eBook Shoot-out op de iPad #3

Shoot-out Deze week bespreek ik in vijf berichten vijf verschillende apps waarmee je eBooks kunt maken op de iPad. Alle vijf bieden ze de mogelijk om ePUBs en in een aantal gevallen ook PDFs te maken die je kunt lezen op de iPad en soms ook op andere plekken.

Omdat het er uiteindelijk vijf werden leek het me handiger om het geheel op te delen in vijf afzonderlijke berichten. Dus, deze week elke dag een bericht over een van de vijf apps.

Zondag, in deel #1 kwam Book Creator for iPad aan bod, gisteren was het tijd voor iBookcreator en vandaag is het de beurt aan eBook Magic.

eBook Magic Als er één woord is waarmee je eBook Magic moet beschrijven, dan is het wel “sjablonen”. Voor elke pagina die je maakt selecteer je namelijk een sjabloon uit een groot aantal pagina sjablonen. Dat sjabloon bepaalt waar de foto/foto’s en/of de tekst komt te staan. Heb je eenmaal een sjabloon gekozen, dan zit je daar voor die pagina aan vast. Er is geen manier om een eerder gekozen sjabloon voor een pagina aan te passen. Het is ook niet mogelijk om foto’s op foto’s te plaatsen zoals bij Book Creator of iBookcreator. eBook Magic kon oorspronkelijk alleen PDF documenten maken, maar inmiddels kun je de resultaten ook als ePUB bestand opslaan.

eBook Magic eBook Magic

De app is voorzien van een handleiding en videotoelichting. De video is een extra ten opzichte van de andere twee apps.

eBook Magic eBook Magic

eBook Magic Een handige feature bij eBook Magic is dat je er op elk moment voor kunt kiezen om een achtergrond voor pagina’s of de opmaak (lettertype / kader / achtergrondkleur etc) van tekstvakken standaard te maken voor de andere pagina’s. Dat betekent dat je er relatief eenvoudig voor kunt zorgen dat alle pagina’s dezelfde lettertypes etc. gebruiken.

Apart bij eBook Magic is dat je kunt kiezen voor de afmetingen van je boek. Ik neem aan dat dat afkomstig is uit de beginversie van de app. waarbij PDF het uitgangspunt was.

eBook Magic eBook Magic

Op zich kun je het papierformaat ook tijdens het beweren aanpassen, maar zoals je hierboven kunt zien, is dat niet aan te raden omdat de opmaak van je pagina’s helemaal in de war raakt.
Ik heb trouwens geen idee welke Europese maken overeenkomen met de maten in inches die er nu staan.

eBook Magic

Export kan naar PDF of naar ePUB voor iBooks. De export naar ePUB ging voor het testboek dat ik gemaakt niet helemaal volgens plan. De pagina’s waren niet schermvullend en bij één pagina ontbrak een afbeelding die wel aanwezig was in het origineel en de PDF. Ook had de ePUB geen kaft. Het kan zijn dat ik het gemist heb, maar ik kon niet ontdekken waar ik daar een afbeelding voor kon instellen.

Conclusie

Het concept van het werken met sjablonen heeft als voordeel dat je een strakke layout kunt aanhouden binnen een pagina. Maar ten opzichte van Book Creator en iBookcreator moet je wel een stuk duidelijker weten hoe een pagina er uit moet gaan zien op het moment dat je hem aanmaakt.

De export naar ePUB gaat niet helemaal perfect, dat kan een incident zijn met deze foto’s en dit ene ebook, maar vervelend is het wel.

Voor mij verliest eBook Magic de shoot-out van Book Creator en iBookcreator. Het is geen slechte applicatie, maar in de vergelijking schiet hij wat mij betreft tekort.

eBook Magic kost €2,99

Morgen in deel 4: Creative Book Builder, een applicatie waar Steve Jobs waarschijnlijk hoofdpijn van zou krijgen, maar die ook wel weer zo zijn specifieke voordelen heeft.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

RT : eBook Shoot-out op de iPad deel 3 van 5 – eBook Magic http://t.co/i0FNFhgY

trackback

eBook Shoot-out op de iPad #3 http://t.co/5FaSUY7r