Is Apple de jailbreak oorlog aan het winnen of verliezen?

Cydia Toen een paar dagen geleden de eerste bèta van iOS 4.3 beschikbaar kwam, kwamen er ook meteen al berichten online dat ook deze iOS versie te jailbreaken was. Een duidelijke overwinning voor de jailbreakers zo leek het. Maar ik ben er niet zo zeker van wie nou eigenlijk deze strijd aan het winnen is. Apple of de gebruikers / hackers.

De redenen om een jailbreak uit te voeren kunnen tweeledig zijn:

  1. Het is nodig om een softwarematige SIM unlock uit te  kunnen voeren op je iPhone; hiermee kun je toch andere SIM-kaarten gebruiken op een iPhone die van een SIM-lock voorzien is.
  2. Je hebt toegang tot (alle andere) programma’s in Cydia. Dit zijn programma’s die niet door Apple toegelaten zijn in de App store. Let op! Dit zijn zeker niet alleen gratis applicaties en al helemaal niet alleen applicaties om illegale dingen te doen!!

Omdat in Nederland de iPhone alleen officieel met SIM-lock verkocht werd, en het voor mij niet praktisch was om een T-Mobile SIM te gebruiken, was ik voor mijn iPhone 3GS afhankelijk van een jailbreak. Ik lees zojuist op iPhoneclub.nl dat T-Mobile haar iPhones vanaf 12 januari 2011 zonder SIM-lock zou gaan verkopen. Dat zou de helft van de redenen om een jailbreak uit te voeren doen verdwijnen.

De wens om toegang tot applicaties in Cydia kan eveneens meer redenen hebben:

  1. Je kunt er software vinden die functionaliteit biedt die Apple nu nog niet biedt.
  2. Je kunt er software vinden met functionaliteit biedt die Apple nooit zal bieden.
  3. Je kunt er software vinden waarvan het onduidelijk is waarom Apple ze niet toelaat.

Om met die tweede te beginnen: er is software beschikbaar in Cydia die Apple uiteraard niet/nooit zal aanbieden in de App store. Zo kun je er de VLC player vinden. Die zal niet in de App store terug komen totdat de copyright problemen zijn opgelost. Je kunt er ook software vinden waarmee je gehackte versies van applicaties gratis op je iPhone of iPad kunt installeren. Lijkt me ook logisch dat Apple dat niet toe staat.

Maar er waren/zijn ook een heleboel zaken die je als gewone of ervaren gebruiker mist(e) in iOS. Apple heeft in de verschillende iOS updates een aantal grote zaken opgepakt die misten in het besturingssysteem. De mogelijkheid tot multitasking (eerst alleen via jailbreak, nu officieel ondersteund), knippen en plakken van tekst tussen applicaties (eerst jailbreak, nu officieel), het gebruik van mappen (eerst jailbreak, nu officieel). En in iOS 4.3 lijkt zelfs de controle over de schakelaar op de buitenkant van de iPad weer aan de gebruikers te worden terug gegeven.

Dan blijven nog over de applicaties waarvan het niet echt duidelijk is waarom Apple ze niet toelaat in de App store. Daaronder vallen bijvoorbeeld de VNC-server of de software om screencasts te maken. Op het randje zit dan de software waarmee je je hele iPad/iPhone scherm via de dock->VGA connector op een extern scherm kunt tonen. Dat zal vast iets te maken hebben met het beschermen van rechten van ontwikkelaars en zo. Maar het zijn applicaties die niet duidelijk illegaal zijn, waarvan niet duidelijk is of ze ooit door Apple worden toegelaten en die wel heel zinvol/bruikbaar zijn voor bepaalde gebruikers.

Conclusie #1: er is voor een groep gebruikers nog wel een noodzaak/nut om te jailbreaken. Maar die groep gebruikers is flink kleiner geworden in de anderhalf jaar dat ik zelf een iPhone heb.

Daar komt bij dat Apple ook op het gebied van het tegenwerken van een jailbreak niet stil zit. Er staat op de Jailbreak pagina op Wikipedia dan wel heel trots bij elke versie een vinkje, voor iOS 4.2.1 is dat voor de meeste apparaten een zogeheten ’tethered’ jailbreak. Dat betekent dat je bij een reboot het apparaat aan een computer moet verbinden met daarop de jailbreak software en een kopie van de ipsw voor die versie van iOS. Anders kun je hem niet opstarten.

Nou weet ik van de iPad (die heeft dat namelijk ook), dat dat gelukkig tot zover niet onverwachts hoeft voor te komen (even voorzichtig zijn met het updaten van software uit Cydia die dat soms nodig heeft), dus het hoeft niet erg te zijn. Maar voor gewone gebruikers zijn dit soort extra zaken funest.

Het jailbreaken van een iPad met iOS 3.2 was eenvoudig. Wat software downloaden, wat commando’s uitvoeren en klaar. Hoefde je niet eens de apps opnieuw voor te installeren. Maar of ik een iPhone 4 op dit moment zou jailbreaken weet ik niet, maar ik zou het zeker niet aanraden aan een kennis of collega waarvan ik niet zeker weet dat hij/zij alle info snapt op pagina’s als deze.

Conclusie #2: Apple lijkt het jailbreaken precies daar te hebben gekregen waar het  voor het prettig is. De berichten over het schijnbaar eenvoudig jailbreaken creëren een beeld van een best wel open iPhone/iPad. Een omgeven schijnbaar stevig gecontroleerd door Apple, maar dankzij de jailbreakers toch erg open. De praktijk zal waarschijnlijk zijn dat gebruikers steeds minder vaak (zeker relatief gezien, dus in percentage van het totaal aantal iPhone gebruikers) een jailbreak zullen uitvoeren op hun iPhone/iPad.

Vertel mij nou maar eens wie jij denkt dat deze oorlog aan het winnen of verliezen is.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Hogendoorn
Pieter Hogendoorn
13 jaren geleden

Ik denk een wapenstilstand. Het gesloten model heeft Apple heel veel geld opgeleverd. Ze zullen daar dus aan vast houden. Zie bijvoorbeeld de recente actie van Apple dat ook uitgevers hun krante-abonnementen via de Appstore moeten laten lopen (lees: 30% voor Apple). http://tinyurl.com/5rfjsfj

Ik zelf gruw daar van, en zou om deze reden geen iPhone of iPad kopen (en vervolgens mijn eigen apparaat jailbreaken……kom op zeg!). Ik verwacht dat met de golf aan Android-telefoons en de komende Android 3.0 Tablets, de dominantie van Apple vermindert. Mijn inschatting is dat ze een kleiner marktaandeel krijgen, maar vasthouden aan het gesloten model.

Als consument heb je dan de keuze:
– goedkoper, open, maar complexer en niet altijd gegarandeerd soepel draaiend
– of duurder, gesloten, maar eenvoudig te bedienen en met een fijne UI.

De jailbreaker heeft principieel gelijk, maar het is een beetje als een vleesgerecht bestellen in een visrestaurant. Waarom niet naar een ander restaurant gegaan (lees: Android)?