Google Currents: Kans of Bedreiging?

Google Currents Als je niet meteen ’s ochtends een blogpost maakt over een aankondiging van een groot bedrijf als Google, dan weet je dat er aan het einde van de dag al meer dan genoeg berichten over geschreven zijn. Waarom dan toch ook nog een bericht schrijven over Google Currents? Nou, omdat ik er namelijk nog steeds niet uit ben of het programma nu een kans of een bedreiging is.
En dan bedoel ik niet voor vergelijkbare applicaties als Flipboard of Onswipe, dat moeten die bedrijven zelf maar uitzoeken. Nee, ik bedoel meer de vraag of het een kans of bedreiging is voor grote en kleine weblogs.

Maar eerst even wat achtergrond. Google Currents is een applicatie voor iOS (iPad / iPhone / iPod Touch) en Android waarmee je nieuws uit verschillende bronnen op een grafisch aantrekkelijke wijze kunt bekijken. Zie ook de schermafbeelding hier bij het bericht.
De applicatie komt meteen geleverd met een 150-tal bronnen gekoppeld, maar gebruikers kunnen zelf extra bronnen toevoegen én aanbieders van content kunnen zelf een “edition” aanmaken waarbij ze enigszins controle hebben over de content die aangeboden wordt.

Al dit moois is nog alleen in de VS te downloaden, er wordt gezegd dat dat komt omdat Google een aantal van die 150 bronnen betaald om volledige content zonder reclame en kosten aan te bieden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat wij er hier in Europa niet al mee kunnen spelen.

Het is een kwestie van het aanmaken van of beschikken over een Amerikaans iTunes account en dan ben je alsnog in staan om Google Currents te downloaden en te installeren op je iPad. Daarnaast is de self-service dienst, waarmee contentaanbieders hun eigen editions kunnen aanmaken ook gewoon vanuit Nederland te bereiken.

Google Currents Google Currents

Ik heb daarom een edition aangemaakt voor het ICT en Onderwijs Weblog. Ik moet zeggen dat het er best handig uit ziet. Ik kon in dit geval volstaan met het toevoegen van de RSS-feed van het weblog en de site liet meteen zien hoe de edition er op de verschillende platformen (Android, Tablet, iPhone, iPad) uit ging zien. Naast blogposts kon ik ook verwijzingen naar video’s op YouTube en foto’s op Flickr toevoegen. Toen alles klaar was hoefde ik alleen nog maar aan te geven dat de Current verspreid mocht worden door Google Currents. Wat ik niet helemaal snap is hoe Google Currents “wist” dat ik hier toestemming voor mocht geven, ik hoefde bijvoorbeeld geen speciale code op de server te plaatsen om dat te bewijzen. Ik weet ook nog niet hoe de integratie met Google Analytics vorm krijgt. Ik heb mijn code ingevoerd, maar waar ik straks bij Google Analytics te zien krijg dat Google Currents de bron van verkeer is weet ik nog niet.
De YouTube en Flickr integratie zijn mooi, maar nog niet helemaal af. Zo kan ik bij Flickr wel zoektermen ingeven om de resultaten te beperken, maar kan ik er niet voor kiezen om gewoon een aantal sets aan te bieden via Google Currents.

Google Currents

De Google Currents applicatie op de iPad ziet er ook heel mooi uit. Het is mooi dat Google Currents, zonder dat ik zelf iets heb hoeven aan te passen zo’n grafisch aantrekkelijke versie van de site weet te produceren. Natuurlijk, ze zijn niet de eerste die dan doen, maar het laat wel zien dat RSS nog steeds een krachtig ding is (en iedereen maar roepen dat RSS dood is!).

Google Currents

Nog niet alles gaat vlekkeloos. Zo werden de Flickr foto’s en YouTube video’s pas getoond toen ik een inhoudsopgave toegevoegd had. Dat stond nergens uitgelegd, de toelichting wekte eerde de indruk dat je dat alleen nodig had als je veel sections had. Het is dus maar even een weet.
Ook worden in de app zelf nog niet alle berichten opgehaald. De preview liet netjes, op basis van de RSS-feed, de meest recente berichten zien, maar de app bleef steken op afgelopen zaterdag en sinds een uurtje op afgelopen zondag. Dat betekent dus dat alle berichten van afgelopen week ontbreken. De Flickr-feed en dee YouTube filmpjes waren wel bijgewerkt tot gisteren.

Zorgelijk vind ik wel het ontbreken van de reacties én de mogelijkheid om te reageren op berichten. Het reduceert de content van “mijn” weblog tot iets dat mensen alleen geacht worden te consumeren.
Natuurlijk, ze kunnen berichten delen via Twitter of andere sociale media, maar ze worden niet uitgenodigd om hier, bij het bericht zelf, te reageren. Op geen enkele manier kunnen lezers direct vanuit Google Currents doorklikken naar de site hier. En dat vind ik heel erg jammer.

Google Currents
Het is overigens niet nodig om zelf een edition aan te maken. Want ik kon ook gewoon zoeken naar feeds. Opvallend was dat ook daar mijn feed tussen stond, dezelfde URL als dat ik gebruikt had. Maar nu waren er twee verschillen: alle berichten, dus inclusief die van gisteren werden getoond (nadat Google Currents even had kunnen nadenken) én achter elk bericht stond de optie om het oorspronkelijke bericht te lezen (“See original article”). Als je daar op klikt kom je wél bij de site.

Google Currents Google Currents
(hierboven zie je het weblog van Willem Karssenberg in Google Currents formaat en de optie om door te klikken naar de bron van een van de artikelen van de ‘niet-Currents’ feed van mijn eigen weblog)

Het lijkt een beetje hinken op twee gedachten. Ik kan me niet voorstellen dat die 150 grote contentaanbieders waar Google een contract mee heeft er niet in geïnteresseerd zouden zijn om die lezers ook te laten reageren of door te laten klikken naar hun eigen site. Het zal in ieder geval een geruststelling zijn voor mensen die besluiten om géén Current aan te maken voor hun weblog. Google zal daar nu wel zorgen voor een link terug naar de oorspronkelijke site.
Top of flop? Ik weet het nog niet. Google zou natuurlijk de integratie met Google Reader kunnen gaan gebruiken om de hoeveelheid content voor de applicatie nog verder uit te breiden. Maar ik ben er nog niet uit of dit bladerformaat zo geschikt is voor de 700+ RSS-feeds die ik in Google Reader heb zitten. Dan zijn al die plaatjes niet handig, levert veel te veel pagina’s met vakjes op waar ik doorheen moet bladeren. We zullen het zien.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

[…] Google Currents: Kans of Bedreiging? » ICT & Onderwijs BLOG Source: ictoblog.nl […]

Willem Karssenberg
12 jaren geleden

Dat jij je eigen feed tegenkwam kan te maken hebben met het feit dat ik ook al heb zitten spelen met Google Currents (donderdagnacht:-) en toen jouw website erbij heb gezet.
Ik ben zelf nog niet zo kapot van Currents en vind Flipboard echt veel mooier, maar vooral ook sneller.
Ik vind de manier van navigeren door Currents niet eenduidig, soms omhoog en omlaag en soms naar links en rechts. Google Reader moet geloof ik per feed binnengehaald worden en dat is gezien het aantal dat ik erin heb staan natuurlijk veel te veel werk.
Eigenlijk vind ik het vreemd dat er niet ook een webversie is…