VLC Player op iPad/iPhone eindelijk door Apple verwijderd

Ik dacht al even dat het niet meer zou gaan gebeuren, maar het is dan eindelijk toch zover: Apple heeft de VLC Player voor iPad en iPhone/iPod Touch verwijderd uit de App store.

Nee, nu niet meteen boos worden op Apple, in dit geval konden ze eigenlijk gewoon niet anders en het is hoogstens verrassend dat het zo lang geduurd heeft. Op 30 oktober 2010 schreef ik al dat VLC Player zijn langste tijd in de App store leek te hebben gehad.
Een van de ontwikkelaars van de VLC Mediaplayer, Rémi Denis-Courmont had namelijk een formele klacht ingediend bij Apple omdat de VLC voor iPad/iPhone applicatie de regels van de GPL licentie die aan de broncode van de VLC Mediaplayer vast hangt overtrad. Het is op dit moment onmogelijk om de eisen van de GPL licentie te combineren met de DRM die op applicaties in de App store verplicht is.

Wat betekent dit nu als je de applicatie al geïnstalleerd hebt staan?
Als het goed is helemaal niets, d.w.z. je kunt de applicatie gewoon blijven gebruiken. Maar als je hem zelf verwijderd kun je hem niet meer opnieuw installeren vanuit de App store.

Het kan daarom geen kwaad om een backup te maken van het “ipa” bestand van VLC Player. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je de applicatie opnieuw kunt installeren via iTunes.
Dat ipa bestand kun je op deze manier backuppen:

  • Ga in iTunes naar de Apps tab aan de linkerkant.
  • Scroll dan naar VLC Player en klik daar met je rechtermuis knop op.
  • Kies in Windows Verkenner tonen
  • Er wordt nu een verkenner venster geopend waarin je het ipad bestand ziet staan. Maak hiervan een kopie naar een veilige plek.

Herinstalleren van de ipa kan door het bestand naar het bibliotheek deel van iTunes te slepen en daar los te laten. Dan kun je hem weer synchroniseren met je iPhone of iPad.

Alternatieven

Ik neem aan dat VLC Player binnenkort ook wel via Cydia verspreid zal worden. Maar dat is alleen voor jailbreakers een optie en die markt is uiteraard veel kleiner.

Heb je geen jailbreak uitgevoerd en VLC Player nog niet geïnstalleerd dan zou je op de iPad OPlayerHD kunnen uitproberen als alternatief. Er is een gratis OPlayerHD Lite verkrijgbaar die volledig functioneel is op een smalle advertentie boven de video na. Dan kun je daarmee testen of je video’s er op afspelen.