De Mac App Store – groot gevaar of ultieme oplossing?

App store Mac Als je een Mac hebt en gisteren de (gratis) update naar OSX 10.6.6 hebt laten uitvoeren, dan zul je een nieuw icoontje in je dock tegen komen. Daarmee krijg je toegang tot de Mac App Store met bij de start al ruim 1000 applicaties, zowel gratis als betaald.

Als je een iPhone/iPod Touch/ iPad hebt zul je het meteen herkennen, de App Store op de Mac ziet er namelijk precies zou uit als je van die andere apparaten gewend bent. Aanmelden doe je met je Apple ID. Omdat het de eerste keer is dat je van je Mac contact maakt met de winkel zul je je betaalinformatie moeten verifiëren (moet je op de andere apparaten ook) en vanaf dat moment kun je aan de slag.
Kopen van een applicatie is een druk op een knop. Je moet je wachtwoord invoeren zodat er niet zomaar aankopen gedaan kunnen worden, maar de rest gaat vanzelf: de applicatie wordt (best snel) gedownload en geïnstalleerd. Van aankoop tot gebruik in minder dan een minuut. Ideaal.

Het staat nu al vast dat dit Apple weer het nodig geld gaat opleveren want dit heeft voor alle partijen voordelen:
Gebruikers/klanten

 • Eenvoudig toegang tot applicaties; je kunt zien wat anderen er van vinden;
 • Apple is een vertrouwde partij, applicaties in de App Store zijn door hun strenge selectieproces moeten gaan;
 • Online backup van de applicaties, na een crash kun je ze gewoon weer opnieuw downloaden/installeren;
 • Gratis updates en handige melding van nieuwe versies op één centrale plek.

Ontwikkelaars

 • Eenvoudig toegang tot klanten die jouw applicatie anders mogelijk  nooit hadden gevonden;
 • Eenvoudig mechanisme om updates bij klanten te krijgen zodat iedereen (vaker) de meest recente versie gebruikt.

Apple

 • Meer controle over het aanbod van applicaties;
 • 30% van de opbrengsten van de verkoop.

Als je dit zo hoort zou je kunnen denken dat de Mac App Store de ultieme oplossing is voor het uitleveren van applicaties. Maar het kan natuurlijk niet anders dan dat er ook nadelen aan deze aanpak kleven:

Gebruikers

 • Alleen de door Apple goedgekeurde applicaties zijn hier te vinden; wordt een probleem als wat jij wilt kunnen gebruiken niet overeenstemt met wat Apple geschikt vindt;
 • Applicaties kunnen niet op de achtergrond blijven draaien als je ze afsluit; onhandig voor bijvoorbeeld Twitter clients/VOIP clients etc; vergelijkbaar met eerdere versies van iOS;
 • Applicaties mogen de gebruikersinterface van standaard Mac onderdelen niet imiteren; dat zou je als gebruiker echter vaak juist wel willen omdat dat bekend is.

Ontwikkelaars

 • Geen mogelijkheid om bèta-versies uit te leveren aan gebruikers via de App Store, die worden niet toegelaten;
 • Geen mogelijkheid om snelle updates uit te voeren, ook updates moeten via Apple;
 • Afhankelijk van het goedkeuringsproces bij Apple; daar zijn voor iOS wisselende ervaringen mee;
 • Apple wil 30% van de inkomsten hebben;
 • Updates moeten gratis zijn, betekent dat je dus creatief moet gaan zijn met de naamgeving van je applicatie als je voor een nieuwe versie betaald wil worden;
 • Je mist een aantal features (op de achtergrond code runnen, root access) die je anders wel had.

Apple

 • Ik kan voor Apple geen nadelen bedenken.

Samenvattend

Het is nog vroeg. Op dit moment is de Mac App Store een extra kanaal voor het uitleveren van software naar de Mac. Het gaat een succes worden, zoveel is nu na een dag al duidelijk. Twitter stond bol met verhalen van mensen die er even zijn gaan snuffelen, gratis Apps geïnstalleerd hebben of zelfs al een paar aankopen gedaan hebben. Met 1.000 apps bij de start heeft de winkel meteen al een mooi aanbod dat alleen maar zal groeien.

Voor onervaren gebruikers lijkt me dit een heel welkome aanvulling op het aanbod voor de Mac. Het wordt pas eng/vervelend/lastig/gevaarlijk als Apple ontwikkelaars wil gaan dwingen hun applicaties via de Mac App Store aan te bieden. Ik sluit dat niet uit, maar Apple is slim genoeg om eerst te wachten op het moment dat wij als gebruikers niet beter meer weten. We’ll see.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
Fred Zelders
13 jaren geleden

Ik bekijk het graag van de positieve kant:
– Nog nooit zo makkelijk geweest om te software-grazen/shoppen
– Een uitkomst voor developers. Heel veel sores wordt hen uit handen genomen. De waar wordt op een aantrekkelijke manier gehost en ver-market. Daar mag Apple best 30% voor vangen en menig developer laat dat graag door anderen doen (en daar dus voor betalen).

En wat betreft: “Het wordt pas eng/vervelend/lastig/gevaarlijk als Apple ontwikkelaars wil gaan dwingen hun applicaties via de Mac App Store aan te bieden. Ik sluit dat niet uit, maar Apple is slim genoeg om eerst te wachten op het moment dat wij als gebruikers niet beter meer weten. We’ll see.”
Ik sluit dat weldegelijk uit. Zoiets acht ik onmogelijk. Er zullen altijd apps zijn die niet in het AppStore-model passen (gegeven de beperkingen/criteria die Apple op legt). Die zullen toch echt ook gedistribueerd en geïnstallerd moeten kunnen worden. Wat dacht je van devlopers (en dat zijn soms hele grote jongens) die bedrijfspecifieke apps of omgevingen op Mac OS X ontwikkelen die never-nooit aan derden verkocht mogen/kunnen worden.
Ergo: Apple zou zich zelf gigantisch in de vingers snijden als het oorspronkelijke distributie-model (nl. elders aanschaffen en zelf installeren) om zeep zou helpen. Het gaat ze immers om het verkopen van hardware. De rest er omheen is er alleen maar om die hardware verkoop zo groot mogelijk te maken.