Second Life in je browser

Second Life in je browser Hoewel virtuele werelden al lang niet mee “hot” zijn, betekent dat niet dat de ontwikkelingen op dat gebied stil staan. Zo ook niet bij Linden Lab, de makers van Second Life.

Op dit moment experimenteren ze met een browser-versie van hun Second Life viewer. Het idee erachter is dat je niet helemaal een client moet hoeven te installeren om even toegang te krijgen tot de virtuele wereld. En daarnaast zou deze versie ook op veel lichtere computers moeten kunnen werken.
Het geheel draait op basis van Gaikai.com, maakt gebruik van Java en werkt nog niet in alle browsers of op alle systemen. Ik heb het geprobeerd in Google Chrome, maar daarmee kwam ik er niet in. Ik heb screenshots gezien van Safari, ikzelf gebruikte Firefox en kwam er zo probleemloos in.
Het is op dit moment nog een beperkte demo, te bereiken via http://interest.secondlife.com/beta. Je kunt inloggen met een gastaccount waarvoor je alleen een e-mail adres hoeft in te voeren.
Second Life in je browser

Omdat je gast bent heb je ook geen toegang tot een/jouw inventory. Je hebt de keuze uit een aantal vaste avatars, kunt niets bouwen en ook het aantal locaties waar je naar toe kunt is beperkt.
Second Life in je browser Second Life in je browser Second Life in je browser Second Life in je browser

Dat klinkt dus allemaal niet zo veelbelovend. Maar het is dan ook een bèta. En dat wat de bèta wel al kan, doet hij goed. De bèta draait op de normale Second Life omgeving. Je kunt dus nu al andere avatars ontmoeten die gebruik maken van de gewone viewers. In de screenshots hierboven kun je zien hoe mijn avatar (PeterMcAllister) langs komt bij de guest avatar. Het vliegen, lopen, bewegen in de browser gaat net zo snel als in de client en de onderlinge synchronisatie ook. Als de ene avatar beweegt, zie je die beweging meteen ook in de andere viewer.
Ook het chatten werkt zonder problemen.
Als nu nog het aantal locaties uitgebreid zou worden zodat je gewoon overal naar toe kunt teleporteren en als er bijvoorbeeld wat basale opties voor aanpassen van de avatar beschikbaar komen (naam veranderen bijvoorbeeld) dan zou dit best een aardige toevoeging kunnen zijn. Bijvoorbeeld voor als je een conferentie in Second Life organiseert en je ook deelnemers wilt trekken die nog geen Second Life ervaring hebben of geen systeem hebben dat dat nu aan kan.

Weer iets om in de gaten te houden dus.