Appels vs Peren – deel 4 van 6

iMac (foto door: PiAir (Old Skool))

Dit is deel 4 van mijn zoektocht naar een nieuwe computer. Afgelopen zondag heb je in deel 1 een aantal keuzes en voorwaarden kunnen lezen. Als je dat deel nog niet gelezen heb is het waarschijnlijk handig om dat eerst te doen. Maandag keek ik naar desktops met Windows en op dinsdag naar Windows laptops. Vandaag start ik met de Apple systemen. Die kun je op meerdere plaatsten kopen, maar de configuraties die je op de Apple-website kunt kopen zijn alles waar je uit kunt kiezen. Na twee dagen bomen en bos problemen is dat wat mij betreft een verademing.
Hoewel ik al heel lang en voornamelijk gebruik maak van Windows, ben ik niet helemaal blanko wat betreft het gebruik van Mac OSX. Bij mijn werkgever heb ik toegang tot een Macbook en een indrukwekkende mooie 24 inch iMac.
Bij deel 1 van deze serie wees Roel er terecht op dat je als Windows gebruiker er rekening mee moet houden dat het even wennen is als je overstapt van Windows naar Mac OSX. Onderschat bijvoorbeeld niet het effect van het verplaatsen van de knop om een venster te sluiten van rechts naar links.

Zoals je bij mijn bericht over Black Friday hebt kunnen lezen gelden bij het kopen van een Mac (minimaal) drie prijzen: de reguliere prijs, de generieke educatieve prijs voor docenten/studenten/medewerkers uit het onderwijs en de SURFspot prijzen. Ik kan van die laatste gebruik maken en omdat die het laagst zijn, reken ik daar mee. Topmodel: Mac Pro
Absolute topmodel voor wat betreft Apple is de Mac Pro. Apple zegt er zelf over: “mooi van buiten, een en al kracht van binnen”.
Die kracht wordt dan geleverd door één of twee 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon “Nehalem”-processor(en).

Hier kun je je eens flink uitleven en kijken wat je bij elkaar kunt configureren:
Zo betaal je voor een Mac Pro met: 2x 2,93-GHz quad-core Intel Xeon-processors, 32GB (8x4GB) intern geheugen, Mac Pro RAID-kaart, 4 x 1TB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s, 1 x ATI Radeon HD 4870 512MB, 2 x Apple Cinema HD Display (30-inch flat-panel), Apple Magic Mouse, Apple Keyboard met numeriek toetsenblok, AppleCare Protection Plan for Mac Pro – Auto-enroll het slordige bedrag van € 12.804,40 incl. btw
Dat is een stukje boven mijn budget en natuurlijk ook veel meer dan noodzakelijk voor het werk dat ik er op wil kunnen doen.

Voor de gewone gebruiker: iMac
De iMac is een Mac die al bij zijn introductie in 1998 een aparte verschijning was. Toen nog met beeldbuis, was het (net als bij de oorspronkelijke Mac) een alles-in-één computer. Beeldbuis en alle elektronica zaten in één kast.
Inmiddels is Apple bij de vijfde generatie iMacs en het topmodel is met 27 inch een echte verschijning. Als je een keer langs een Apple winkel komt dan moet je zeker even naar binnen lopen om te gaan kijken.

Prijzen voor een iMac beginnen bij €1.011,50 voor het 21,5 inch model met een 3,06-GHz Intel Core 2 Duo processor, 4GB intern geheugen, NVIDIA GeForce 9400M grafische processor en een 500GB harde schijf.
Voor het topmodel, 27 inch, 2.66GHz Quad-Core Intel Core i5 processor, 8GB 1066MHz DDR3 SDRAM geheugen, ATI Radeon HD 4850 512MB, 1TB Serial ATA harde schijf, en het AppleCare Protection Plan voor iMac – Auto-enroll betaal je €1968,26

Een tweede monitor aansluiten
De iMac heeft een Mini DisplayPort waarmee het mogelijk is om een extra monitor op de iMac aan te sluiten. Dat kan een ‘gewone’ externe monitor met DisplayPort aansluiting zijn, via een mini DisplayPort naar DisplayPort adapter kun je die dan aansluiten.
Maar het is de vraag of je naar zo’n mooi apparaat wel zo’n doorsnee monitor wilt zetten.

Natuurlijk verkoopt Apple ook monitoren: de Apple LED Cinema Display (24 inch flat panel) is eigenlijk bedoeld voor gebruik in combinatie met een MacBook (Pro), maar voor €763,98 kun je hem ook op je iMac aansluiten. Voor iets meer dan het dubbele daarvan (€1.599,36) heb je een 30 inch flat-panel Apple Cinema HD Display.
Het kan dus, maar niet binnen mijn budget.

Firewire
De iMac beschikt over 1 Firewire-800 aansluiting. Aansluiten van digitale videocamera’s met firewirekaart is dus geen probleem. Ook heeft de iMac standaard een SD-kaartlezer, gebruikt in veel fototoestellen en bepaalde modellen HD-camera’s .

GPU Video Encoding
De Radeon HD 4850 heeft OpenCL ondersteuning, maar het is nog hard zoeken naar applicaties die daar gebruik van maken. MovieGate is daar een voorbeeld van, maar het lijkt er op alsof de iMac nog geen voordeel kan behalen aan de kracht van de HD 4850. In een overzicht van grafische kaarten in c’t 2009, Heft 25 pag.101 (gisteren gekocht na tip van Ben Welman) scoort de Radeon HD 4850 overigens lager dan de HD 5770 (toegegeven, dat was in een test met behulp van 3DMark Vantage op Windows 7).

AppleCare Protection Plan
Bij computers die je bij Apple koopt kun je een AppleCare Protection Plan afsluiten. Apple beschrijft de dienst als volgt: “Iedere Mac heeft gratis telefonische technische ondersteuning binnen 90 dagen na aankoop van uw Mac en een jaar beperkte garantie. Met het AppleCare Protection Plan kan de servicedekking worden uitgebreid tot drie jaar na de datum van aankoop de computer. Je kunt de deskundigen van Apple zo vaak als je wilt bellen om antwoorden op je vragen te krijgen. Als je reparatieservice nodig hebt, bieden wij tevens wereldwijd handige serviceopties.”

Kosten voor AppleCare zijn niet altijd hetzelfde. Bij de Mac Pro van ruim twaalfduizend euro betaal ik €248,71 voor AppleCare, bij de iMac is dat €148,75, bij de MacBooks die morgen aan bod komen is het €207,06 voor de 13-inch modellen. Er zijn mensen die dit een sigaar uit eigen doos vinden, anderen hebben er positieve ervaringen mee. Voor desktopsystemen is het een afweging die je voor jezelf moet maken, voor laptops lijkt het me veel meer voor de hand liggen.

Hoe goed zijn de iMacs nu eigenlijk voor videobewerking?
Dat is geen gemakkelijke vraag om een antwoord op te krijgen. Op het Adobe forum kwam ik dit bericht tegen: Premiere on iMac, een nietsvermoedende gebruiker informeert daar naar het gebruik van Adobe Premiere Pro op een iMac. Lees zelf de antwoorden maar eens door, de reactie die uiteindelijk de ster kreeg (als indicatie dat het de oorspronkelijke vraag beantwoorde) was: “Our office has two PC guys and three Mac guys. The owner and I favor the PC. The owner came very close to purchasing one of the new iMacs a week ago. Our formost Mac expert recommended that he not do that. The single internal hard drive is not acceptable for video editing. If you have the money and are dead set on getting a Mac, I would recommend one of the high-end Mac Pro’s.
*I have just build 2 high end PCs for less than the cost of one comparable Mac Pro.”

Ook in “Should I get an iMac for video editing?” krijgen de iMacs en Apple in het algemeen er flink van langs. Warner Crocker van gottabemobile.com heeft juist een MacBook Pro gekocht, o.a. voor videobewerking, en legt uit waarom.

De indruk die ik er aan overgehouden heb is dat iMacs zeker niet speciaal zijn als het gaat om brute kracht bij videbeowerking. Wat betreft de beschikbare software kan er wel een verschil/voorkeur zijn.
Maar meer over de uiteindelijke vergelijking a.s. vrijdag. Eerst morgen nog de Apple laptops bekijken.

Disclaimer
Lees bij deze berichten zéker even de disclaimer die voor alle berichten op deze site geldt. Ik schrijf deze posts als notities bij mijn eigen zoektocht naar een nieuwe computer. Zie je feitelijke onjuistheden staan, laat het me dan weten. En als je deze berichten als koophulp gebruikt bij aanschaf van een eigen systeem, hou er dan rekening mee dat ook ik een leek ben.
Ik krijg niet betaald voor het posten van deze berichten of verwijzingen naar specifieke leveranciers of merken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jean
12 jaren geleden

Deze wilde ik even onder je aandacht brengen.
http://mactactic.com/
http://www.onemorething.nl/?p=showart

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Jean,

Ah ja, dat bericht over de nieuwe Mac Pro had ik mee willen nemen. Heel relevant voor mensen die (toch) een Mac Pro overwegen. De Mactactic-site lijkt een beetje ‘dood’. Daar ontbreekt zelfs de iPhone 3GS.

Jean
12 jaren geleden

Mactactic; oeps ja. Ik bedoel natuurlijk http://buyersguide.macrumors.com/#Mac

Frank N
Frank N
12 jaren geleden

Gebruik zelf een oud model 17 inch Macbook Pro. Bewerk veel video’s in HD formaat met premiere pro en After Effects CS4. Waaronder de openingsfilm van de onderwijsdagen.

In al deze projecten kon ik op mijn Macbook vertrouwen. Bewerken gaat soepel en de software crasht niet. Dit lukte niet op mijn even oude dell desktop pc.

Let wel voor het bewerken heb ik twee externe schijven in een raid configuratie draaien.

Fred Zelders
12 jaren geleden

Wat videobewerking betreft ben ik wat verbaasd over de toch negatieve ‘geluiden’ die online te vinden zijn als het over de prestaties van de Macs gaat. In de video-special effects en video animatie wereld is -voor zo ver mijn beeld strekt- de Mac toch behoorlijk in trek. Kijk bijv. naar Pixelcorps (gebruikt Macs) die bijdragen aan gerenomeerde films waar dit soort video in gebruikt is op haar conto heeft.

Over de OPENCL ondersteuning: Apple heeft zelf bij de lancering gezegd dat er nog geen third-party applicaties zijn. Dat is nou eenmaal zo als je iets nieuws lanceert: Eerst moet het ene er zijn voordat het andere kan komen. Diverse software developers hebben aangekondigd dat er in volgende releases gebruik van gemaakt gaat worden. In Mac OS X Snow Leopard schijnen er overigens al wel zaken zijn die er al wel gebruik van maken. Een zelfde verhaal gaat op voor " Grand Central Dispatch" en voor 64 bits.
Ze zeggen daarom dan ook van Snow Leopard: "Ready for the future."

Wat het maken van keuzes betreft: Ik heb bij mijn keuze voor Mac gewoon mijn eigen motivatie bedacht en niet gekeken naar wat anderen er van vinden.
Bij mij gaf de doorslag dat ik door aanschaf van een een all-integrated systeem ([Apple verkoopt hardware die het doet; in tegenstelling tot Microsoft die de OS software verkoopt en maar moet hopen dat er genoeg hardwaremakers zijn die het goed ondersteunen])
met goede usability en overall-customer support EN een grote actieve community van gebruikers en ontwikkelaars zorgeloos kan ‘computeren’ en altijd een antwoord kan krijgen op problemen waar ik tegenaan zou kunnen lopen.
Anders gezegd: Ik wil niet mijn tijd besteden aan het beheren (geen gedoe) maar aan het gebruik van het systeem. Zoiets is ZO VEEL waard dat ik daar graag wat meer geld voor over heb.

Ik kan niet wachten totdat je je keuze onhult. Helaas moet ik daar nog even op wachten.
Je houdt ons aardig ge-locked :-)

Pierre
12 jaren geleden

@Jean: Ok, die is beter bijgewerkt. Voor MacBook Pro (komt morgen aan bod) zeggen "Buy only if you need it – Approaching the end of a cycle". Dat maakt het dus niet gemakkelijker.
@Frank: in RAID0 / RAID1 / RAID10 … opstelling? En dan aangesloten via Firewire-800? (is ook relevant voor post van morgen)

@Fred: Dank voor de aanvulling. Ben me aan het afvragen of ik nou met elke dag dichter bij of verder af van een keuze kom. :-)

Jean
12 jaren geleden

Nou ja. Laat ik me dan maar van harte bij Fred aansluiten. De ‘gebruikerservaring’, onder andere door de vergaande intergratie en samenwerking van en tussen onderdelen ….. en dan zou ik nog een boel kunnen opsommen. Maar Fred zegt het al met de zin ‘Ik wil niet mijn tijd besteden aan het beheren (geen gedoe) maar aan het gebruik van het systeem.’ Vorige week moest ik noodgedwongen een paar dagen op een windowsmachien. Dan valt het weer op hoe veel tijd je met het systeem bezig bent (updates, virusscans, opnieuw opstarten) ongelooflijk gewoon. En dan iMovie …. een genot om mee te werken, simpel maar ook krachtig genoeg (inclusief beeldstabilisatie). En het belangrijkste, al heb je een gigabites groot bestand, hij loopt gewoon niet vast …. en werkt het netjes af.