MagicScroll: EPUB in je browser lezen

MagicScroll Aangezien het EPUB formaat gebruik maakt van XHTML, is het logisch om te verwachten dat een gewone browser ook in staat is om EPUB bestanden (zonder DRM) weer te geven. Toch is dat niet zo. Er is wel een plugin voor Firefox, maar daar heb je in Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Opera niets aan.

MagicScroll leek een EPUB-plugin voor Chrome te zijn, je kunt hem ook in de Chrome Web Store vinden, maar het blijkt een veel breder bruikbare dienst te zijn, ook handig voor alle andere browsers.

Het is namelijk gewoon een online EPUB viewer en naast het uploaden van EPUB bestanden naar de site, kun je er ook met een URL naar verwijzen.
En dat is wel zo handig als je EPUB-bestanden online aan wilt bieden, zoals ik gedaan heb bij het bericht over ShakeSpeak of bij het bericht over FileSender.
Nu heb ik daar steeds niet alleen een EPUB-bestand, maar ook een PDF-bestand opgenomen, dus iedereen zou in staat moeten zijn om de bestanden te lezen. Maar met MagicScroll kun je ook het EPUB-bestand direct in de browser leesbaar maken.
Dat doe je door er: http://www.magicscroll.net/#bookid=url: voor te zetten.
Dus bijvoorbeeld:
http://www.magicscroll.net/#bookid=url:http://www.gorissen.info/Pierre/files/shakespeak/ShakeSpeak.epub
Uiteraard doe je dat dan netjes als een link zo:
Lees de handleiding in je browser (download het EPUB-bestand).

Ik heb het getest in Internet Explorer, Safari, Google Chrome en zelfs Mobile Safari op de iPad en iPhone. Het is er wat mij betreft eentje die ik vaker ga gebruiken, ik heb de links bij de berichten over Filesender en ShakeSpeak dan ook toegevoegd.
Je hoeft er zelf niets voor te installeren en je bezoekers ook niet. Enige nadeel is dat als de dienst offline gaat, je links ook niet meer werken. Maar dat is helaas vaker zo. En het werkt (uiteraard) niet samen met EPUBs die van DRM voorzien zijn.

MagicScroll MagicScroll