EPUBs met vaste opmaak voor iBooks

EPUB met vaste layout Op het weblog van Liz Castro kwam ik uitleg tegen over het maken van EPUBs voor iBooks op de iPad waarbij je gebruik kunt maken van pagina’s met een vaste opmaak. Bij zulke boeken heb je volledige controle over wat er waar op de pagina komt te staan. Eigenlijk is dat exact het tegenovergestelde van waar EPUB voor gemaakt is. Het zijn (zeker op dit moment) ook EPUBs die alleen in iBooks op de iPad te lezen zijn, het werkt niet in andere eBook readers.

Voor de meeste mensen is dat bij elkaar al meer dan voldoende om ver weg te blijven van dit soort EPUBs, maar ik wilde graag weten of het niet toch de moeite waard was, bijvoorbeeld voor het maken van een elektronisch fotoboek van onze vakantie afgelopen jaar in Schotland.

Liz Castro heeft een boek geschreven “epub straight to the point“, dat ook als eBook te koop is. Kopers van het boek krijgen gratis een instructie voor het maken van EPUBs met vaste opmaak toegestuurd. Je kunt de instructie ook los kopen, maar ik besloot beiden aan te schaffen.

Aan de hand van de instructie en het bijgevoegde voorbeeld was ik in staat om een eigen EPUB te maken met een vaste opmaak.
EPUB met vaste layout EPUB met vaste layout
Je ziet hierboven afbeeldingen van de pagina’s. Het gaat dus wel, maar het is hardcore hacken in XHTML en CSS. Je weet niet of nauwelijks hoe het er uit gaat zien totdat het eBook weer op de iPad weergegeven wordt. Ook Safari liet bij mij niet écht exact zien hoe e.e.a. zou gaan passen. Veel handwerk dus voor een heel beperkte doelgroep. Want dan kun je beter een PDF maken, zeker nu ook iBooks veel betere ondersteuning dan eerst heeft voor het weergeven er van.

Conclusie
Het idee is leuk, maar het medium is er niet geschikt voor. De tools ontbreken en ondersteuning is beperkt.
Niet doen dus.