Review Nexto Extreme ND2700 imagetank

Nexto eXtreme Ik wilde er eigenlijk nog niet echt aan: het vervangen van mijn VP3320 Imagetank. Goed, hij was inmiddels vijf jaar oud en 40GB schijfruimte is tegenwoordig ook voor een imagetank een lachertje. Maar hij deed het nog steeds zonder problemen. Met één uitzondering: hij kan geen SDHC kaartjes lezen en o.a. in de Kodak Zi8 die ik graag mee wilde nemen had ik een SDHC kaartje zitten.

Dus toch maar op zoek naar een nieuw exemplaar. Daarbij kun je kiezen tussen heel dure en uitgebreide modellen, zoals deze Vosonic VP8870 met groot scherm en mogelijkheid om de filmpjes en foto’s daar op of op je TV te bekijken. Prijs voor een exemplaar met 320GB op dit moment €342,01
Of je kunt kiezen voor heel eenvoudig en functioneel alleen gericht op het zo snel mogelijk opslaan van foto’s/bestanden op de interne schijf. En dan kom je o.a. uit bij de Nextro Extreme. Daarbij kost een exemplaar met een interne schijf van 320GB je op dit moment maar €162,-
Minder dan de helft dus.

Ik heb de Nexto tijdens mijn vakantie meegenomen en op basis van die ervaring heb ik een korte review geschreven.

Eenvoudig
De VP3320 was al eenvoudig in gebruik. Hoewel er best veel opties waren, kon je met één druk op de knop een backup maken van de inhoud van je geheugenkaartje. Heel belangrijk, want hoe minder handelingen, hoe kleiner de kans dat er iets mis gaat.
De Nexto is nóg eenvoudiger dan de VP3320. Zo heeft het apparaat welgeteld maar 1 knop waarmee je hem bedient. Het beeldschermpje is ook een stuk kleiner, maar eigenlijk best functioneel en kleiner betekent minder kans op beschadiging en minder accuverbruik. Het was effe wennen, maar het zegt waarschijnlijk genoeg dat ik de handleiding pas nu voor het schrijven van de review uit de verpakking heb gehaald.

Je wordt door het proces heen geleid, je kunt de knop kort indrukken, lang indrukken of twee keer kort na elkaar indrukken (dubbelklikken) waardoor je drie opties hebt op te kiezen.
Zo krijg je na het invoeren van een SD-kaart bijvoorbeeld de optie S = copy en L = move waarbij in het tweede geval eerst alle foto’s gekopieerd worden en dan pas verwijderd.
Nexto eXtreme Nexto eXtreme

Aansluitingen #1
De Nexto heeft een aantal aansluitingen aan de zijkant, voor SD/SDHC/MMC/MC/Xd kaarten en aan de bovenkant voor Compact Flash of MD kaarten.

Nexto eXtreme Nexto eXtreme Nexto eXtreme Nexto eXtreme

Mocht je nu een apparaat hebben dat een andere kaart heeft dan door de Nexto ondersteund wordt, dan kun je gebruik maken van de USB-on-the-Go optie. Daarbij sluit je het apparaat rechtstreeks via de USB-kabel aan.
Nexto eXtreme
Dat werkt ook met USB-sticks, die worden gewoon herkend en indien gewest gebackupped.
Als je er een externe USB-harde schijf aan hangt, dan kun je kiezen voor het synchroniseren van de bestanden tussen de Nexto en de externe harde schijf. Dan worden dus niet steeds alle bestanden op de Nexto naar de backup harde schijf overgezet, maar alleen de nieuwe bestanden. Ik heb het nog niet gebruikt, maar vind het een heel handige feature.

Aansluitingen #2
Eerst dacht ik dat de Nexto alleen beschikte over een eSata aansluiting. Nou zat de eSata-kabel netjes bijgeleverd en mijn Synology 270+ heeft een eSata aansluiting, dus ik kon hem wel aansluiten. Maar handig vond ik het niet.
Gelukkig las ik voor deze review de handleiding toch maar even door en daar uit bleek dat de USB-to-Go aansluing ‘gewoon’ een mini-USB aansluiting is. Dus met een mini-USB -> USB kabel (ook bijgeleverd) kun je de Nexto gewoon op elke laptop of computer met USB-aansluiting aansluiten.
De eSata-aansluiting is echter lekker snel, dus als je kunt kiezen, zou ik daar voor kiezen.

Accu
Ik heb tijdens onze vakantie de Nexto zeker niet elke dag hoeven te gebruiken. Daarom is het ook niet zo raar dat de accu het de hele vakantie volgehouden heeft en ik hem niet heb hoeven opladen. Netjes dus.

Conclusie
De Nexto Extreme is een apparaat dat doet wat het moet doen: snel foto’s / bestanden opslaan op de interne harde schijf en snel weer toegankelijk maken via eSata of USB. Er zitten geen overbodige toeters en bellen aan, maar hij wordt compleet geleverd: met hoesje, eSata kabel, USB-to-Go kabel, mini-USB->USB kabel en adapter. De handleiding heb je niet of nauwelijks nodig.
Prima apparaat dus.

Disclosure: ik heb de Nextro Extreme gekocht bij mobile-harddisk.nl. Daarom link ik in deze post ook naar hun site. Ik heb niet betaald gekregen voor deze post en heb ook gewoon de normale prijs voor de Nexto Extreme betaald. Wel heb ik al vaker bij mobile-harddisk.nl producten gekocht (o.a. de Synology 270+ NAS) en heb ik goede ervaringen met hun levertijd en service als bijvoorbeeld een schijf defect blijkt te zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
12 jaren geleden

Fijn review. Ik zag zelf ook naar dit ding te kijken. Al voordat ik naar Afrika ging. Maar omdat ik toen mijn netbook heb meegenomen ben ik nog niet tot aanschaf overgegaan. Maar dat gaat er wel een keer van komen.