feb 282010
 


Ik heb wat met rare demofilmpjes van producten geloof ik. Afgelopen week al bij de Darim iStudio (interessant product, filmpje niet om aan te zien) en nu bij de Tamtus Magic VT-320. Het is een scanner specifiek voor boeken gemaakt. Je kunt hem op het filmpje hierboven in actie zien. Ook ik versta het Koreaans niet, maar het ziet er interessant uit. Het is een scanner in de vorm van een omgekeerde V waar je de te scannen boeken op legt en zo scant zonder randen. Je hoeft het boek dus niet te mollen en niet bij elke scan hard op de deksel duwen om het zo plat mogelijk te krijgen.

Van wat ik uit het filmpje begrijp zit er OCR-software bij en tekst-naar-spraak. Het moet toch zo’n beetje de nachtmerrie van elke uitgever zijn als gewone klanten hun eigen digitale boeken zouden kunnen gaan maken op deze manier.
Geen informatie nog over de prijs. Ze richten zich (volgens de PDF met productinfo) o.a. op scholen en bibliotheken. Het zou dus kunnen dat het geen consumentenprijs heeft. Meer dan 300-400 euro zou ik in ieder geval niet over hebben voor zo’n scanner.

(getipt door Teleread)

 Reacties uitgeschakeld voor VisualTable – Iedereen zijn eigen Google Books  Tags: , ,

Het gevaar van bronvermelding

 Gepubliceerd door om 08:00  Internet, Onderwijs
feb 282010
 

Wat zou het leven toch eenvoudig kunnen zijn. Je leest ergens iets, wil daarover schrijven, doet dat, neemt vermelding van de bron op en klaar. Iedereen tevreden.

Niet tevreden
Niet dus. Want het kan nou eenmaal voorkomen dat je die informatie wel mag lezen, maar slechts in een bepaalde context weer mag gebruiken. Zo ook als je als docent toegang krijgt tot de LexisNexis database met o.a. het archief van het AD, Trouw, Volkskrant, NRC, Parool, Het Financiële Dagblad. De informatie in die database mag je volgens de licentie alleen gebruiken “for the purposes only of (i) your own research or study, (ii) providing professional services to your clients, and (iii) your provision of academic services to students“.

Frank Meeuwsen gebruikte (blijkbaar, want het artikel is offline) informatie uit LexisNexis in een blogpost op incredibleadventure.nl. Daarin onderzocht hij hoe vaak het woord weblog voor komt in de landelijke dagbladen tussen 2000 en 2009. Wat hij daarvoor gedaan had was het uitvoeren van een zoekopdracht op “weblog” voor elk van die jaren in de LexisNexis database en op basis van de resultaten per krant (ik zie trouwens dat de HU meer kranten afneemt via LexisNexis dan mijn werkgever) had hij een grafiek gemaakt die een enorme stijging in aantal berichten liet zien en daarna weer een afname.

Lees verder….