XBMC en Icefilms op je iPad installeren

 Gepubliceerd door om 11:53  iOS
dec 302011
 

Op dezelfde dag als het beschikbaar komen van een untethered jailbreak voor de iPad 1, verscheen er ook een update voor XBMC. Dit is een open source mediaplayer die oorspronkelijk gemaakt is voor de Xbox (XBMC stond voor Xbox Media Center), maar tegenwoordig beschikbaar is voor Linux, Mac OS X, Windows en ook iOS. Dat laatste betekent dat je hem kunt installeren op je iPad of op je Apple TV2. Ik beperk me in dit bericht even tot de iPad (het werkt ook op een iPhone of iPod Touch, maar dat lijkt me iets minder zinvol). Voorwaarde is wel dat je een jailbreak uitvoert.

Voorheen was het zo dat je XBMC wel vanuit Cydia kon installeren, maar dan moest je daarna nog handmatig ‘nightly builds’ installeren om de software bij te werken. Met de komst van XBMC v11 (Eden) is dat echter niet meer nodig. Dat betekent dat je gewoon de stappen die op deze pagina staan kunt volgen om XBMC in no time geïnstalleerd te krijgen op je iPad. Daarna kun je op deze pagina lezen je XBMC kunt bedienen. Wil je video´s bekijken die ergens op je netwerk te vinden is, dan kun je hier lezen hoe dat moet.

Een van de mooiste features van XBMC vind ik echter de Icefilms add-on. Die is echter ook een beetje discutabel. Want, hoewel het downloaden van films in Nederland (nog) niet illegaal is, is het wel duidelijk dat de via Icefilms aangeboden films en series niet worden aangeboden met toestemming van de rechthebbenden. Je kunt dus nog voor jezelf besluiten om niet door te lezen!

Icefilms installeren
OK, je hebt besloten verder te lezen. Icefilms biedt een enorme hoeveelheid films en series online aan. En via de Icefilms add-on voor XBMC kun je die gewoon op je iPad via XBMC door bladeren en afspelen. Gewoon streaming, zonder noodzaak van downloads en desgewenst inclusief ondertiteling. De Add-on is niet standaard beschikbaar in XBMC, daar moet je een verwijzing naar een aanvullende repository voor aanmaken (zoals je dat bij Cydia ook kunt).

#1 Download eerst het bestand repository.googlecode.anarchintosh-projects.1.0.1.zip. Pak het ZIP-bestand niet uit!
#2 Installeer openSSH op je iPad: open Cydia, klik op de zoeken tab, type in openSSH om hem op te zoeken en installeer hem. Start je iPad opnieuw op.
#3 Download WinSCP van deze website en pak hem uit naar je harde schijf. Op de Mac kun je gebruik maken van Fugu of CyberDuck.
#4 Zoek het IP-adres van je iPad op (kijk bij Instellingen > Wi-Fi > klik op het > naast het netwerk waar een vinkje voor staat)
WinSCP WinSCP
#5 Start WinSCP op en maak verbinding met je iPad door het IP-adres in te vullen. Bij account vul je in root en bij wachtwoord alpine (zie ook de afbeelding hierboven)
#6 Ga naar de map /private/var/mobile/Media op je iPad
#7 Sleep het bestand repository.googlecode.anarchintosh-projects.1.0.1.zip naar die map op je iPad. Je kunt nu WinSCP afsluiten.

De volgende stappen voer je uit op je iPad
#8 Start XBMC op
Icefilms
#9 Ga naar Systeem > Instellingen > Add-Ons
#10 Kies “Add-ons installeren mbv zipbestand”
#11 Klik op “Startmap” dan op “Media” en scroll dan naar beneden totdat je repository.googlecode.anarchintosh-projects.1.0.1.zip ziet staan. Klik op dit bestand en dan op de OK knop
#12 Ga weer naar Systeem > Instellingen > Add-Ons
#13 Kies nu “Add-ons downloaden”
Icefilms
#14 Kies “anarchintosh addons” > “Video add-ons” en dan “Icefilms”

Icefilms wordt nu geïnstalleerd. Je kunt hem daarna vinden via Video’s > Add-ons
Icefilms
Veel kijkplezier.

Ondertitels
Wil je graag ondertitels hebben bij films die je via Icefilms (of vanaf andere plekken) bekijkt? Ook dat kan eenvoudig met XBMC. Daarvoor moet je de XBMC Subtitles Add-on installeren:
#1 Ga naar Systeem > Instellingen > Add-Ons > Add-ons downloaden
#2 Kies XMBC.org Add-ons
#3 Kies Ondertitelscraper > XBMC Subtitles

De add-on wordt nu geïnstalleerd. Als je de volgende keer terug gaat naar die add-on (dus weer via Systeem > Instellingen > Add-Ons > Add-ons downloaden > XMBC.org Add-ons > Ondertitelscraper > XBMC Subtitles) dan kun je de add-on configureren. Zo kun je dan de gewenste eerste taal of tweede taal instellen.

Ondertitels downloaden
Het downloaden van de ondertitels gaat super simpel. Als de film waar je ondertiteling bij wilt zien gestart is, dan tap je met één vinger op het scherm. Er verschijnt dan een screenoverlay waar aan de rechterkant een knopje staat voor de ondertitels.
Icefilms
Klik hier op en er wordt automatisch gezocht naar de bijbehorende ondertitels in de talen die je ingesteld hebt.
Icefilms
Klik op de gewenste ondertitels.
Icefilms
Deze worden nu automatisch gedownload en het afspelen gaat verder, maar nu mét ondertiteling.

Deel dit bericht:

  14 reacties aan “XBMC en Icefilms op je iPad installeren”

  1. […] een heel aardige en compacte mediaplayer gemaakt die alles afspeelt dat ik via het netwerk (of via internet) beschikbaar maak. En ook AirPlay blijkt (zij het nog wat rudimentair) te werken op de Raspberry […]

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.