May I have your votes, please: SMS2vote vs TurningPoint

Sendsteps - Klik voor grotere versie

Vandaag ben ik in Utrecht bij de SURF Samendag. Tijdens die dag zal weer gebruik gemaakt worden van de stemkastjes van TurningPoint. Vorige week had ik voor het eerst de gelegenheid om zelf als spreker gebruik te maken van de kastjes, iets langer geleden alweer gebruikte ik samen met Willem Karssenberg SMS2Vote van Sendsteps.com. Ook tijdens de Spring School thema Mobiel Leren afgelopen week (waar ik overigens niet bij was) werd mobiel gestemd. Kortom, het lijkt er op alsof stemmen tijdens presentaties/colleges/sessies (tijdelijk?) weer op meer belangstelling kan rekenen.
Voor mij ook een reden om mijn eigen ervaringen met beide systemen even op een rijtje te zetten.

Hoe werkt het?
Het principe van stemmen tijdens een presentatie is bij beide systemen ongeveer hetzelfde:
* je download een plugin voor PowerPoint
* je maakt met behulp van die plugin vragen op dia’s in je presentatie
* tijdens je presentatie start je een ‘sessie’, d.w.z. je start het ontvangen van stemmen op je vraag/stelling
* de deelnemers stemmen (via stemkastje of SMS in dit geval)
* je sluit te sessie
* je bekijkt/bespreekt de antwoorden/resultaten.
* in beide gevallen kun je de data opslaan/achteraf opvragen.

SMS2Vote en Turningpoint zijn zeker niet de enige twee systemen die er te koop zijn. Zo hebben veel leveranciers van digitale schoolborden ook stemkastjes die specifiek samenwerken met hun schoolbord.
Op SURFSpace kun je een 7 Dingen die je moet weten over …stemkastjes met uitleg over het gebruik van stemkastjes in het onderwijs.
Ik beschrijf deze twee opties nu omdat ik er zelf ervaring mee heb als spreker, ik sluit ook zeker niet uit dat er andere, betere, goedkopere, handigere systemen te koop zijn.
Zoals altijd zijn ervaringen van gebruikers van andere systemen van harte welkom in de reacties.

SMS2Vote
Als je op internet zoekt naar opties om via SMS te stemmen kom je er een aantal tegen, maar de meesten hiervan zijn niet in Nederland beschikbaar.
De reden hiervoor is dat er meestal gebruik gemaakt wordt van een ‘shortcode’, een korte nummer om naar te SMS-en, die alleen in bepaalde landen werkt.

SMS2Vote van Sendsteps.com richt zich wel op Nederland. Je kunt de plugin downloaden en dan gratis testen (maximaal 5 gebruikers). Willem Karssenberg kreeg een wat ruimere code om te testen en gebruikte het tijdens TeachMeetNL (uitleg en video staan in zijn post) en ook Antoine van Dinter vroeg een code aan en gebruikte het in de les op school.
De Vrije Universiteit in Amsterdam maakt al gebruik van stemmen via SMS met behulp van SendSteps.com dienst. Meer informatie over hun ervaringen (met o.a. een reportage van WebRegio.tv) kun je vinden op deze site.
Helaas is er op de website van SMS2Vote geen informatie te vinden over de kosten bij normaal gebruik. De eerste berichten daarover variëren. Mogelijk is het per saldo niet (heel veel) goedkoper dan de stemkastjes.

Eigen indrukken
Het gebruik van de plugin van SMS2Vote is heel eenvoudig. Er zijn niet zo heel veel opties, dus de juiste knop is snel gevonden en de plugin doet de rest.
Voor deelnemers is het niet moeilijker dan het versturen van een SMS. Zeker in het hoger onderwijs of bij sessies over ICT en Onderwijs heeft 99% van de aanwezigen een mobiele telefoon bij zich.
De ervaringen van de VU hebben laten zien dat je ook op een universiteit er echter niet zomaar vanuit kunt gaan dat iedereen overal GSM ontvangst heeft. Op hun site staat een lijstje van zalen waar voor bepaalde mobiele telefoonproviders de ontvangst (te) slecht is.

Sterke en zwakke punten SMS2Vote
+ eenvoudige menubalk
+ resultaten op aparte dia
+ bijna iedereen heeft wel stemkastje bij zich (= GSM)
+/- in meeste gevallen gratis voor gebruikers (als onderdeel van SMS bundel)
zonder GSM of GSM ontvangst kun je niet stemmen
vaste layout van dia’s

Turningpoint
Bij SURFfoundation en SURFnet (en ook vandaag dus tijdens de SURFsamendag) wordt gebruik gemaakt van de stemkastje van Turningpoint. Ik weet niet of ze marktleider zijn, maar je komt ze heel veel tegen zodra je gaat zoeken online.
Ook hier is het een kwestie van downloaden van een plugin voor PowerPoint en je kunt aan de slag.
De software bestaat al een stuk langer dan SMS2Vote en is veel uitgebreider. Dat is helaas ook te zien aan de plugin, de balk in PowerPoint is indrukwekkend en voor een gewone gebruiker waarschijnlijk ook afschrikwekkend.

Turningpoint - Klik voor grotere versie Turningpoint - Klik voor grotere versie Turningpoint - Klik voor grotere versie

Je kunt ‘gewoon’ kiezen uit het toevoegen van dia’s met verschillende soorten grafieken, je kunt tellers toevoegen aan dia’s, bestaande dia’s converteren naar interactieve dia’s, scores aan antwoorden hangen, groepen maken, automatisch naar andere dia’s springen op basis van de antwoorden, …
Kortom, veel meer opties dan ik verwacht dat een gemiddelde docent of spreker ooit in zijn presentatie zou willen verwerken.
Het zou daarom enorm helpen als ze een versie zouden uitbrengen die veel minder knoppen heeft.

In de verhuur kost een set met zo’n 30 kastjes ongeveer 500 euro.

Eigen indrukken
Als je weet welke knoppen je op de knoppenbalk wel moet hebben en welke je kunt negeren is het invoegen van nieuwe dia’s en vragen heel eenvoudig.
Je kunt het uitvoeren van de presentatie testen met automatisch ingevulde dummy-data.
Jammer vind ik dat de grafiek met resultaten perse op dezelfde dia moet staan als de vragen, dat is wat moeilijker plannen qua ruimte.
Prettig vind ik dat je er voor kunt kiezen dat de knoppenbalk niet altijd in PowerPoint getoond wordt, dan is hij namelijk ook niet actief bij het uitvoeren van een presentatie.
Heb je de vragen eenmaal gemaakt, dan is het gebruik heel simpel: je sluit een USB-dongle aan op de laptop/computer en je geeft iedereen een stemkastje.
Voor het overige werkt het gewoon.

Sterke en zwakke punten Turningpoint
+ gebruikers hoeven niets mee te nemen
+ niet afhankelijk van GSM bereik
+ uitgebreide keuzes uit grafieken en layout
+/- complexe ‘flows’ van (vervolg-)vragen en navigatie mogelijk
complexe menubalk
groot aantal functies en opties kunnen ‘gewone’ gebruiker afschrikken
zonder kastje niet stemmen
resultaten altijd op dezelfde dia als vraag

Let op!
Ik kwam er toevallig achter dat beide plugins niet fijn samen spelen. De Turningpoint plugin liet de grafieken niet meer zien tijdens de presentatie toen de SMS2Vote plugin ook geïnstalleerd stond.

Stemkastjes in gebruik bij….
* Nieuwsbericht over gebruik stemkastjes bij Universiteit Utrecht
* Presentatie van Renée Filius en Magda Ritzen over het gebruik van stemkastjes bij de Universiteit Utrecht met voorbeelden en meningen van studenten.
* Stemkastjes bij Universiteit Leiden
* Stemkastjes bij Avans Hogescholen
* Stemkastjes bij TU Delft

Conclusies
Beide systemen hebben voordelen en nadelen, ik kan nu met beide overweg.
Het is een handige manier om bij een wat grotere groep snel meningen te peilen op een manier die voor iedereen goed zichtbaar is, maar toch anoniem.
Daar heb je niet persé stemkastjes voor nodig, met handopsteken kom je ook al een eind.
Voordeel van SMS2Vote is dat je dat als spreker/docent gemakkelijk direct kunt toepassen zonder veel gesjouw met stemkastjes etc.

Belangrijkste probleem dat ik als deelnemers bij conferenties overigens heb met stemmen is dat de stellingen vaak slecht/niet eenduidig/zwart-wit gesteld zijn. En dan maakt het niet uit waarmee je moet stemmen.

0 0 stem
Bericht waardering
10 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
11 jaren geleden

Hoi Pierre,

Je kunt bij Sendsteps gewoon een prijslijst opvragen (heb ik ook gedaan). De prijzen verschillen van EUR 275 voor 50 gebruikers tot EUR 1350,- voor 800 gebruikers.

Ik denk dat het wel goedkoper is dan stemkastjes, maar vind ze voor het onderwijs of voor regelmatig gebruik binnen het bedrijfsleven nog niet heel aantrekkelijk.
Maar wel interessant voor conferenties en grotere bijeenkomsten waarvoor je dit gewoon kunt begroten.

Pierre
11 jaren geleden

Jeroen is dat dan per sessie, per jaar, eenmalig?

Willem
11 jaren geleden

Ten aanzien van de vaste layout van de dia’s van Sendsteps:
Als je weet wat waar terechtkomt kun je daar nog wel het nodige mee doen. Gebruik je een sjabloon dan past Sendsteps zich zich daaraan aan. Het is dus niet zo dat je perse kale witte dia’s te zien krijgt. Je kunt de dia’s afstemmen op de rest van je presentatie.

Mike Coumans
Mike Coumans
11 jaren geleden

Hierbij een bericht van Sendsteps zelf. Surfdiensten zal binnenkort de diensten van Sendsteps aanbieden. Speciaal voor het onderwijs is er een abonnementen systeem opgesteld. Vanaf 2000 euro kunt u SMS2vote onbeperkt op jaarbasis gebruiken. Als u informatie wilt hebben zodra het bij Surfdiensten aangeboden wordt kunt u een mail sturen naar [email protected]. Zet dan als onderwerp ‘Gebruik voor onderwijs’, wij zullen u dan informeren als het zover is.

Pierre
11 jaren geleden

@Mike: dank voor de reactie en toelichting. De mail is inmiddels verstuurd. Ik hoor er graag van als het rond is en zal er dan ook zeker melding van maken.

Nynke Bos
Nynke Bos
11 jaren geleden

Wij gebruiken nu al meer dan 2 jaar bij het AMC-UvA de stemkastjes van Turningpoint (via SURF). Tot volle tevredenheid overigens. De onderwijskundige meerwaarde wordt steeds beter en op een diversere manier gebruikt. Wij hebben echter besloten geen nieuwe kastjes meer bij te kopen aangezien ook hier de verschuiving richting de mobiele(smart)phone plaatsvindt. I.p.v. sms stemmen studenten dan online via hun databundel. Uit een recente studenten enquête is al gebleken dat 30% van onze studenten een smartphone heeft. Interessante ontwikkeling!

Antoine van Dinter
11 jaren geleden

Ik vond het mooie van SMS2vote dat er een goede afwisseling tussen verschillende werkvormen plaatsvond. Eén leerling zei: tekstverklaren is saai, maar op deze manier is het wel leuk! Ik zie het gewoon als een extra stuk gereedschap voor de docent om voor meer afwisseling in de les te zorgen en om de betrokkenheid van alle studenten te vergroten.

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
11 jaren geleden

@Pierre, de prijzen zijn per dag.
@Mike, een mooi aanbod voor het onderwijs. ¤ 2000,- per jaar is een heel haalbaar bedrag!

Elise
Elise
11 jaren geleden

Kijk op Youtube http://www.youtube.com/watch?v=YLFzRt… voor een filmpje over TurningPoint

Bernd (Sendsteps)
Bernd (Sendsteps)
11 jaren geleden

@Nynke
Leuk dat je stemmen via de databundel meldt (internetstemmen). Bij Sendsteps
zijn we al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling van een dergelijke manier van stemmen. De verwachting is dat dit binnen enkele maanden klaar is voor gebruik. We willen bij gebruik van SMS2Vote de gebruiker de keus geven: stemmen per SMS of via de databundel (binnen dezelfde presentatie).

Ook ons andere produkt SMS2Stage ((anoniem)vragen stellen per SMS)zal dan via de databundel kunnen.