May I have your votes, please: ShakeSpeak

Het was in 2009 toen ik in een bericht de producten SMS2Vote en TurningPoint met elkaar vergeleek. Dit op basis van de ervaringen die ik er op verschillende momenten mee gehad had.

Inmiddels hebben we zelf afgelopen december een set stemkastjes en licenties voor TurningPoint aangeschaft voor gebruik bij presentaties en trainingen. De presentatie die ik daar over en mee gaf, kun je hier bekijken. Eigenlijk had ik dus niet veel noodzaak om nog verder rond te kijken naar andere producten. Maar toen een collega me vroeg naar mijn ervaringen met ShakeSpeak leek het me toch zinvol om te kijken hoe ShakeSpeak werkt ten opzichte van SMS2Vote en TurningPoint.
In de rest van dit bericht kun je die ervaringen lezen en op het einde vind je een korte handleiding voor het gebruik van Shakespeak in zowel PDF als EPUB formaat.

Ik volg dezelfde opzet als bij de vorige vergelijking tussen SMS2Vote en Turningpoint, ik geef de sterke en zwakke punten zoals ik ben tegen gekomen tot nu toe:

Sterke en zwakke punten Turningpoint
+ gebruikers hoeven niets mee te nemen
+ niet afhankelijk van GSM bereik
+ uitgebreide keuzes uit grafieken en layout
+ combinatie van stemkastjes met online stemmen of stemmen via smartphones / laptops mogelijk
+/- complexe ‘flows’ van (vervolg-)vragen en navigatie mogelijk
+ ook niet-anoniem stemmen mogelijk
+ toegang af te schermen voor begrensde groep gebruikers
– complexe menubalk
– groot aantal functies en opties kunnen ‘gewone’ gebruiker afschrikken
zonder kastje niet stemmen
– resultaten altijd op dezelfde dia als vraag
– hoge aanschafkosten / duur om te huren

Een belangrijk verschil tussen TurningPoint nu en in 2009 is dat je ook daar nu gebruik kunt maken van online stemmen, ook in combinatie met het gebruik van de stemkastjes in de zaal. Je kunt er dus voor kiezen om deelnemers zelf hun laptop, smartphone, iPad, Android toestel te laten gebruiken of je kunt er voor kiezen om stemkastjes te gebruiken. Je kunt beide werkwijzen ook mixen zodat je bijvoorbeeld een aantal stemkastjes bij de hand hebt voor mensen die geen eigen apparaat bij zich hebben.
Ook bij een presentatie die live gestreamed wordt of een online seminar kan het online stemmen zinvol zijn.
De complexe en uitgebreide plugin is helaas gebleven. Enerzijds is het een kracht dat het product zo veelzijdig en uitgebreid is, maar een lite versie voor de docent die gewoon een aantal vragen wil stellen zou handig zijn geweest.

Sterke en zwakke punten ShakeSpeak
+ eenvoudige menubalk
+ resultaten op aparte dia
+ je betaald voor het gebruik, geen hoge aanschafkosten
+ ook in te zetten als moderated “SMS + Twitter” wall
+ stemmen kan via SMS, Twitter of online via het web
+ bijna iedereen heeft wel stemkastje bij zich (= GSM, smartphone, iPad of laptop)
+/- in meeste gevallen gratis voor gebruikers (als onderdeel van SMS bundel)
zonder GSM of GSM ontvangst kun je niet stemmen
– zonder eigen apparaat kun je niet stemmen
– beperkte vrijheid in aanpassen layout van dia’s
– altijd afhankelijk van een “online” verbinding (de spreker via Wifi, de deelnemers via Wifi of GSM)
– mogelijk kosten voor deelnemende studenten/aanwezigen
– alleen anoniem stemmen mogelijk
– inloggen/afschermen deelnemers niet mogelijk

Een belangrijk verschil tussen SMS2Vote en ShakeSpeak is wel dat ShakeSpeak niet meer beperkt is tot alleen stemmen via SMS. Er is een webinterface beschikbaar waarmee deelnemers kunnen stemmen, dat werkt gewoon op een laptop, maar ook op mobiele apparaten zoals een iPhone, iPad of op Android.
Je kunt nu ook stemmen via Twitter mogelijk maken. Dat zul je waarschijnlijk niet in een gewone les doen, maar het maakt het mogelijk om je stemming heel publiekelijk te maken.

Het gebruik van Twitter is waarschijnlijk nog logischer als je reacties en vragen wilt verzamelen. Je kunt met ShakeSpeak een soort gecombineerde Twitter/SMS/Webberichten muur maken waarbij deelnemers de berichten insturen. Er zit verplichte moderatie tussen, jij moet dus als moderator handelingen verrichten om de berichten online te krijgen. Dat heeft als nadeel dat je de muur niet zomaar even zelf aanzet als je alleen een presentatie geeft, maar ook als grote voordeel dat iemand even de berichten in de gaten houdt en te flauwe opmerkingen of SPAM (vooral denkbaar via Twitter) tegen kan houden. Die berichten verschijnen dan niet op de muur.

Qua mogelijkheden wat betreft opmaak van de grafieken, combineren van resultaten en vooral veel knopjes die ik bij TurningPoint nog niet uitgeprobeerd heb, verschillen de producten flink van elkaar. Maar ShakeSpeak biedt die functionaliteit die je zeker minimaal nodig hebt om een publiek of een groep studenten te laten stemmen.
Belangrijk knelpunt bij TurningPoint zijn vaak de kosten verbonden aan het aanschaffen van licenties of stemkastjes. En dat heeft ShakeSpeak niet. Je betaald voor credits. Elke credit is één gebruiker tijdens één sessie voor een onbeperkt aantal stemmen.
Afhankelijk van het aantal credits dat je inkoopt (kun je centraal doen voor een groep sprekers/docenten) daalt de prijs per credit. In de handleiding noem ik als voorbeeld een klas van 30 studenten waarbij je 7 weken lang één keer per week een stemsessie wilt organiseren met ShakeSpeak. Je hebt dan 210 credits nodig. Als je in één keer 240 credits inkoopt betaal je daar nu (met de 50% educatieve korting) €16,34 voor.
Doe je dat voor 5 klassen en steeds een nieuwe sessie per klas, dan ben je €81,70 kwijt. Best te overzien dus.

Die educatieve korting krijg je als je bij het aanmelden een mailadres gebruikt van een onderwijsinstelling. Het kan zijn dat je het bericht krijgt dat jouw onderwijsinstelling nog niet herkend wordt, dan staat er ook een mailadres waar je dat aan kunt doorgeven en dan is het tamelijk snel geregeld.
Voor Fontys zijn nu zowel de @ fontys.nl als de @ student.fontys.nl mailadressen geregistreerd zodat ook studenten hier gebruik van kunnen maken.

Een korte stap-voor-stap handleiding voor gebruik vind je in de PDF of EPUB die je hieronder kunt downloaden:
ShakeSpeak – korte handleiding (PDF – 1,62MB)
ShakeSpeak – korte handleiding (EPUB – 612kB) | Lees de EPUB online in je browser

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Steven
Steven
13 jaren geleden

Wow, wat een fijne uitleg… Leuk om te lezen!

Angela Aprea
Angela Aprea
12 jaren geleden

Ik kan niet wachten om het uit te proberen, maar kan deze korting ook voor de ZD (@ relatie.fontys.nl) worden ingezet?

Robert
Robert
12 jaren geleden

Beste Angela – De e-mail extensie is toegevoegd aan onze onderwijs database, je kunt nu ook shakespeak in het onderwijs gebruiken!