Bèta Uitzending Gemist en het voordeel van een hype

iPad en HTML 5-video
HTML 5-video staat nog in de kinderschoenen, aangezien veel browsers het nog niet of niet volledig ondersteunen. Toch kregen we — mede door de opkomst van smartphones en de iPad — relatief vaak het verzoek om deze techniek te omarmen. Voor een partij als de publieke omroep zitten daar op dit moment nog wat auteursrechtelijke haken en ogen aan. We volgen de ontwikkeling van HTML 5 echter op de voet en zijn blij dat we kunnen vermelden dat we vanaf vandaag HTML 5-video op de iPad ondersteunen. We hopen HTML 5-video in de toekomst ook in browsers aan te kunnen bieden, maar daar kunnen we op dit moment helaas nog niets over beloven. We zien de ondersteuning van HTML 5-video op de iPad als een experiment — een experiment waar vele iPad-bezitters hopelijk erg blij mee zullen zijn — en onze eerste stappen richting het gebruik van een mooie open videostandaard. (bron: Publiekeomroep.nl | Testlab).

Ik had het onlangs met een collega over de iPad (goed, dat komt wel vaker voor, maar het ging nu om een specifiek gesprek). Hij vond het allemaal maar veel te veel een hype. Ik was en ben het met hem eens dat er inderdaad ook rond de iPad erg veel hype hangt. Maar, zei ik, dat heeft ook voordelen. Door de hype zijn er veel mensen die een iPad kopen. En daardoor ontstaat er een kritische massa van gebruikers. Dat maakt het voor contentleveranciers op internet ook interessant om om de beperkingen van de iPad heen te werken.
De nieuwe bèta van de Uitzending Gemist website is daar een mooi voorbeeld van. De oude/huidige site werkt nog niet op de iPad. Maar de nieuwe site (die nu in bèta hier te bekijken is) werkt wel op de iPad. Op het weblog van de publieke omroepen kun je bovenstaand citaat lezen. Hoewel HTML 5-video nog in de kinderschoenen staat hebben ze besloten om het toch te ondersteunen voor de iPad. Vanwege de vele verzoeken daar voor. Kijk, dat is nou mooi voor ons als gebruikers. Dat zo’n nieuw apparaat zo snel zo veel gebruikers kent dat het meteen opgemerkt wordt. Dat is het voordeel van een hype.

Los daarvan vind ik dat de publieke omroepen het sowieso goed aanpakken door deze functionaliteit nu gewoon in de website aan te bieden en het niet meer in een losse applicatie te gieten. Daarmee zijn ze niet langer afhankelijk van het acceptatieproces van Apple, kunnen dus veel sneller updates uitvoeren en fouten repareren, gemakkelijker de site ook voor Android en andere tablets aanpassen.
En natuurlijk zou het bericht niet compleet zijn als ik niet ook even naar de RTL-gemist site zou verwijzen. Die was al een tijd geschikt voor de iPad.

(N.B. de embed hierboven is een test. De video zal afspelen op de iPad en in Internet Explorer. Embedden van video’s van een bèta site in berichten is natuurlijk niet aan te raden als je wilt dat het lang blijft werken.)

0 0 stem
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
fkooman
fkooman
10 jaren geleden

Ik zie niet echt hoe het (exclusief) ondesteunen van de iPad met HTML5 video (lees: proprietary H.264-formaat) goed is voor “ons als gebruikers”. Goed zou het m.i. pas zijn als ze Ogg/Theora en/of WebM/VP8 zouden aanbieden 🙂

Verder zie ik ook niet waarom er voor de publieke omroep “auteursrechtelijke haken en ogen” aanzitten, daar de Windows Media-streaming ook zonder DRM gaat. Of zou het over het (kunstmatige) verschil tussen progressive download en streaming gaan?

Willem
10 jaren geleden

Had ik al gemeld dat de nieuwe uitzendinggemist wél html embed code aanbiedt die je op de iPad met Blogpress kunt gebruiken? Je kunt het vervolgens alleen niet op de iPad afspelen omdat het Silverlight nodig heeft…