CES 2011 – Tablets


Het is weer die tijd van het jaar. Ongeveer gelijk met het uitspreken van goede voornemens door individuele mensen komen ook alle technologiebedrijven bij elkaar tijdens de CES om elkaar te vertellen wat hun goede voornemens voor het komende jaar zijn. En net als bij gewone stervelingen, sneuvelen er heel wat van die goede voornemens in de loop van het jaar.

Daarom heb ik eigenlijk best wel een hekel aan de CES. Niet alleen wordt bij mij Google Reader een aantal dagen overspoeld met een enorm aantal berichten over veelal dezelfde producten, het is ook steeds maar de vraag óf zo’n product ook ooit buiten de CES te zien zal gaan zijn.
Dat de reden dat ik hier ook zeker niet ga proberen compleet te zijn in berichtgeving over de CES, maar een paar verwijzingen naar aankondigingen kunnen natuurlijk niet ontbreken.

Een daarvan is de eerste sneek-peak die door Google beschikbaar gesteld werd van Android 3.0 / Honeycomb. Het is de eerste versie van Android die ook echt geschikt is voor Tablets. Dat betekent dat het OS “weet” dat het met een groter scherm te maken heeft. Je ziet dat bij iOS (iPhone / iPad) bijvoorbeeld terug in de extra kolom met opties die je links op je scherm te zien krijgt als je een iPad horizontaal houdt. Die verschijnt niet als je dat met een iPhone doet.

Balen is dat de hardware-eisen die Google stelt aan tablets die Android draaien best hoog zijn. Dat betekent op zich natuurlijk dat je een snelle, goed functionerende tablet mag verwachten, maar ook dat apparaten als de Galaxy Tab niet over die nieuwe versie van Android zullen gaan beschikken.


Een Tablet die dat wél gaat krijgen is de Motorola XOOM Tablet. Die ziet er heel aardig uit, als ze het natuurlijk ook echt allemaal zo werkend krijgen als aangekondigd. De Tablet zou 10 uur aan één stuk video moeten kunnen afspelen (in het filmpje zeggen ze dat dat de meest processor intensieve activiteit is). Geen uitspraken nog echter over moment van beschikbaarheid en prijs.

Zoals verwacht zal ook 2011 nog een jaar van Tablet hype worden. Want naast de Xoom zullen er nog vele andere tablets aangekondigd worden tijdens deze paar dagen en daar zullen er ook een aantal daadwerkelijk van in de winkel terecht komen. Naast de te verwachten iPad 2 uiteraard.

Microsoft lijkt er alles aan te willen doen om er voor te zorgen dat een aantal daarvan ook op Windows draaien. Ze hebben daarom aangekondigd met een versie van Windows te komen die ook de op ARM gebaseerde systemen van NVIDIA, Qualcomm en Texas Instruments. Dit zou er voor moeten zorgen dat Windows ook op Tablet kan draaien die minder stroom verbruiken. Ook hier echter geen informatie nog over het moment van beschikbaar komen van die nieuwe versie. Dat zou dus ook best 2012 of later kunnen zijn.