Print op je iPad naar PDF met Save2PDF

save2pdf

[update] DEZE FEATURE IS NIET LANGER BESCHIKBAAR IN SAVE2PDF! APPLE STAAT NIET LANGER TOE DAT DEZE FUNCTIONALITEIT AANGEBODEN WORDT!

Vorig jaar vroeg ik me af waarom de iPad geen optie had om via Airprint direct óp de iPad zelf een PDF document aan te maken. De “print naar PDF” optie is voor mij namelijk op mijn laptop een heel veel gebruikte optie. Bijvoorbeeld om een route die ik gepland heb op te slaan of om een kopie van een online bestelformulier te maken.

Het leek me zo raar dat er niet standaard een PDF-printer in het lijstje bij Airprint stond. Natuurlijk, er waren/zijn opties in omloop waarbij je via je Macbook op Windoows alsnog een PDF kunt aanmaken, maar dat is veel te omslachtig. Ik had toen gehoord over Save2PDF, een niet gratis applicatie om PDF’s te maken op je iPad. De applicatie kost €5,49 maar na aankoop bleek dat ook deze app niet meer kon dan de andere apps die ik op dit gebied gezien had. Een stevige miskoop dus aangezien de applicatie zelf er vreselijk uit ziet. Als een student bij Fontys Hogeschool Informatica zo’n app zou ontwerpen dan zou hij/zij daar een dikke onvoldoende voor krijgen.

Maar vandaag kwam de update voor versie 1.1 binnen. En ik ben nu heel blij dat ik de app er nog niet vanaf gegooid had!

De update zorgt er namelijk voor dat precies de ontbrekende functionaliteit wordt toegevoegd aan je iPad. Er verschijnt nu een Save2PDF printer bij de Airprint opties. Daarmee kunnen alle applicaties op de iPad die Airprint ondersteunen nu rechtstreeks printen naar Save2PDF. Alsof ze naar een gewone printer printen dus.
Je krijgt netjes via een popup een melding als de PDF klaar is en kunt dan bijvoorbeeld de PDF doorsturen naar Goodreader of via de mail versturen.
save2pdf
De interface ziet er nog steeds vreselijk uit, maar daar merk je nu een stuk minder van. Gezien het feit dat het zover ik weet tot op dit moment de enige applicatie is die deze “Print naar PDF” optie aan de iPad kan toevoegen vergeef ik ze dat maar even. Mijn miskoop is opeens zijn geld waard geworden!

[update 12:45] Kleine kanttekening bij dit verhaal: het lijkt er op dat de Save2PDF applicatie op de achtergrond actief moet zijn om de Airprint optie te laten werken. Dat is op zich niet erg, maar het betekent dat als je Save2PDF geïnstalleerd hebt staan en je ziet de printer niet bij Airprint staan, je dus even moet overschakelen naar Save2PDF (zodat de app gestart is) en dan weer terug naar de oorspronkelijke applicatie.