Money makes the world go round

Money! (foto door: Tracy O)

Dit is even een update over de kosten die tot nu toe voor de Kindle DX betaald heb. Ik was begonnen met het toevoegen van al deze informatie in een reactie bij dit bericht, maar het werd zo lang en ook los van dit specifieke geval relevant dat ik er toch maar even een nieuw bericht voor gemaakt heb.
In deze reactie schreef ik: “De dollarkoers valt overigens wel mee. Voor $548,96 rekent de ING me 356,44 Euro, terwijl het rekentool op importuitusa uitgaat van 390,99 Euro“.

Die uitspraak klopt niet blijkt nu. Zoals ik ook schreef in dat bericht werden de Kindle DX en de beschermhoes als twee aparte pakjes verstuurd door Amazon. Die 356,44 Euro blijkt nu alleen voor deel 1 van de levering (zonder de berschermhoes) geweest te zijn. Deel 2 werd apart door Amazon (en dus door ING) in rekening gebracht en was ook nog eens 39,72 Euro.

Daarmee komt het totaalbedrag dag Amazon via ING aan me doorberekend dus op 396,16 Euro. Iets meer dus, en niet een stuk minder, dan de koers van het rekentool bij importusa (dat inmiddels 393,88 Euro geeft als tegenwaarde).
Ik realiseer me nu ook, zonder dat dat overigens op dat moment mijn bedoeling was, dat de indruk ontstaan kan zijn dat importuitusa bij haar berekeningen hogere wisselkoersen rekent dan nodig. Dat is dus zeker niet zo, en mocht ik die indruk gewekt hebben dan wil ik die bij deze ook absoluut ontkrachten.

Vraag die ik mezelf natuurlijk ook stelde is: had het niet heel logisch voor me moeten zijn dat een verschil van 36 Euro (10% ongeveer) in wisselkoers simpelweg niet kan? Nou, na ruim een uur rekenen en koersen vergelijken blijkt het verschil weliswaar groot, maar niet onmogelijk groot. Al wordt het groter als je de verkeerde koersconverter op de verkeerde manier gebruikt.

Een verschil van een aantal Euro kan sowieso ontstaan tussen het moment van uitrekenen en afrekenen. Ook de tool op de website van imortuitusa.nl (overigens niet door henzelf bijgehouden, maar door AC-Markets) laat tussen 12 juni en nu (21 juni) een ‘nadelig’ verschil zien van bijna 3 Euro.

Maar er kunnen grotere verschillen ontstaan als je een koersconverter onjuist gebruikt. Ik had gebruik gemaakt van de koersconverter van GWK Travelex. De bedragen die daar gehanteerd worden kloppen als je ze vergelijkt met hun eigen koerslijst, maar zelfs als je hem juist gebruikt wijken ze nogal af van wat ik met mijn credit card moest betalen.

Dat zit hem in twee dingen:
Als ik de berekening invul van USD -> Euro, dan gebruikt de converter de koers voor het verkopen van Amerikaanse dollars bij GWK (1 Euro kost je dan 1,5201 USD). Daarmee wordt $548,96 -> 361,14 Euro.
Maar bij online betalen in USD is het juist alsof jij dollars inkoopt bij GWK en daarvoor geldt een minder gunstige koers als tegenbedrag voor de berekening. Die berekening kun je bij de koersconverter niet invullen want je bent eigenlijk aan het uitrekenen welk bedrag in Euro gelijk is aan $548,96. Ik heb het handmatig gedaan op basis van de koerslijst. Ik moet dan het bedrag nemen bij inkopen van USD, dus 1 Euro levert 1,2920 USD op. Dan zou ik maar liefst 424,89 Euro moeten betalen om $548,96 te kunnen aanschaffen. Je kunt de berekening controleren door 424,89 Euro in te vullen bij de koersconverter en dan van Euro naar Amerikaanse dollars te rekenen.

Dus, als ik de bedragen op een rij zet:
* ING Creditcard => $548,96 = 396,16 Euro (is wat ik dus uiteindelijk betaald heb)
* AC-Markets => $548.96 = 393.88 Euro (let op! gebruik punt in plaats van komma!)
* Wisselkoersen.nl => $548,96 = 394,94 Euro (andere converter)
* GWK converter => $548,96 = 361,14 Euro (niet gebruiken voor dit doel!)
* GWK koerslijst => $548,96 = 424,89 Euro

Wisselkoersen.nl en AC-Markets zitten zo te zien redelijk in de buurt van de koers die ING me berekend heeft.
Het zou natuurlijk wel handig zijn als ING zelf een koersconverter online had staan.
Maar helaas; dit is de informatie die ING geeft: “De ING krijgt de wisselkoersen aangeleverd door MasterCard International. Deze kunnen per land en per dag verschillen en afwijken van wat u op Teletekst/internet/in de krant heeft gezien.” als antwoord op de vraag “Welke wisselkoers gebruikt de ING?”.

PayPal
Omdat ik veel online aanschaffen betaal via Paypal was ik ook wel benieuwd naar de wisselkoersen die daar gehanteerd werden en het gemak waarmee ik daar de meest recente koers kon uitrekenen. Ook dat bleek tegen te vallen.

Uitrekenen wat ik tot nu toe betaald had voor Amerikaanse dollars was niet moeilijk, dat was een kwestie van narekenen. Voor drie transactie de afgelopen maanden had Paypal me respectievelijk een koers van 76, 77 en 76 Eurocent per USD gerekend. Of omgekeerd: 1 Euro leverde me ongeveer 1,316 USD op. Tegen die koers zou gelden $548,96 = 417,21 Euro.

Hoewel het minder is dan de GWK koers is het een stuk meer dan ING me nu berekend heeft.

Het rare is dat ik die berekening niet voor elkaar kan krijgen met de officiële koersconverter van PayPal zelf. Je kunt die alleen bereiken als je een account hebt bij Paypal want je moet er voor inloggen. Ook daar moet je oppassen met wat je invult. Als ik van USD naar Euro omreken dan staat “PayPal exchange rate: 1 USD = 0,699265 EUR” en als je daar $548,96 invult krijg ik een tegenwaarde van 383,86 Euro. Ook dit is de ‘verkeerde’ wisselkoers voor deze situatie.
Doe ik de berekening andersom, dan krijg ik “1 EUR = 1,35836 USD” oftewel ik zou dan 404,13 Euro moeten betalen voor $548,96. Dat is een voordeligere koers dan dat ik zelf betaald heb de afgelopen tijd.

Op deze site kwam ik een Paypal koersconverter tegen die je kunt bereiken zonder in te loggen. En als ik daar 1 Euro omreken naar USD krijg ik als resultaat $1,32. En dat komt wel overeen met mijn ervaringen van de laatste tijd en het hierboven berekende bedrag van 417,21 Euro.
Bij betalingen naar anderen rekent Paypal mij normaal gesproken geen transactiekosten, dus waar dat verschil nu in zit weet ik niet.

Conclusies
* Als je wilt weten wat iets waarvan je de prijs in USD hebt gaat kosten in Euros moet je goed opletten welke berekening je uitvoert (inkopen of verkopen)
* Vuistregel: vul bij een koersconverter het bedrag van 1 Euro in en laat berekenen hoeveel USD dat is:
– AC-Markets: 1 Euro = $1,39
– Wisselkoersen.nl: 1 Euro = $1,39
– Paypal officieel: 1 Euro = $1,35836
– Paypal historisch: 1 Euro = $1,316
– PPCalc: 1 Euro = $1,32
– GWK: 1 Euro = $1,30
– ING: 1 Euro = $1,38570 (uiteindelijk)
Deel dan het totaalbedrag in USD door het verkregen bedrag om het bedrag dat je ongeveer moet betalen te berekenen.
– AC-Markets: $548,96 / 1,39 = 394,94 euro
– Wisselkoersen.nl: $548,96 / 1,39 = 394,94 euro
– Paypal officieel: $548,96 / 1,35836 = 404,13 euro
– Paypal historisch: $548,96 / 1,316 = 417,14 euro
– PPCalc: $548,96 / 1,32 = 415,88 euro
– GWK: $548,96 / 1,30 = 422,28 euro
– ING: $548,96 / 1,38570 = 396,16 euro
* Hoe groter de bedragen in USD, hoe groter de verschillen in uiteindelijk bedrag in Euro. Het maximale verschil is hier iets meer dan 27 euro.
* Paypal betalingen zijn in mijn geval een stuk duurder dan rechtstreeks via credit card betalen.
* De tool zoals op importuitusa.nl beschikbaar levert in dit geval een heel nauwkeurige (en realistische) schatting op.
* Wisselkoersen omrekenen op een zondagochtend is zot.

Disclaimer Het lijkt me wel verstandig om te benadrukken dat deze informatie as-is wordt aangeboden. Ik hoop geen rekenfouten gemaakt te hebben, maar ga niet zomaar uit van de genoemde koersen. Reken die zelf voor voor jouw situatie uit/na. Het kan zijn dat jouw bank andere koersen rekent, wellicht wél die info vooraf beschikbaar stelt etc.
Ik wil met de post benadrukken dat je goed de bedragen moet doorrekenen en dat kleine verschillen in koers best grote verschillen in uiteindelijke uitgaven kunnen betekenen!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
13 jaren geleden

Ik toets gewoon bij Google in:
548.96 US Dollars in euro
en krijg als antwoord:
548.96 U.S. dollars = 393.322347 Euros

Pierre
13 jaren geleden

@Willem: Handig en snel en nauwkeurig genoeg voor een "ballpark figure". Maar als je via Paypal zou betalen of je dollars bij GWK gaat ophalen dan zit je natuurlijk toch 10-30 euro naast (onder) in dit geval.

En noem me ouderwets, maar ook gezien de fluctuaties in de koers van de dollar de afgelopen maanden (op 21 april 2009 stond hij op 1,29 terwijl de piek op 1 juni op 1,43 lag – in mijn geval een verschil van dik 40 euro), ging ik er niet zondermeer vanuit dat Google me de meest betrouwbare koers zou geven.