Video’s vanaf een USB-stick / SD-kaart afspelen op je iPad [jailbreak]


Voor het stevige bedrag van €29 verkoopt Apple een Camera Connection Kit voor de iPad. Daarmee kun je officieel alleen foto’s overzetten van je digitaal fototoestel naar je iPad. Dat kan op twee manieren: je krijgt een SD-kaartlezer die je op de dock-aansluiting van je iPad kunt aansluiten en waar je het SD-kaartje uit je toestel in kunt stoppen. Heeft je toestel geen SD-kaartjes, dan kun je gebruik maken van de connector waarmee je je iPad van een USB-poort voorziet.

Al gauw ontdekten mensen dat je op die USB-poort nog veel meer dingen aan kon sluiten. Je kunt er bijvoorbeeld een USB-toetsenbord op aansluiten zodat je (tijdelijk) geen gebruik hoeft te maken van het onscreen toetsenbord. Maar zou je er ook een USB-stick of een externe harde schijf op kunnen aansluiten? Zodat je daar dan foto’s of video’s op kunt zetten die je op je iPad af kunt spelen?

Ja, dat kan, maar er zijn een aantal beperkingen/begrenzingen.

In het kader van “niet onnodig dingen opnieuw doen”, staat hierboven een verwijzing naar een filmpje vana afgelopen november dat duidelijk uitlegt wat er voor nodig is:

  • Je zult een jailbreak moeten uitvoeren;
  • Dan ga je naar Cydia en installeert de iFile applicatie
  • Via die iFile applicatie kun je dan ook toegang krijgen tot USB-sticks en de bestanden die er op staan afspelen.

iPad: Video afspelen vanaf USB stick
Uiteraard heb ik het zelf ook even getest. En binnen de beperkingen werkt het eigenlijk best goed.
Ik begon met een USB-stick van 4GB met daarop een aantal bestanden (zie hierboven). Hoewel inderdaad werd aangegeven dat de stick niet ondersteund werd, liet iFile de bestanden zien. Ik had er een aantal videobestanden op gezet en die werden allemaal zonder problemen afgespeeld. Ik had een MP4-bestand, een XVID/AVI bestand en een MOV-bestand rechtstreeks van mijn Kodak Zi8 op gezet.

Het was wel even uitzoeken wat waar afspeelde. Zoals je in de screenshot kunt zien krijg je een heleboel opties, afhankelijk van wat je aan applicaties geïnstalleerd hebt. VLC werkte voor de MP4 en de AVI, maar bleek niet in staat om het MOV-bestand goed af te spelen (alleen audio terwijl het beeld stil stond). De ingebouwde Video player bleek daar echter weer geen problemen mee te hebben.

De beperkingen
Los van het feit dat je een jailbreak moet uitvoeren, is er nog een beperking. Apple heeft een grens vastgesteld voor het stroomverbruik van de apparaten die je aansluit op de USB-poort. Die grens is met iOS 4.2.1 omlaag bijgesteld. Dat betekent dat je in veel gevallen een melding zult krijgen dat het apparaat teveel stroom vergt en dus niet werkt.

Ik heb het uitgeprobeerd met:

  • Mijn Nexto imagetank
  • Een Platinum MyHDD 2.5″ externe USB harde schijf
  • Een Kodak Zi8 compacte videocamera
  • Een Cruzer 8GB Micro USB-stick

En in alle vier de gevallen kreeg ik de melding dat het stroomverbruik te hoog was.

Vooral bij die Cruzer USB-stick was dat wel balen, want het zou natuurlijk wel handig zijn als je wat grotere sticks kon gebruiken dan slechts 4GB.
Het goede nieuws is echter wel dat SD-kaartjes minder stroom verbruiken. En zo kon ik een 8GB Samsung micro SD kaartje in de bijgeleverde adapter zonder problemen aansluiten op de SD-kaartlezer die onderdeel is van de connection kit. En ook met een 16GB Kingston SDHC-kaart, had de iPad geen enkel probleem.

Die Kingston (ongeveer €33) was niet de goedkoopste optie qua SDHC-kaarten in die grootte. Voor ongeveer €25 vind je vergelijkbare kaarten. Dat is natuurlijk nog steeds een stuk duurder dan een 2,5 inch externe harde schijf, maar het biedt je in ieder geval een optie om de opslagcapaciteit van de iPad ook offline onbeperkt uit te breiden.