gaan (en zo ja, welke setup ik dan minimaal nodig heb), dan hoor ik het graag in de reacties!!

Deel dit bericht:

  18 reacties aan “Op zoek naar nieuwe serverruimte”

Reacties (16) Trackbacks (2)
 1. @jaap_w Aan het uitzoeken of ik het beheer van een VPS aandurf ipv gewone hosting. Zie ook: http://t.co/OpwRKMYn

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.