Toon je iPad op een beamer of groot beeldscherm [jailbreak]


Het is er eentje in de categorie “waarom heb je daar nou een jailbreak voor nodig?”. Rian Visser heeft een uitdaging. Ze wil a.s. woensdag haar interactieve kinderboek “Timo en het toverboek” in een grote zaal op een beamer demonstreren/laten zien.

Simpel, zou je denken, dan koop je voor €29 zo’n VGA-dock connector bij Apple en dan ben je klaar. Helaas werkt dat niet helemaal zo. Ja, met die dock connector kun je in applicaties die daar voor gemaakt zijn, zoals Keynote, het beeld van de presentatie naar de beamer of een monitor sturen. Maar die applicaties zijn daar speciaal voor gemaakt. En bij Timo en het toverboek is dat niet het geval.

Display Out
Gelukkig blijkt het technisch wél mogelijk en dus is het eigenlijk niet eens zo raad dat je in Cydia (de applicatiewinkel die je beschikbaar krijgt na een jailbreak) wél een applicatie kunt vinden waar dat mee kan. Hij is niet gratis, hij kost $2,99 (€2,25 bij betalen via Paypal), maar werkt perfect.

Na betalen en installeren van de applicatie zie je geen nieuw icoontje op je iPad. Het instellen gaat via “Instellingen” (zie de afbeelding hieronder).
Display Out
Daar kun je instellen of Display Out actief is (als hij niet actief is gedraagt de iPad zich gewoon zoals wanneer Display Out niet geïnstalleerd is), of hij automatisch mee moet draaien als je je iPad draait, de maximale resolutie en of je “taps” met je vinger op de iPad ook zichtbaar moeten zijn op het VGA-signaal. Je ziet dat in het filmpje hierboven ook. Dat is heel handig als je een demonstratie geeft omdat je dan op de beamer kunt zien waar je klikt etc.

Testen / filmpje
Het filmpje hierboven is niet van de hoogste kwaliteit. Het is gemaakt met mijn iPhone 3GS in een ruimte die wat donker was, gemikt op twee lichtbronnen (de iPad en mijn monitor). Maar je kunt er wel aan zien dat de koppeling is zoals je dat verwacht. Dus geen vertraging tussen handelingen op de iPad en het beeld op de monitor, video speelt zonder problemen af. De audio gaat via de speakers van de iPad, maar die zou je via de koptelefoon aansluiting naar een zaalversterker kunnen leiden zodat je ook dat goed hoort.
Dat het even duurt voordat de NU.nl video begint te spelen ligt niet aan Display Out maar aan de wat zwakke Wifi op de plek waar ik het filmpje opnam.

Gebruik in combinatie met Keynote
Mooi vind ik ook is dat Keynote nu (als je Display Out aan hebt staan) nu niet overschakelt naar zijn eigen presentatiemodus. Daarbij kon je op de iPad namelijk niet zien wat er geprojecteerd wordt. Nu met Display Out kan dat wel. De presentatie wordt dan gewoon weergegeven op zowel de iPad als via de beamer. Het ziet er dan op beide plekken zo uit als dat het er uit zou zien als je de presentatie zonder VGA-kabel op de iPad zelf weergeeft. En die optie vind ik veel prettiger dan de standaardoptie waarbij ik op de iPad alleen een zwart scherm heb om te navigeren.

Display Out versus Display Recorder
Vorige week liet ik zien (post #1 en post #2) hoe je met Display Recorder (ook niet gratis, vergt eveneens een jailbreak) opnames kon maken van het scherm van je iPad.
Het is inderdaad ook mogelijk om met die applicatie het scherm van je iPad live weer te geven op een laptop/computer.

Welke van de twee je wilt gebruiken (ik kan ze beiden aanraden voor aanschaf) hangt af van wat je wilt doen en waar je bent. Diplay Recorder vergt dat iPad en de laptop waar je het beeld op weer geeft (en waar je dan een beamer aan zou kunnen hangen) aan hetzelfde draadloos netwerk hangen. Dat is niet zo moeilijk te regelen als je thuis bent, maar in een onbekende omgeving weet je niet hoe de beveiliging op zo’n netwerk ingesteld is. Je loopt dan het risico dat beiden elkaar niet “zien”. En dan heb je een probleem.
Datzelfde is het geval als het netwerk tijdelijk hapert tijdens je presentatie.

Display Out heeft dat probleem niet. Het beeld gaat via een vaste kabel naar de beamer. Geen risico van storingen dus.
Wat je met Display Out niet kunt is een screencast maken van dat beeld dat je verstuurd. Het wordt in het filmpje dan weliswaar op een computermonitor weergegeven, maar die hangt dan ook niet meer aan de computer, maar alleen, via een VGA-kabel aan de iPad.

Als je je iPad in het onderwijs gebruikt lijkt me dus dat je voor beide applicaties een toepassing zult kunnen hebben. Display Recorder had gewoon geaccepteerd moeten worden in de Apple app store en Display Out had gewoon standaard onderdeel van iOS moeten zijn. Dat dat niet zo is is jammer en laat maar weer eens zien hoe relevant jailbreaken nog steeds is. Ook na de update naar iOS 4.2.1.