Gratis eBook: WebDAV versus iWork.com op je iPad

Een van de minder handige dingen aan de iWork verzameling voor de iPad (Pages, Keynote, Numbers) vind ik toch wel het weer van de iPad af krijgen van bestanden die je in een van de drie programma’s bewerkt hebt. En eigenlijk voornamelijk omdat de programma’s geen export mogelijk hebben naar hét bestandsprogramma voor op de iPad: Dropbox. Als export-opties in Keynote heb ik ter beschikking: E-mail presentatie, Deel via iWork.com, Stuur naar iTunes, Kopieer naar iDisk, Kopieer naar WebDAV.

Ik heb een hekel aan het gebruik van iTunes voor het uitwisselen van bestanden, die optie gebruik ik dus nooit. Dat geldt ook voor de optie “Kopieer naar iDisk”, aangezien ik geen iDisk-account heb en me dat ook wat duur is. Ik maakte voorheen meestal gebruik van de optie “E-mail presentatie” maar Keynote waarschuwt me dan terecht over de vaak enorme omvang van de bestanden. Een presentatie van enkele tientallen MB’s is niet ondenkbaar (zelfs zonder afbeeldingen). Dat ging dus niet altijd goed, maar dan kwam het bestand in ieder geval in de verzonden items terecht en dan kon ik het daar ook op mijn laptop met Outlook wel weer uit halen. Niet ideaal, maar het werkt.

Een reden voor mij om WebDAV en iWork.com eens naast elkaar te zetten als alternatieven voor het gebruik van e-mail. Je kunt doorklikken en het online lezen, of hieronder in EPUB of PDF formaat downloaden.
WebDAV versus iWork.com (EPUB 680KB)
WebDAV versus iWork.com (PDF, 2MB)
[17:09 uur] Er waren problemen met de server waar de bestanden op stonden. De links werken nu weer!


iWork.com
Ik moet bekennen dat ik de “Deel via iWork.com” optie tot voor kort nog nooit gebruikt had omdat ik geen idee had wat iWork.com was (tja, Windows gebruiker). Maar wat blijkt: Apple geeft je (op dit moment, de service is al een jaar of zo in bèta) gratis 1GB aan online ruimte waar je een presentatie naar toe kunt uploaden vanuit iWork op je Mac of op je iPad. Na uploaden kun je het document dan ook delen met anderen. Die kunnen het in hun browser bekijken, opmerkingen toevoegen, downloaden (ook als PDF) en printen.


Ik moet zeggen dat het er prima uitziet en het is dan ook een handige optie als je met iemand het document door wilt spreken.
Zoals ik al zei, een presentatie kan snel tamelijk groot worden, maar met 1GB moet je toch best een eind komen. En zolang Apple geen geld vraagt voor de service is het zeker een optie.
Je kunt een bestand dat je via iWork.com deelt niet weer opnieuw in iWork op je iPad importeren.

WebDAV
De WebDAV optie lijkt een beetje op de iWork.com optie, maar met een aantal verschillen. Allereerst zul je zelf voor een WebDAV server moeten zorgen. Dat kan online, zo biedt mijn hostingprovider in de VS (Dreamhost) haar klanten de optie aan om een WebDAV server op te zetten en er zijn een paar andere diensten die WebDAV toegang bieden. DropDAV is een voorbeeld van een dienst waarbij DropBox en WebDAV gecombineerd worden.
Mac-gebruikers kunnen op hun eigen machine een WebDAV server opzetten, instructies daar voor kun je hier vinden. Op een Mac is het verbinden met een WebDAV server sowieso veel eenvoudiger dan op een Windows machine. Windows gebruikers kunnen beter niet teveel tijd verspillen, maar voor thuisgebruik gewoon NetDrive downloaden (gratis voor privé gebruik). Dat werkt meteen.

Ikzelf bleek twee (gratis) WebDAV opties ter beschikking te hebben voor gebruik met de iPad:

  1. Mijn Synology Diskstation 207+
  2. De SharePoint server van Fontys

OK, beide oplossingen zijn niet echt gratis, maar de Synology Diskstation heb ik al een tijd, dus daar hoefde ik geen geld aan uit te geven, en dat geldt ook voor de SharePoint server van mijn werkgever.

Synology Diskstation 207+

De Synology Diskstation 207+ (en ongetwijfeld een heleboel andere exemplaren van de Synology servers) heeft een WebDAV server ingebouwd zitten die je alleen maar even via de (heel overzichtelijke) ingebouwde interface hoeft aan te zetten. Voor gebruik van “buiten” je huis moet je daarnaast de firewall zo instellen dat poort 5006 doorgestuurd wordt naar de Diskstation.
Voor de iWork applicaties op de iPad is het daarna voldoende om https://<jouw-IP-adres>:5006/ als server in te stellen,  je gebruikersnaam en wachtwoord in te voegen en je kunt zelf kiezen waar je (bijvoorbeeld) de presentatie wilt opslaan. Ook kun je op deze manier  direct bestanden importeren.

SharePoint
Ook SharePoint biedt de mogelijkheid om via WebDAV verbinding te maken. Voor mij betekent dit dat ik o.a. de bestanden rechtstreeks vanuit bijvoorbeeld Keynote op de iPad kan uploaden naar de gedeelde documenten op “Mijn Site” (zit achter wachtwoord, dus daarom alleen screenshot).

De iWork applicaties hebben daarbij in combinatie met SharePoint wel als eigenaardigheid dat het niet volstaat om “https://mysite.fontys.nl/personal/879369”  in te voeren. In dat geval wordt de “Gedeelde documenten” map, maar ook de “Persoonlijke documenten” map niet getoond. Ik moet “https://mysite.fontys.nl/personal/879369/Shared%20Documents” gebruiken als URL voor de WebDAV server.

Vervelend is ook dat je bij de iWork applicaties maar één set logingegevens kunt opslaan. Snel wisselen tussen WebDAV-servers is er dus niet bij, je moet uitloggen en dan de gegevens van de server waar je verbinding mee wilt maken opnieuw invoeren.

Andere iPad applicaties en WebDAV

Ik legde hierboven al uit dat je ook met je Macbook of (via een extra applicatie) je Windows machine aan de bestanden kunt komen die je via WebDAV verstuurd/upload vanaf je iPad. Er bestaan ook een paar applicaties voor de iPad waarmee je eveneens aan die bestanden kunt komen.

WebDAV Nav
De eerste applicatie is beschikbaar in gratis en betaalde versie. Ik heb de gratis versie (iTunes link) getest en die werkt goed genoeg.

WebDAV Nav kon verbinding maken met zowel de Fontys Sharepoint server als met mijn Synology WebDAV server. Je kunt bestanden downloaden naar je iPad en foto’s uploaden. Aardig is dat je ook een link naar een bestand kunt doorsturen via de mail. De ontvanger moet dan wel kunnen inloggen op de betreffende WebDAV server, maar dat zal meestal geen probleem zijn.

WebDAV Nav heeft ondersteuning voor het “Open In..” mechanisme, maar heeft het goed verstopt. Je moet een bestand eerst downloaden, dan ga je naar de Favorieten (knopje rechts onder in het scherm) en dan klik je met je vinger op het bestand. Bij de opties zie je dan ook “Openen met…”

ezShare Pro
ezShare Pro is zeker niet gratis (€12,99 iTunes link), het is een applicatie die ik voor de iPhone gekocht had en gelukkig een universele binary beschikbaar stelde zodat ik niet nóg een keer hoefde te betalen voor de iPad versie.

ezShare Pro doet meer dan alleen WebDAV client zijn. Je kunt verbinding maken met iDisk, Box.net, Google Docs, Amazon S3, (S)FTP. Er is een Remote Desktop client ingebouwd en je kunt je iPad “zichtbaar” maken via het Wifi netwerk zodat je bestanden van je PC er op kunt zetten. Maar ook ezShare Pro moet zich aan de regels houden en de bestanden blijven dus alleen beschikbaar binnen de applicatie zelf.

ezShare Pro heeft (nog?) geen ondersteuning voor het “Open In..” mechanisme dat veel applicaties op de iPad wel al hebben. Daardoor is het niet mogelijk om een bestand dat download, naar een andere applicatie door te sturen.

GoodReader
Ook GoodReader is niet gratis (€3,99 iTunes link), maar als het gegeven dat het met afstand de beste PDF-reader voor je iPad (mét Dropbox ondersteuning) is nog niet voldoende reden is geweest om hem aan te schaffen, dan weet ik het ook niet meer. Hoe dan ook, naast DropBox, Google Docs, box.net, iDisk, (S)FTP, SugarSync, IMAP en POP ondersteuning, kan GoodReader ook verbinding maken met WebDAV servers en bestanden er vanaf downloaden.

Vreemd genoeg is het uploaden naar DropBox en WebDAV beperkter. GoodReader wil alleen afbeeldingen en PDF bestanden uploaden. Gelukkig heeft de applicatie wél ondersteuning voor het “Open In..” mechanisme. Daarmee kun je andere bestanden toch nog uploaden. Een van de programma’s die daar dan bij staat is “WebDAV Nav”.

Als je meerdere bestanden op deze manier wilt doorsturen dan kun je ook gebruik maken van de optie in GoodReader om de bestanden eerst samen te voegen in een ZIP-bestand dat je dan in zijn geheel doorstuurt naar WebDAV Nav. Van daaruit kun je het dan weer uploaden naar de WebDAV server naar keuze.

Conclusie WebDAV versus iWork.com
Belangrijkste conclusie is natuurlijk dat het niet zozeer WebDAV versus iWork.com is. Het is meer WebDAV én iWork.com. Duidelijk is dat je voor iWork.com op het moment niets hoeft te doen. Je zult al een Apple ID hebben als je iWork op de iPad gebruikt, het kost (nog) geen geld en het is een handige manier om je bestanden weer van je iPad af te krijgen.
WebDAV vergt wat meer werk, maar in een aantal gevallen zal het de voorkeur hebben boven iWork.com. Voor mij bijvoorbeeld omdat ik zo bestanden eenvoudig naar mijn server thuis kan uploaden, in andere gevallen omdat je de bestanden gemakkelijk kunt delen met collega’s via SharePoint.
Er vanuit gaande dat je GoodReader toch al had, zou ik WebDAV Nav willen aanraden als gratis aanvulling en je bent helemaal klaar.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
11 jaren geleden

Voor Mac-gebruikers: Met de Mac OS X app PadSync haal je d.m.v drag/drop heel makkelijk bestanden van de iPad af en zet je ze er op.
~ http://www.ecamm.com/mac/padsync/faq.html

N.B. Ik heb de app in november 2010 gekocht voor $9,95 USD maar zie dat ie nu het dubbele kost 🙁