YouTube problemen op de iPad

Als er één videosite was waarmee ik nog geen problemen had gehad op de iPhone of de iPad, dan is het YouTube wel. Al vanaf het verschijnen van de iPhone heeft de site een speciaal plekje gekregen en speelden de video’s zonder problemen af. Ook embedden (invoegen in) een weblog was geen enkel probleem. Prima dus.

Een tijdje geleden kondigde YouTube aan dat ze de embed-codes die ze tot dan toe gebruikten gingen vervangen door een iframe-code. Dit zou het voor hen nóg beter mogelijk maken om de weergegeven video op maat aan te bieden voor de verschillende mobiele devices. Dat leek me ook handig. Hoewel er een klein risico in zat, je moet er op vertrouwen dat verbeteringen van YouTube ook echt verbeteringen voor ons als gebruiker zijn, had zo’n iframe ook als voordeel dat die door YouTube aangepast kon worden aan nieuwe features.

Maar er treden de laatste tijd mede daardoor een tweetal vervelende problemen op.

Ten eerste houdt WordPress niet van de iframe-code. Als ik die toevoeg in de HTML-weergave en dan terugschakel naar Wysiwyg mode dan is er nog niks aan de hand, maar schakel ik dan weer terug naar HTML-weergave of sla ik het bericht op, dan is de iframe-code uit het bericht verwijderd.
Het probleem is dat YouTube en WordPress hier naar elkaar wijzen: YouTube vind het een WordPress probleem, WordPress zegt dat iframes niet gebruikt zouden moeten worden en is niet voornemens het gedrag van de editor te wijzigen.
Vervelend voor ons als gebruikers dus.

Een bijkomend probleem is dat blijkbaar niet alle video’s op YouTube geschikt gemaakt worden voor mobiele devices. De video in het bericht over videoconferencing op mobiele devices bijvoorbeeld, is gewoon niet op de iPad beschikbaar. Ook als je de YouTube applicatie op de iPad opstart en er dan naar zoekt, zul je hem niet vinden.
Dat kan te maken hebben met het feit dat er officiële muziek onder zit (“Those Dancing Days – Those Dancing Days”), het blijft vervelend.

Het is namelijk niet zo dat embedden in het algemeen uitgezet is, in een gewone browser met Flash werkt het namelijk zonder problemen, het is een “niet tonen in HTML5-player” optie die zover ik kan zien, alleen te achterhalen is door het te testen op een iPad. Het maakt daarbij niet uit of ik de embed-code of iframe-code gebruik.

Ik heb er (nog) geen oplossing voor, ik geef het hier alleen maar even als verklaring waarom je toch af en toe nog een melding krijgt dat je Flash nodig hebt voor het bekijken van een video van YouTube.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
13 jaren geleden

WordPress heeft een tijd geleden de feature toegevoegd dat je in de reguliere WYSIWYG weergave gewoon de url van de YouTube filmpjes op een aparte regel kon zetten en dat WordPress dan keurig hem toont. Nadeel is dat je geen controle hebt over precieze breedte maar het werkte altijd wel voor me.

http://www.youtube.com/watch?v=U5GTf1bzvUw

dus

Patrick de Vos
Patrick de Vos
13 jaren geleden