Getest: Samson Meteor Mic USB Microfoon

Samson Meteor Mic De afgelopen week heb ik de mogelijkheid gehad om uitgebreid te spelen met de Samson Meteor Mic USB Microfoon.

Het is een USB microfoon met een heel mooi uiterlijk en inklapbare pootjes. De Samson microfoon is al een tijdje beschikbaar. Maar ik had begrepen dat hij ook onder iOS 5 nog steeds werkt op de iPad 1 en iPad 2. En dat geldt niet voor zo heel veel USB microfoons.

Genoeg reden dus om hem graag een keer te willen testen!

In de doos

Samson heeft duidelijk oog gehad voor de verpakking en de verschijning van de microfoon. Het karakteristieke uiterlijk van de microfoon, met ingeklapte pootjes is direct zichtbaar als je de deksel van de doos haalt. In de doos zitten een micro-USB naar USB-kabel, een korte handleiding (die ik overigens niet gelezen had vooraf) en een opbergzakje voor als je de microfoon mee op pad wilt nemen.

Er zit geen CD bij, want drivers heb je niet nodig. Je kunt de Samson Meteor Mic gewoon direct aansluiten op je Windows computer/laptop, Macbook of je iPad. Voor die laatste heb je wel nog een USB->Dock connector nodig. Die wordt (uiteraard) niet meegeleverd. Je kunt die officieel bij Apple kopen als onderdeel van de iPad Connection Kit, maar er zijn inmiddels ook goedkopere varianten te koop, maar die heb ik niet getest, ik had al zo’n officiële kit.

Samson Meteor Mic Samson Meteor Mic Samson Meteor Mic

Eerste test

Hoewel ik de Samson dus vooral ook wilde testen in combinatie met de iPad, deed de eerste testmogelijkheid zich al vorige week maandag voor. Er was afgesproken dat ik een kort filmpje zou opnemen voor de Open Education Week deze week en omdat ik ook video van mezelf daarbij zou opnemen moest ik iets anders gebruiken dan een headset. Dus heb ik de opname gemaakt met de Samson Meteor Mic. Je kunt het filmpje hier bekijken en beluisteren.

Ik had de Samson aangesloten aan mijn Windows 7 desktop en voor me op mijn bureau gezet. De webcam staat op mijn monitor, dus moest ik er voor zorgen dat ik rechtop zat en iets omhoog keek naar de webcam.
Zoals je kunt horen is de audiokwaliteit niet optimaal. Ik heb de nodige ruis moeten wegfilteren. Daarnaast merkte ik dat de microfoon via de voetjes elke stoot tegen of druk op het toetsenbord oppikte (ik heb tijdens het filmpje mijn toetsenbord op mijn schoot liggen om dat te voorkomen).

Achteraf gezien is dat eigenlijk logisch. Ook mijn ‘gewone’ Samson C01 microfoon staat/stond bij een opname nooit zo ver van mijn mond af als de Meteor nu stond. Hij stond altijd op een statiefje, met popfilter op slechts enkele centimeters afstand.

Samson recording En dat is ook precies zoals Samson de microfoon afbeelt in de handleiding die bijgeleverd wordt (hij is hier online te bekijken). In die handleiding wordt ook uitgelegd hoe je opnames van bijvoorbeeld een gitaar kunt maken. Ook daar is de afstand tussen de microfoon klein.

De Samson heeft aan de onderkant schroefdraad waarmee je hem op een microfoonstandaard kunt bevestigen. Dan heb je helaas geen voordeel meer van de mooie poten. Een stapel stevige boeken op je bureau helpt echter ook. Dat zorgt er meteen ook voor dat je geen geluiden van het bureau zelf oppikt.

Test met een iPad 2

Toen de iPad 1 nog niet zo lang uit was, ontdekten gebruikers dat de USB->dock connector die onderdeel uitmaakte van de iPad Connection Kit niet alleen gebruikt kon worden voor het aansluiten van een fototoestel, maar ook voor het aansluiten van USB-sticks, toetsenborden, én externe USB-microfoons. Met ingang van iOS 4.2 schroefde Apple echter de maximale hoeveelheid stroom die een apparaat kon trekken van die connector omlaag van 100mA naar 20mA. En dat had tot gevolg dat veel van zulke externe apparaten niet meer werkten.

De Samson Meteor Mic, heeft genoeg aan die maximaal 20mA en werkt zonder problemen op de iPad, zowel op een iPad 1 als op een iPad 2 (getest beiden met iOS 5.0.1). Ook hier is het een kwestie van plug-and-play. Op het moment dat je hem aansluit, dan gebruiken applicaties op de iPad de Meteor Mic in plaats van de ingebouwde microfoon.
De Meteor Mic heeft een aansluiting voor een headset zodat je kunt meeluisteren naar het resultaat.

Samson Meteor Mic Samson Meteor Mic

Aan de voorkant zit een volumeknop waarmee je het volume van de headset kunt aanpassen.

Ik heb op een iPad 2, twee verschillende sets testopnames gemaakt:

QuickVoice

De eerste set is gemaakt met QuickVoice. Ik neem een stukje audio op met de ingebouwde microfoon, een iPhone headset en de Samson Meteor Mic.
De audio wordt door QuikVoice opgeslagen als .CAF bestanden. Ik heb die via Dropbox overgehaald naar mijn Windows 7 machine en daar met Audacity achter elkaar gezet en geëxporteerd als MP3-bestand.

Garageband

De tweede set is gemaakt met Garageband. Die applicatie is niet gratis, hij kost €3,99, maar dan heb je ook wel een mooie applicatie. Als ik nog podcasts maakte dan weet ik niet eens of ik nog een PC nodig had om ze te maken (ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe ik clips van buiten Garageband kan importeren). Als je de Samson Meteor Mic op je iPad wilt gebruiken, dan zou ik Garageband er zeker bij aanschaffen.

Garageband

In dit geval kon ik de drie (vier! ik heb er nu twee verschillende met de Meteor gemaakt) verschillende fragmenten in Garageband netjes in verschillende audiosporen plaatsen en het resultaat exporteren naar .m4a formaat. Dat bestand heb ik toen alsnog in Audacity geconverteerd naar MP3.

Je hoort het: toen ik de twee opnames maakte, had ik de handleiding nog niet gelezen. Bij de tweede opname, spreek ik het laatste stukje in terwijl ik de microfoon in mijn hand houd, dichter bij mijn mond. Dat werkt heel veel beter.

Om het verschil nogmaals te laten horen, heb ik de Samson Meteor Mic weer aangesloten aan mijn Windows 7 computer en met Audacity een stukje opgenomen terwijl de microfoon voor me op tafel stond en tijdens de opname de microfoon opgepakt om een tweede stukje in te spreken.

Conclusie

De Samson Meteor Mic USB Microfoon is een mooie microfoon. Het ziet er stoer uit met zijn retro-uiterlijk. De microfoon is op zich plug-and-play, maar helaas haal je dan niet het maximale resultaat uit hem. Daarvoor moet je toch echt zorgen voor een goede plaatsing van de microfoon. En dat wordt allemaal uitgelegd in de handleiding die bijgevoegd zit. Maar dan moet je die wel lezen natuurlijk. Voor het “on the go” inspreken van teksten is de Samson perfect. Als je een iPad hebt en deze microfoon heb je een compacte opnamestudio bij de hand.

De microfoon is voor zo’n 80 euro online te koop.

Disclosure
Ik heb de Samson Meteor Mic USB Microfoon niet zelf gekocht. Hij is aan mij beschikbaar gesteld door En Serio (dank daarvoor). Na afloop van deze test gaat hij, zoals vooraf afgesproken, ook weer retour. De test is geschreven op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Ik werd niet betaald voor de test of het schrijven ervan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

Getest: Samson Meteor Mic USB Microfoon http://t.co/YHc0NxR5

trackback
11 jaren geleden

Getest: Samson Meteor Mic USB Microfoon http://t.co/GtTZ9Ry9 #Hardware #iTouch #audio #ipad #test

trackback

Getest: Samson Meteor Mic USB Microfoon http://t.co/EXe79ilZ (via @ICTOblog) #gadget #audio #music

trackback

Mic besteld. Vertrouw op gebruikservaring @marceldeleeuwe en review op http://t.co/K47SAYbL USB connector #iPad heb ik al.