Niet complete RSS-feeds in zijn geheel lezen in Reeder op de iPad


Er is al jaren lang een discussie gaande of RSS-feeds van weblogs en websites nu het gehele bericht moeten bevatten of niet. Sommigen vinden het prettig om alleen de samenvatting/intro te zien en dan te bepalen of ze willen doorklikken naar de site zelf voor het bericht. Dat vinden veel aanbieders ook wel zo prettig want vaak staan er in de RSS-feed geen advertenties en op de site wel.
Ikzelf vind complete berichten niet altijd handig in Google Reader omdat ik door de berichten heen scroll en dan ver moet scrollen naar het volgende bericht als het lang is en ik het niet interessant vind (ja, daar zijn toetscombinaties voor, maar oude gewoonten zijn moeilijk af te leren).

In Reeder op de iPad heb ik dat “scroll” probleem niet omdat ik de iPad dan horizontaal leg en de berichtenlijst en het bericht zelf dan naast elkaar zie. Daar vind ik niet volledige berichten dan ook niet handig. Zeker niet als het berichten zijn waarvan de inhoud in de RSS-feed gebaseerd lijkt op een arbitrair gekozen aantal maximum woorden. Dan weet ik nog vaak niet of ik wel wil doorklikken, maar ik moet doorklikken om dat te ontdekken.

Reeder had altijd al een optie om in de applicatie zelf door te klikken naar de site, maar dat is niet altijd even snel. Nu hebben ze een prettigere optie ingebouwd, gebaseerd op Readability waar ik al eerder over schreef. Daarmee wordt het hele bericht opgehaald, maar getoond in de opmaak van Reeder zelf. In het korte filmpje hierboven kun je zien hoe dat werkt.