Popular Science Archief online

 Gepubliceerd door om 19:08  Hardware
mrt 062010
 

Mooi: Popular Science heeft haar hele archief online gezet. Samen met Google hebben ze er voor gezorgd dat de complete 137 jaar aan Popular Science nu gratis online te lezen/doorzoeken zijn.

Zo te zien zonder moeilijke licenties, dus voor iedereen vrij te gebruiken. Het zoeken gaat echter nog niet altijd even gemakkelijk, het levert niet altijd resultaat op en metadata is summier.

Maar er zitten juweeltjes tussen. Zoals de voorkant van november 1977 waarop je een foto ziet van een computer die $595 moest kosten. Of die advertentie van een Sinclair Zi81van juli 1982. Voor slechts $79,95 kon je je eigen computer bouwen.

En wij maar denken dat computers tegenwoordig zo goedkoop zijn. ­čÖé

mrt 062010
 

Er zullen maar weinig mensen zijn die de algemene voorwaarden van een online dienst ├ęcht lezen voordat ze die accepteren. Ik weet in ieder geval dat ik dat lang niet altijd doe. Maar zelfs als ik dat gedaan heb dan is het haast ondoenlijk om wijzigingen in die algemene voorwaarden bij te houden.

Maar waarom zou je dat ook zelf handmatig doen? De Electronic Frontier Foundation (EFF) doet dit nu automatisch voor 56 beschrijvingen van algemene voorwaarden (Terms of Service / TOS) via de TOSBack.org website.

Wijzigingen worden overzichtelijk weer gegeven en je kunt een seintje krijgen als er voorwaarden aangepast zijn. De dienst is voornamelijk op de Verenigde Staten gericht en dus zul je er veel diensten vinden die wij hier in Nederland niet of nauwelijks gebruiken. Jammer is dat (op dit moment) de RSS-feed alleen voor alle 56 diensten tegelijkertijd beschikbaar is. Ik hoef namelijk niet alle Comcast updates voorbij te zien komen terwijl wijzigingen in de voorwaarden van YouTube, Google of Flickr wel interessant zijn (mits die wijzigingen ook voor Nederlanders gelden).

Hier zou dus een op Nederland gerichte dienst met bijvoorbeeld de algemene voorwaarden van de verschillende internetproviders, telecomaanbieders maar wat mij betreft ook ziektekostenverzekeraars en andere verzekeringen met vaak heel lange, jaarlijks wijzigende algemene voorwaarden zeker meerwaarde hebben.

Iets voor de Consumentenbond wellicht?