The Solar Video Kit


Ik moet bekennen dat ik eerst op het verkeerde been gezet werd toen ik de pagina over The Solar Video Kit tegen kwam. Ik dacht dat het de bedoeling was op de Flip in de case te laten werken op basis van zonne-energie. Maar het was een stuk eenvoudiger: hoe zorg je er voor dat je een videocamera zo verpakt dat je hem mee kunt geven aan studenten, medewerkers, hulpverleners die naar een plek gaan waar de stroomvoorziening niet optimaal is. En dat hoeft dan niet eens Haïti te zijn, gewoon ergens waar je de voorzieningen niet helemaal in de hand hebt.

Logische eis is dat de camera niet te duur moet zijn, je moet er voldoende in aantal kunnen hebben op vaak niet te omvangrijk budget en als hij toch stuk gaat moet dat geen financiële ramp zijn. De camera moet niet te complex te bedienen zijn. En hij moet zo verpakt zitten dat hij in de tas meegenomen kan worden, of zelfs zonder problemen via de post terug gestuurd kan worden. Dat laatste is in een land met bijna overal breedbeeld en mobiel internet haast niet voor te stellen, maar er zijn nog genoeg plekken waar medewerkers en studenten terecht kunnen komen waar het uploaden van 1GB aan video voor het thuisfront niet handig/haalbaar/betaalbaar is.

Als je je al de voorgaande eisen realiseert dan is The Solar Video Kit opeens heel logisch: de sit bevat een aantal voorbeelden van eenvoudige en betaalbare verpakkingen van de Flip videocamera met bijbehorende oplader op zonne-energie én instructiefilmpje op de camera zelf.  Caleb Clark, docent aan de Marlboro College Graduate School legt het in dit filmpje allemaal nog even uit.

Los van de casing vind ik het idee van de eenvoudige instructie op de camera zelf ook een goed idee. Ik heb het filmpje hierboven bij het bericht ingevoegd. Die bekijk je dus op de Flip en Caleb geeft zelf terecht aan dat je dit filmpje ook zonder de audio zou moeten begrijpen. Het gaat in het filmpje niet over de bediening van de knoppen, dat hoeft bij de Flip geen probleem te zijn, maar over ‘framing’ (hoe breng je de persoon waar je mee praat in beeld), ‘light’ (licht) en ‘sound’ (geluid). Als je het bekijkt dan kan het zijn dat je denkt ‘maar dat weet toch iedereen?’, nou het zijn drie punten waar je niet vaak genoeg aan herinnerd kunt worden.

Ik weet dat in Nederland de Flip op meer plekken in het onderwijs gebruikt wordt. Via SURFspot.nl koop je een Flip Ultra II voor 132 euro (geen HD, gewoon op 640×480 opnames maken, een HD versie is ook voor onder de 200 euro te koop), maar zulke instructies ken ik hier nog niet online.