Tips bij het maken van een iPad screencast [Jailbreak]

Als je mijn post over het screencasten op je iPad gelezen hebt, dan weet je dat het maken van een screencast op de iPad zelf op dit moment alleen mogelijk is als je je iPad van een jailbreak voorzien hebt. De applicaties die je er voor nodig hebt zijn namelijk nog niet toegelaten tot de normale Apple application store.
Daar kan ik helaas niets aan veranderen, maar ik kan je wel een paar tips geven die het maken van een screencast op je iPad een stuk gemakkelijker kunnen maken.

Display Recorder
Allereerst de keuze voor de gebruikte software. Hoewel Display Recorder niet gratis is, bevalt het me veel beter dan de Veency/VNC oplossing die ik in het filmpje liet zien.

Display Recorder is oorspronkelijk ontwikkeld voor de iPhone, maar ik zal je laten zien hoe je het ook goed werkend krijgt in combinatie met de iPad.

Voorbereiding
Er zijn twee dingen die je voordat je een screencast gaat opnemen “moet” doen:

Zet de mobiele dataverbinding van je iPad uit zodat je geen last krijgt van storingen op je audio.
Ik had daar tijdens het opnemen van de eerste screencast veel last van. Dacht eerst dat het mijn iPhone was, maar de oorzaak lag veel dichterbij. Het was de iPad zelf. Aangezien je toch via Wifi verbinding wilt maken met het netwerk (zo snel mogelijk), heb je de dataverbinding niet nodig.

Je vind de optie door te kiezen voor Instellingen > Mobiele Data en dan het schuifje achter “Mobiele data”.
Je instellingen blijven opgeslagen, dus na afloop kun je de mobiele dataverbinding eenvoudig weer aanzetten.

Zet de notificatie functie van je iPad uit zodat applicaties niet tijdens het opnemen van je screencast notificaties laten zien.

Je kunt deze tijdelijk uitzetten voor al je applicaties door te kiezen voor Instellingen > Berichtgeving en dan kun je daar “Berichtgeving” op uit zetten. Ook hier blijven alle instellingen ongewijzigd en kun je het geheel na afloop weer eenvoudig aanzetten.
Wil je een applicatie demonstreren waarvan je de notificaties juist wel wilt tonen, dan zul je er voor moeten kiezen om de opties voor alle andere applicaties op uit te zetten (met uitzondering van de applicatie die je witl opnemen). Dat is dan dus wat meer werk.

Weergave van het scherm van de iPad
De laatste tip heeft betrekking op het tonen van het scherm van de iPad in de browser. Zoals je in het eerste filmpje hebt kunnen zien heeft Display Recorder ondersteuning ingebouwd zitten voor live video vanaf de iPhone. Als je de applicatie opent, dan kun je de serverfunctie aanzetten. Je ziet onder in het scherm de URL die je in je browser moet invoeren om toegang te krijgen tot die serverfunctie.
Zo’n URL is dan bijvoorbeeld http://192.168.1.50:4452/

Als je in het scherm dat dan verschijnt kiest voor “Live View” (je gaat dan naar http://192.168.1.50:4452/.resources/live.html) dan krijg je een video te zien met daar omheen de buitenkant van een iPhone, met de verhoudingen van de iPhone.

Dat ziet er alles behalve mooi uit als je een iPad aan het weergeven bent.

Het blijkt echter zo te zijn dat het videobeeld ook zonder die rand te benaderen is. Als de URL gelijk is aan http://192.168.1.50:4452/ dan kun je ook deze URL oproepen: http://192.168.1.50:4452/video
Zorg er voor dat je iPad in landscape modus ligt met de Home-knop aan de rechterkant en je krijgt een grote weergave (1024×768) te zien van je iPad.

Op zich is dat al mooi, maar voor een screencast ziet het er nog niet helemaal perfect uit. Ik maak screencasts met een 1080×720 resolutie. Dan past een beeld met een resolutie van 1024×768 in de hoogte niet helemaal. En daarnaast laat hij dan rechts van de video een witte balk zien die er links niet zit.
Ik wilde dus de video netjes in het midden van de browser en met een hoogte van 720 pixels.

Dat kan via het maken van een klein HTML-bestandje dat je gewoon lokaal op je laptop (daar waar je de screencast maakt) aanmaakt.

Je ziet de inhoud van het bestand in de afbeelding hierboven.
De HTML-pagina bevat alleen één afbeelding, die gecentreerd wordt op de pagina (en dus netjes links en rechts evenveel witruimte heeft) en verwijst naar de http://192.168.1.50:4452/video URL.
Daarnaast zijn de afmetingen van de afbeelding zo dat de hoogte exact 720 pixels is en de breedte is 960 pixels zodat de beeldverhouding gelijk blijft. Nu krijg ik de hele hoogte van de video in beeld bij het opnemen van de screencast.

Let op! #1 Dit HTML-bestand moet je openen op je laptop/de plek waar je bv Camtasia Studio gebruikt om de opname te maken.

Let op! #2 Als de iPad een ander IP-adres krijgt, dan moet je ook de URL in de pagina aanpassen. Dat gaat niet automatisch. Het is een workaround.

En jij?
Tot zover mijn tips. Ik ben benieuwd of er al meer lezers zijn die met Display Recorder aan de slag zijn gegaan. Hoe bevalt het je? Heb je nog tips die hier niet bij staan?