Appels vs Peren – deel 5 van 6

Macbook (foto door: PiAir (Old Skool))

Dit is deel 5 van mijn zoektocht naar een nieuwe computer. Afgelopen zondag heb je in deel 1 een aantal keuzes en voorwaarden kunnen lezen. Als je dat deel nog niet gelezen heb is het waarschijnlijk handig om dat eerst te doen. Maandag keek ik naar desktops met Windows en op dinsdag naar Windows laptops. Woensdag heb ik de desktop-opties van Apple onder de loep genomen en vandaag zijn de ‘laptops’ van Apple aan de beurt.
Zoals gisteren al uitgelegd, kan ik bij Apple tegen SURFspot-prijzen kopen en dat scheelt toch best een aardig bedrag. En net als bij de desktopmodellen van Apple is de keuze begrenst/beperkt. Er zijn drie basismodellen: de MacBook, de MacBook Pro en de MacBook Air. Mini DisplayPort
Ook op de MacBooks van Apple wordt gebruik gemaakt van de Mini Displayport. Het is een kleine variant van de DisplayPort. Ik twijfel er niet aan dat Mini Displayport voordelen heeft en een standaard voor de toekomst is. Maar het betekent voor een MacBook gebruiker wel dat er altijd een extra kabeltje van ruim 25 euro gebruikt moet worden om een Macbook aan te sluiten op een beamer of op en monitor die nog niet over een Mini Displayport beschikt.
Het komt de overzichtelijkheid niet ten goede, want ook voor andere toch gangbare aansluitingen zoals HDMI en DVI moet je conversiekabels aan de slag.

MacBook Air
De MacBook Air is het lichte (1,36 kg) en heel dunne (0,4 – 1,94 cm) lid van de familie waarbij het 2,13GHz model beschikt over een Solid State Drive (SSD) van 128 GB. Er zijn bij de MacBook Air modellen geen configuratie-opties, alleen een keuze tussen het genoemde model en een model met 1,86GHz Intel Core 2 Duo-processor en 120 GB harde schijf.
Beide modellen beschikken over een Nvidia GeForce 9400M grafische processor. Net als bij netbooks is er hier geen ruimte voor een ingebouwde DVD-speler, die kun je wel los er bij kopen.
Het 2,13GHz model kost € 1.905,19 incl. btw, dat is dan inclusief AppleCare, Mini DisplayPort-naar-DVI-adapter, Mini DisplayPort-naar-VGA-adapter en externe MacBook Air SuperDrive.

De MacBook Air heeft geen firewire poort, geen SD-kaartsleuf en maar één USB-poort. Een netwerkpoort voor bekabeld netwerk ontbreekt, daarvoor moet gebruik gemaakt worden van een USB-netwerkkaart die dan op de enige USB-poort aangesloten wordt.

Om het verhaal niet nog langer te maken: de MacBook Air is mooi, maar geen systeem om video op te bewerken.

MacBook
De MacBook is het goedkoopste model uit de serie laptops van Apple. Met een basisprijs van onder de 1000 euro (maar met AppleCare en de benodigde kabels net boven de 1000 euro) is het het instapsysteem dat voorzien kan worden van meer geheugen en een grotere harde schijf en daarmee concurreert met de goedkoopste MacBook Pro modellen. Belangrijk verschil tussen de 13-inch MacBook en de 13-inch MacBook Pro is uiterlijk: de MacBook heeft een unibody-behuizing van polycarbonaat (“kunststof”) terwijl de MacBook Pro modellen een unibody-behuizing van aluminium hebben. Ook moet de MacBook het doen met twee USB 2.0-poorten, terwijl de MacBook Pro een firewire-aansluiting en SD-kaartsleuf heeft.

De MacBook heeft dezelfde Nvidia GeForce 9400M als de MacBook Air.

MacBook Pro
De MacBook Pro is verkrijgbaar in drie schermafmetingen: 13-inch, 15-inch en 17-inch.
Voor een apparaat met beeldscherm dat je mee wilt nemen vind ik de 13-inch groot genoeg. Met 2,04 kg is die ook het lichts, lichter dan de ‘gewone’ MacBook die 2,13kg weegt. De 15-inch weegt 2,49kg en de 17-inch weegt 2,99kg. Ter vergelijking: de HP EliteBook 8530w mobiel workstation uit het bericht van afgelopen dinsdag weegt 2,8kg. Voor ultralicht moet je dus bij de MacBook Air (1,36kg) zijn.

De 13-inch MacBook Pro en de langzaamste 15-inch beschikken over een NVIDIA GeForce 9400M grafische processor. De 17-inch MacBook Pro en de twee snellere 15-inch modellen hebben daarnaast nog een NVIDIA GeForce 9600M GT met 256MB ingebouwd zitten. Twee grafische kaarten dus waartussen je kunt schakelen afhankelijk van of je lange batterijduur of extra grafische kracht wilt hebben.
Een test van Notebookcheck leverde gebruikstijden op die uiteen liepen van 3 uur en 41 minuten bij het bekijken van een DVD tot 8 uur en 53 minuten bij gebruik van de 9400M en het lezen van een tekstdocument.

Door die combinatie van grafische kaarten en het feit dat ik 17-inch wat groot en zwaar vind om dagelijke mee te nemen zat de keuze tussen de twee 15-inch modellen. Omdat het 2.66GHz model standaard een kleinere harde schijf heeft zou ik in dit geval kiezen voor het snelste 15-inch model.
Daarbij kun je voor €40,46 er voor kiezen om een ontspiegeld beeldscherm te nemen. Ik heb het verschil (nog) niet met eigen ogen gezien, maar spiegelende beeldschermen zijn in de zon (in de trein) erg vervelend. Dus die 40 euro zou ik er aan uitgeven.

De configuratie komt dan op: MacBook Pro 15-inch, NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT met 512MB, 2,8-GHz Intel Core 2 Duo, 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM – 2x2GB, Serial ATA-schijf van 500 GB (5400 rpm), SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW), MacBook Pro 15-inch met ontspiegeld breedbeeldscherm, Apple Mini DisplayPort-naar-DVI-adapter, Mini DisplayPort-naar-VGA-adapter, AppleCare Protection Plan for MacBook Pro – Auto-enroll. Deze kost €2270,52
Voor nog eens €40,46 kun je de harde schijf vervangen door een net wat sneller (7200 rpm) model, en natuurlijk zijn er opties om meer geheugen (8GB 1066MHz DDR3 SDRAM = + €485,52) of een nog iets sneller processor (3,06-GHz Intel Core 2 Duo = + €242,76) te laten plaatsen, maar dan ga je al heel hard richting de drieduizend euro.

Een tweede monitor aansluiten
Zoals gisteren al gezegd: de Apple LED Cinema Display (24 inch flat panel) is speciaal bedoelt voor gebruik in combinatie met een MacBook (Pro). De Monitor heeft een ingebouwde iSight camera, microfoon en luidspreker. Daarnaast beschikt hij over een kabel met Mini Displayport aansluiting en een bijbehorende kabel waarmee je de MacBook aansluit. Die kabel heeft (uiteraard) een Mini Displayport aansluiting, maar ook een USB-stekker en een MagSafe-connector. De monitor wordt daarmee dockingstation waarmee de MacBook opgeladen wordt en je kunt gebruik maken van drie in de monitor aanwezige USB-aansluitingen om extra randapparatuur aan te sluiten. Bijvoorbeeld een externe harde schijf en een printer.
Het verklaart beter het prijsniveau, een dockingstation is ook voor laptops met Windows duur. Maar €763,98 voor een tweede monitor is privé nogal heftig.

Firewire
De MacBook Pro van 13-inch en 15-inch hebben twee USB 2.0-poorten, een FireWire 800-poort en een SD-kaartsleuf. De MacBook Pro van 17-inch heeft drie USB 2.0-poorten, één FireWire 800-poort, één ExpressCard/34-sleuf

GPU Video Encoding
Zowel de NVIDIA GeForce 9400M als de 9600M GT hebben OpenCL ondersteuning, maar zoals gisteren aangegeven is het nog wachten op software die daar gebruik van kan maken.

Hoe goed zijn de MacBook Pro’s nu eigenlijk voor videobewerking?
Gisteren constateerde ik al dat ik geen duidelijke aanwijzingen kon vinden dat de iMacs heel geschikt waren voor videobewerking. Datzelfde geldt voor de MacBook Pro.
De reactie van Frank die een ouder model MacBook Pro gebruikt voor het verwerken van video en daar tevreden over is, is wel een voorbeeld van de positieve geluiden.

Jammer is dat de 15-inch MacBook Pro maar een resolutie heeft van 1440x900pixeld. De HP EliteBook 8530w mobiel workstation komt ook niet helemaal aan Full HD (die haalt 1680×1050 Pixels), maar het betekent in beide gevallen dus dat je een externe monitor moet aansluiten om bewerkt HD materiaal ook in zijn volle glorie te kunnen bekijken.

AppleCare Protection Plan
Zoals je gisteren kon lezen, kun je bij computers die je bij Apple koopt een AppleCare Protection Plan afsluiten. De kosten van AppleCare voor een 13-inch MacBook, MacBooks Pro of MacBook bedragen €207,06. Voor een 15-inch of 17-inch model is het €289,17.
Gisteren schreef ik dat het een afweging is die je moet maken. Voor laptops en dus ook MacBooks lijkt het me garantie hoe dan ook verstandig. Ze zijn immers veel kwetsbaarder en worden van hot naar her gesleept.

Morgen deel 6
Tot zover alle feitelijke beschrijvingen van de verschillende opties. Als jij nou ook niet meer weet wat te kiezen, dan kan ik me daar heel wat bij voorstellen. Dat gevoel heb ik op dit moment in ieder geval ook. Ik hoop dat het op een rij zetten van de voordelen en nadelen van de verschillende opties me gaat helpen.

Een factor die het geheel nog wat ingewikkelder maakt is de volgende. Jean wees gisteren in een reactie op deze website. Daar staat voor de MacBook Pro: “Buy only if you need it – Approaching the end of a cycle”. Zij verwachten dat de huidige serie MacBook Pro modellen aan vervanging toe is en dat zou wel eens al in januari 2010 kunnen zijn. Natuurlijk is het altijd zo dat er nieuwere computers zullen komen, maar Apple heeft een redelijk vast ritme opgebouwd van vernieuwen van modellen en een maand wachten zou zeker te overzien zijn.

Disclaimer
Lees bij deze berichten zéker even de disclaimer die voor alle berichten op deze site geldt. Ik schrijf deze posts als notities bij mijn eigen zoektocht naar een nieuwe computer. Zie je feitelijke onjuistheden staan, laat het me dan weten. En als je deze berichten als koophulp gebruikt bij aanschaf van een eigen systeem, hou er dan rekening mee dat ook ik een leek ben.
Ik krijg niet betaald voor het posten van deze berichten of verwijzingen naar specifieke leveranciers of merken.

En natuurlijk geldt: ben je het helemaal niet eens met (onderdelen van) deze post, heb je aanvullende tips of opmerkingen, laat het dan zeker even weten in de reacties! Met name ook als jij zelf een MacBook (pro) gebruikt voor zwaar werk.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jean
12 jaren geleden

Nou mijn conclusie staat al vast…. :). Mijn afweging zou nu heel simpel de volgende zijn:
Het ervaren gebruiksgemak en stabiliteit in combinatie met het feit dat Apple standaard al uitstekende software voor videobewerking levert plus het beste ingebouwde backupsysteem ’timemachine’ ook gewoon meegeleverd .. Zou ik kiezen voor een Macbook Pro + Apple care + Goede tweede monitor (geen Apple want die is te duur). Uiteraard zou ik dan kiezen voor de snelste 15 inch …. van medio januari 2010. Daar kun je 8 GB intern geheugen in kwijt.
Maar ik weet het, de voorspelbaarheid is groot en ik ben dan ook heel benieuwd naar jouw keuze.

David
12 jaren geleden

Je bent echt met een goede zoektocht bezig, er zijn zoveel opties om te vergelijken.

Volgens mij kan je jouw Mac – PC keuze vereenvoudigen door jezelf af te vragen of je graag met iMovie ’09 of Final Cut wil editen. Zo ja, go Mac, werk je net zo lief met Premiere o.i.d. go Windows.

Persoonlijk (waarschuwing, fanboy) vind ik de snelheid waarmee je kunt editen in iMovie ’09 een enorm voordeel, zo zelfs dat ik er aan toe kom om vakantie films te editen. Dat een iMac/MBP maar 1 (langzame) HDD heeft heb ik niet als probleem ervaren. Hang er desnoods een snelle FW800 schijf aan, daar kun je rechtstreeks vanaf werken met iMovie. En als je kijkt naar prijs/snelheid/kwaliteit kun je niet om de nieuwe 27" iMac heen denk ik…