Is Khan Academy slecht?

 Gepubliceerd door om 21:25  Leertechnologie, Onderwijs
mrt 152012
 

Door Stephen Downes werd ik gewezen op het bericht “Khan Academy – not good pedagogy and not #edreform” van David Andrade. Het is natuurlijk een titel die wel even de aandacht trekt. Khan Academy staat namelijk al een tijdje heel positief in de spotlight. Er is zelfs al een KhanAcademy.nl waar ze filmpjes van Nederlands ondertitels of een voice-over voorzien of helemaal namaken in het Nederlands.

Ik ben het niet helemaal met David oneens, maar zoals wel vaker bij het kiezen van uitersten, ook zeker niet helemaal wel eens.

Daar waar David stelt dat mensen Khan Academy ten onrechte betitelen als “the greatest thing in education”, daar ben ik het duidelijk met hem eens. Khan Academy op zich is niet genoeg om verandering tot stand te brengen in het onderwijs.
Hij is ook kritisch over de kwaliteit van de filmpjes. Tja, dat lijkt me niet altijd gemakkelijk te beoordelen. Ik merk zelf namelijk dat de “kwaliteit” van een filmpje voor mijzelf heel erg omhoog gaat als het over iets gaat wat ik wil leren. Als dat niet zo is, dan vind ik filmpjes (niet alleen van Khan Academy) online bekijken ook vaak snel saai.

En natuurlijk zal niet elke student/leerling na het bekijken van zo’n filmpje het allemaal snappen en kunnen toepassen op verschillende soorten problemen, maar hier geldt ook wel weer dat alle kleine beetjes helpen.
Eigenlijk vind David dat ook wel. Want aan het einde van zijn betoog geeft hij aan dat hij er op zich geen problemen mee heeft om de filmpjes aan zijn studenten voor te schrijven. Maar dat we het ook niet buiten zijn proporties op moeten blazen. We moeten er alleen ook voor zorgen dat we het daarom maar afdoen als helemaal niets. Pik er het goede uit zou ik zeggen.

Deel dit bericht:

  6 reacties aan “Is Khan Academy slecht?”

Reacties (3) Trackbacks (2) Pingbacks (1)
  1. Is Khan Academy slecht? http://t.co/G4rmAb1J #videobasedlearning #blendedlearning

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.