Stand van zaken rond jailbreak en iOS 4.2.1 op de iPad

DisplayRecorder Iets meer dan een week geleden schreef ik “Blijf nog even uit de buurt van iOS 4.2.1 als je een jailbreak nodig hebt!“. Twee dagen later heb ik daar een update bijgezet met de melding dat iOS 4.2.1 nu weliswaar officieel uit was, maar dat je voor een jailbreak nog beter even uit de buurt van de update kon blijven. Uiteraard had ik dat zelf niet gedaan, maar dat was ook de reden waarom ik dat wist te melden.

Tijd even voor een update voor wat betreft de iPad en iOS 4.2.1 in combinatie met een jailbreak. Ik ga het niet hebben over de iPhone 3/4 of de iPod Touch. Waarschijnlijk zijn de meeste dingen waar ik het hier over heb op zijn minst deels ook van toepassing op die apparaten, maar dat heb ik nog niet zelf uitgetest. Ik zal het hebben over het jailbreaken zelf, nadelen en de voordelen (wat werkt er al).

Het uitvoeren van de jailbreak
Voor iOS 3.2.1 en 3.2.2 was het uitvoeren van een jailbreak heel eenvoudig. Gewoon Greenpois0n downloaden, runnen, instructies volgen en klaar. Daarna had je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Dat is voor iOS 4.2.1 niet helemaal het geval meer. De jailbreak procedure is op zichzelf nog best te doen. Het kan nog niet met Greenpois0n, maar als je de instructie die hier staan volgt, dan moet het best lukken. Eerst even een backup van je iPad maken natuurlijk zodat je nog terug kunt. En als je toch bezig bent, start dan met het opslaan van je SHSH gegevens via TinyUmbrella zolang het nog kan. Die heb je nodig als je alsnog wilt downgraden naar 3.2.1, zonder lukt niet.
Bij een iPad heb je niet te maken met baseband versies, ze zijn standaard niet voorzien van een SIM-lock dus unlocken is hoe dan ook niet nodig.

Maar, en dat is op zich best een grote maar, de jailbreak voor iOS 4.2.1 is “tethered”. Dat betekent dat je Redsn0w 0.9.6b4 (het programma dat je gebruikt hebt om de jailbreak uit te voeren) en de ipsw met 4.2.1 nodig hebt in het geval dat je je iPad helemaal afgesloten hebt en opnieuw opstart. Anders start hij namelijk op zonder jailbreak. Nou zul je dat normaal gesproken niet snel doen. Ik heb (afkloppen) nog niet meegemaakt dat een applicatie de iPad helemaal liet gaan hangen, dus harde resets en dergelijke heb ik ook nog niet meegemaakt.
Wel is het al een keer zo geweest dat een uitbreiding die ik via Cydia installeerde (de alternatieve app-store die je bij een jailbreak erbij krijgt) het systeem helemaal opnieuw moest opstarten. Het ging om SBSettings waarmee je via een “swipe” over je statusbar heel snel toegang kunt krijgen tot een aantal instellingen en informatie over je iPad (IP-adres bijvoorbeeld).
SBSettings iOS 4.2.1
Dat daarvoor eenmalig een reset nodig was kan ik nog begrijpen, maar je zult dan dus wel je laptop en de software bij de hand moeten hebben.

Ook zul je er rekening mee moeten houden dat, net als bij de “gewone” applicaties, ook applicaties die via Cydia beschikbaar worden gesteld, getest moeten worden voor iOS 4.2.1 en mogelijk nog niet werken. Dat was tot vandaag ook voor een paar van de applicaties die ik graag wilde kunnen gebruiken. SBSettings was meteen al geschikt, maar Display Out (toont je iPad op een beamer of monitor) en Display Recorder (voor het maken van schermfilmpjes) waren niet meteen geschikt voor iOS 4.2.1.
De ontwikkelaar ervan heeft ze nu echter bijgewerkt en ze werken zonder problemen.

In deze post staan nog een aantal andere applicaties die ook al gegarandeerd werken op iOS 4.2.1. Voor mij waren SBSettings, Display Out en Display Recorder de drie belangrijkste. Die combinatie is voor mij voldoende reden om een jailbreak uit te voeren, ook met de mogelijke problemen die aan een tethered jailbreak kleven. Er wordt hard gewerkt aan een un-tethered oplossing, maar aangezien ik sinds het uitvoeren van de jailbreak eind vorige week nog geen reset heb meegemaakt is ook dat voor mij nu een acceptabel probleem.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
11 jaren geleden

Verwacht je dat we binnenkort alsnog van een bijgewerkte Greenpois0n gebruik kunnen maken, is dat de un-tethered oplossing waar je op doelt?

Pieter
Pieter
11 jaren geleden

Waarom geen Android telefoon kopen? Als je een iPhone koopt, weet je dat je vast zit aan Apples gesloten ecosysteem, met alle voor- en nadelen die daar bij horen.

Als je dat wilt, prima. Als je dat niet wilt, dan zijn er veel alternatieven. Trouwens, naast alle Android toestellen zou je ook nog aan de N900 kunnen denken (Maemo/ Moblin).

Pieter
Pieter
11 jaren geleden

Dag Pierre!

Ik sta zelf op het punt om een Galaxy S aan te schaffen. Je kent de recensies neem ik aan (heel positief). In mijn omgeving wordt gewerkt met de HTC Hero (niet super), de Acer Liquid (prima en goedkoop), de HTC Desire HD (goed) en de iPhone (goed toestel, mits je kunt leven met Apple’s filosofie).

De software die beste past bij mijn wereldbeeld en mijn visie op onderwijs, is open source software. Ik ben dus erg blij met de overvloed aan prima android toestellen op de markt!