Appels vs Peren – deel 6 van 6

Apple Kloon - Klik voor grotere versie

Dit is het zesde en laatste deel van mijn zoektocht naar een nieuwe computer. Afgelopen zondag heb je in deel 1 een aantal keuzes en voorwaarden kunnen lezen. Als je dat deel nog niet gelezen heb is het waarschijnlijk handig om dat eerst te doen. Maandag keek ik naar desktops met Windows en op dinsdag naar Windows laptops. Woensdag heb ik de desktop-opties van Apple onder de loep genomen en donderdag waren de ‘laptops’ van Apple aan de beurt.
Dit is de afronde post waarin ik alles voor mezelf (en voor jullie) op een rijtje zet en probeer een keuze te maken. Ik kondigde gisteren al aan dat ik daar op dat moment in ieder geval nog geen besluit over genomen had.
Daarom begin ik nu dus ook maar even met het letterlijk op een rijtje zetten van de opties. De eisen samengevat
Uit de post van afgelopen zondag:
* Voldoende PK’s – moet met gemak High Definition Video kunnen bewerken.
* 3D spellen geen prioriteit, maar grafisch zwaardere omgevingen (Second life, Google Earth etc) moeten probleemloos draaien.
* Beeschermruimte belangrijk.
* Combinatie van Windows 7 en Mac OS X is pré, Windows 7 is eis i.v.m. werkomgeving.
* Prijs van hardware is factor in overweging, geen eis vooraf.
* Software lijkt niet van invloed op keuze; geen directe voorkeur voor iMovie of Pinnacle Studio.
* Prijs van software is (mede door SURFspot prijzen) geen factor.

Ik kreeg van Ben Welman de tip om de laatste C’t (nr. 25 van 23-11-2009) aan te schaffen. Dat heb ik gedaan. Twee lessen die ik daaruit meegenomen heb, eigenlijk al kende maar bevestigd zag waren: blijf weg van de kant en klaar geconfigureerde Windows systemen én probeer niet een systeem te vinden dat alle gebruikssituaties ondersteund. Mobiel + Power bijvoorbeeld zijn niet/nauwelijks te combineren.

Windows desktop – Noname zelfbouw
Op maandag ging ik op zoek naar Windows desktopsystemen.
De prijs van de configuratie zonder monitoren is inmiddels met 10 euro gezakt naar €1007,95 maar voor de Asus Radeon HD 5770 1024MB staat nu een levertijd van langer dan 20 werkdagen. Vervelend is dat ook voor de meeste andere alternatieven met die chipset. De GigaByte Radeon HD 5770 1024 MB heeft een levertijd van 1-10 dagen al is die dan 25 euro duurder.

RAID
In de reacties bij het bericht van maandag vroeg Florina Blokland naar het nut van RAID bij een videobewerkingssysteem. En hoewel in een andere reactie door Brouwer het nut ervan in twijfel getrokken werd, zou een RAID10 optie met dit moederbord relatief eenvoudig zijn. Effectief zou dan de ruimte verhoogd worden naar 2TB, zou je een spiegeling van de data hebben (dus bij één defecte schijf is niet meteen alles kwijt) en mogelijk een snelheidsverhoging. Kosten van dat alles €230,-

Monitoren
Eveneens in de reacties bij het bericht van maandag gaf Arjan het advies niet teveel te besparen op de monitoren. Hij gaf aan dat monitoren meestal een paar generaties van het systeem mee gaan.
Blijft een moeilijk verhaal. Op hardwareinfo.nl kun je lezen dat monitoren die S-IPS of S-PVA (Super In-plane switching en Super Patterned vertical alignment) gebruiken beter zijn dan monitoren die TN (Twisted nematic) gebruiken.
Een voorbeeld van een monitor die S-PVA gebruikt is de Dell Ultrasharp 2408WFP die zo rond de 530 euro kost. Het Apple Cinema Display 30″ (ruim 1.500 euro) gebruikt S-IPS, net als de 30-inch Dell Ultrasharp 3008WFP (eveneens 1.500 euro) en de prettiger geprijsde LG W2600HP-BN (vanaf zo’n 430 euro voor een 26-inch scherm).
Met TN krijg je er twee voor de prijs van één met S-PVA (of nu zelfs S-IPS). Als ik kijk hoe snel de ontwikkelingen op het gebied van platte beeldschermen de afgelopen jaren gegaan zijn kies ik dan liever voor snelle afschrijving dan voor een heel duur scherm.

Waar ik wel nog een beetje mee zat/zit is dat ik geen review of gebruikservaringen kan vinden van de Dell Professional 23-inch P2310H. Wel van de Dell S2309W die wat betreft beschreven specificaties vergelijkbaar lijkt. Ook is het, zeker in deze prijsklasse de enige monitor (die ik tegen kwam) met een DisplayPort aansluiting. Dus ik denk dat ik de gok wat dit betreft aan zou durven.

Met de RAID10 optie en de GigaByte Radeon zou het systeem zonder monitoren dan €1250,94 kosten.
Met de twee P2310H monitoren komt het geheel op €539,66 + €1250,94 = €1790,60
Inmiddels toch wel een pittig bedrag.

Windows laptop – HP EliteBook 8530w
Na het bekijken van de Windows laptops, afgelopen dinsdag snap ik waarom ik ’s ochtends zoveel studenten met TU/e rugzak (met daar in ongetwijfeld een HP EliteBook 8530w mobiel workstation of vergelijkbaar systeem) zie lopen.

Het systeem is uiteraard minder krachtig dan het beschreven desktopsysteem en met 2,8kg geen lichtgewicht.
Totale prijs, inclusief één P2310H monitor voor thuis is €1589,- + €245,63 = €1834,63

Als student bij de TU/e of de Universiteit Twente wist ik het wel, als werkgerelateerd systeem zou het ook passen in de lijn van HP’s die we gebruiken.

Apple desktop – iMac
De Apple iMac, die ik woensdag beschreef, mag dan wel niet aantoonbaar geschikt zijn voor videobewerking, het blijft een lust voor het oog. Ik heb alleen ervaring met het 23-inch model en dat valt niet tegen. Het topmodel, 27 inch, 2.66GHz Quad-Core Intel Core i5 processor, 8GB 1066MHz DDR3 SDRAM geheugen, ATI Radeon HD 4850 512MB, 1TB Serial ATA harde schijf, en het AppleCare Protection Plan voor iMac – Auto-enroll kost €1968,26

Probleem bij de iMac is voor mij dat het daarmee ook begrenst lijkt tot die ene monitor van 27 inch. Een extra scherm ernaast doorbreekt compleet het indrukwekkend uiterlijk. Zou ik een systeem moeten hebben dat in de woonkamer in het zicht komt te staan, dan zou de iMac voor mij de voorkeur hebben.

Apple laptop – MacBook Pro
Ik zie dat er een duidelijk stijgende lijn zit in de totaalprijs van de systemen die ik besproken heb afgelopen week. Het vierde systeem, de MacBook Pro 15-inch die ik gisteren beschreef komt met de gekozen opties op €2270,52
Als ik daar dan de P2310H als ‘goedkope monitor bij neem wordt het: €2270,52 + €245,63 = €2516,15

De MacBook Pro ziet er strak uit. Om Full HD op de MacBook Pro zelf weer te kunnen geven moet ik het 17-inch model kiezen, maar met 2,99 kg is dat niet een systeem om elke dag mee te nemen.

Ik merk ook dat de grens van 2.000 euro gevoelsmatig toch wel een psychologisch bovengrens is gaan voelen. Dit zit daar nog eens ruim 500 euro boven. Daarom is het Apple-scherm, hoewel dat het bedrag van €763,98 vast waard zal zijn geen optie. Dan doorbreek ik de 3.000 euro grens. Bijkomend probleem op dit moment voor de MacBook Pro is dat verwacht wordt dat Apple de serie systemen in januari van een update zal voorzien. Nu aanschaffen wordt dan ook afgeraden.

Verschillen in software
David Bakker reageerde op mijn post van gisteren met de vraag of ik de keuze niet een stuk eenvoudiger zou kunnen maken: kijk gewoon of je iMovie of Adobe Premiere wilt gebruiken en baseer daar je keuze op.
Helaas ligt het (nog) niet zo gemakkelijk. Ik heb iMovie09 pas net binnen, nog onvoldoende ervaring om te zeggen dat ik het heel fijn vind en ook met Pinnacle Studio ben ik niet getrouwd.

Verschillen tussen de besturingssystemen
Ik heb afgelopen woensdag Snow Leopard en iLife09 geïnstalleerd op de MacBook van het werk. Initiële installatie van Snow Leopard duurde 1 uur en daarna kreeg ik meteen de vraag om nogmaals ruim 500MB aan updates te installeren. Bij de installatie van iLife09 ongeveer hetzelfde, ook hier direct na installatie ruim 400MB aan updates. Ik vraag me dan af waarvoor ik die DVD’s via de post heb laten komen. Het laat wel zien dat beide besturingssystemen zich ook wat dit soort noodzaak om continue bijgewerkt te worden niet echt ontlopen.

Eenvoud / garantie / service
Een ander mogelijk verschil zou zijn de eenvoud van keuze, het al dan niet gegarandeerd met elkaar samenwerken van componenten en de service/garantie die je krijgt. Dat is inderdaad een punt. Mijn (schoon-)ouders, familieleden en welke nieuwe computergebruiker die me er naar vraagt zou ik om die reden zeker een Apple kunnen aanraden. Maar zelf bel ik een helpdesk pas als iets echt stuk is. En dan is het heel erg afwachten wat zo’n persoon aan de andere kant van de lijn voor me kan doen. Een installatieprobleem, missende driver, ik vind het wel op internet. Maar de reacties van Jean, Frank, Fred, David en Roel zijn wat dat betreft wel eensgezind.

Maar wat wordt het nou?
Eigenlijk wil ik niet kiezen. En zou ik het noname systeem met Windows willen aanschaffen voor het bewerken van video, inrichten van de vaste werkplek en daarnaast voor dagelijks gebruik een MacBook of niet al te heftige Macbook Pro. Daar kan ik dan het gewone werk op doen én Windows 7 op draaien en voor het heftigere werk schakel ik dan over naar de Windows machine. Dat is echter prijstechnisch (nu) geen optie. Voor een 2.26GHz MacBook Pro met 2GB RAM, 250GB harde schijf, de benodigde kabels en AppleCare betaal ik €1.357,79. Voor een MacBook zonder de Pro betaal je €1.086,47 voor de vergelijkbare configuratie. Een Apple computer koop je niet voor erbij.

Voor mijn eigen aanschaf heb ik geen haast om voor het einde van het fiscale jaar een aanschaf te doen. Ik wacht sowieso tot januari om te zien wat de nieuwe MacBook Pro systemen gaan bieden en ik ga ook de configuraties met betrekking tot het Windows systeem nog eens onder de loep nemen. Ook daar vind ik dat het systeem zelf (zonder monitoren) in de buurt van de 1.000 euro te brengen moet zijn.
En eigenlijk wil ik gewoon ook ontdekken hoe zwaar de MacBook moet zijn om dat ‘gewone’ videobewerken dat ik wil kunnen doen aan te kunnen. Heb ik daar die MacBook Pro van €2270,52 voor nodig of zit er ook iets tussen dat bedrag en de onderkant van het aanbod dat voor mij voldoet.

Zelf uitproberen
Ik heb de MacBook van mijn werkgever inmiddels voorzien van Snow Leopard en iMovie09. Het is een MacBook met 2GHz Intel Core 2 Duo, maar slecht 1GB RAM geheugen en 80GB harde schijf. Dat is een beetje krap en daarom hoop ik met name het RAM geheugen voor de resterende looptijd nog te kunnen mogen uitbreiden naar 2GB of 4GB (kost $120 inclusief verzendkosten voor de 4GB). Daarmee zou ik in ieder geval een gevoel moeten kunnen krijgen voor de onderkant van het Apple aanbod. Met nog 15GB schijfruimte vrij zou ik (bij upgrade van het geheugen) er zelfs het draaien van Windows 7 op kunnen uitproberen.

En als er een Apple dealer mee leest die me wel een andere configuratie ter beschiiking wel stellen voor een uitgebreide test, dan verwijs ik zonder schaamte bij deze naar mijn contactinfo.

Disclaimer
Lees bij deze berichten zéker even de disclaimer die voor alle berichten op deze site geldt. Ik schrijf deze posts als notities bij mijn eigen zoektocht naar een nieuwe computer. Zie je feitelijke onjuistheden staan, laat het me dan weten. En als je deze berichten als koophulp gebruikt bij aanschaf van een eigen systeem, hou er dan rekening mee dat ook ik een leek ben.
Ik krijg niet betaald voor het posten van deze berichten of verwijzingen naar specifieke leveranciers of merken.

En natuurlijk geldt: ben je het helemaal niet eens met (onderdelen van) deze post, heb je aanvullende tips of opmerkingen, laat het dan zeker even weten in de reacties!
De reacties op de voorgaande berichten hebben absoluut geholpen bij het keuzeproces ook al heeft dat dan nu nog niet tot een bestelling geleid.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
12 jaren geleden

N.a.v. "Initiële installatie van Snow Leopard duurde 1 uur": Was dat een Clean Install, of een Upgrade van Leopard naar Snow Leopard?
Erg lang hoor!
Ik kan mij niet herinneren dat het bij mij ZO lang geduurd heeft (een complete schone installatie).

Even een tip voor MacBook geheugen (en dat geldt ook voor iMac geheugen): Koop het NIET bij Apple of Apple Premium Reseller. Veel te duur. Bij de MediaMarkt kan je veel goedkoper terecht.
ALS het model het toestaat 4 GB.

Pierre
12 jaren geleden

Het was een upgrade van Leopard. Overigens was het gelijk aan de voorspelde tijd bij de start (die was even 45 minuten en ging al snel naar de uiteindelijk 60 minuten).

Tip wat geheugen betreft klopt helemaal, de link in het bericht is dan ook niet naar een Apple dealer, maar wel eentje die verstand heeft van de systemen (en waarbij je het geheugen en de maximale omvang ervan kunt vinden aan de hand van het systeem dat je hebt)

ELbert
ELbert
12 jaren geleden

De opmerking van David Bakker spreekt me erg aan: kijk welke software je het handigst vindt, en kies dan de hardware waar die software op draait. Want het gaat om de optimalisatie van de taak en van het proces. Niet om de doos. En ja, het oog wil ook wat. Dus een aantrekkelijke doos helpt bij een optimaal proces.

Pierre
12 jaren geleden

@Elbert: het ‘probleem’ daarbij is dan wel dat je vaak niet de mogelijkheid hebt om de verschillende programma’s goed genoeg uit te testen voor de aanschaf van de hardware om dat als criterium te gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld Pinnacle Studio 14 nog niet in huis en iMovie09 pas net en kan dat alleen testen op een MacBook, dus als ik concludeer dat het traag is (en dus niet handig) dan hoeft dat niet te gelden voor het gebruik op een MacBook Pro etc.

Je zou haast wensen dat je de opties steeds 30 dagen op proef zou mogen hebben. :-)