Appels vs Peren – deel 3 van 6

Gaming Studiedag (foto door: PiAir (Old Skool))

Dit is deel 3 van mijn zoektocht naar een nieuwe computer. Afgelopen zondag heb je in deel 1 een aantal keuzes en voorwaarden kunnen lezen. Als je dat deel nog niet gelezen heb is het waarschijnlijk handig om dat eerst te doen. Gisteren keek ik naar desktops met Windows. Vandaag in deel 3, de tweede van vier ‘soorten’ alternatieven: de Windows laptop.
Elk nadeel…
Laptops hebben als grote voordeel ten opzichte van desktop systemen dat het aantal configuratie-opties een stuk kleiner is. Maar dat maakt het vinden van een laptop die een processor en grafische kaar bevat die ook videobewerking prettig maakt nog steeds niet echt eenvoudig.
Daar komt bij dat het gewicht voor zulke ‘desktopvervangers’ (het zijn systemen die dicht in de buurt komen van wat een gemiddeld desktopsysteem levert) ook flink omhoog gaat.

Ik had eerlijk gezegd geen idee waar te starten met zoeken. Een beetje Googlen leek veel handige hits op te leveren, maar dat bleek tegen te vallen. Op dit forum loopt het uit op de gebruikelijke Mac v.s. Windows ruzie, hier gaat het om een oud bericht over een dure Sony, bij dit bericht lijk je verstandig advies te krijgen, maar eigenlijk weet je nog niks. En het enige systeem waar ze naar verwijzen kost $4.000,- (bericht uit juni 2009, dus redelijk recente prijzen zou je denken). Nou heb ik een week of twee geleden een presentatie gehoord waarbij ook werd verteld welk systeem de studenten van de TU/e kunnen aanschaffen. En het blijkt ook het systeem te zijn dat studenten van de Universiteit Twente met korting kunnen kopen. Het gaat om het volgende systeem:

HP EliteBook 8530w mobiel workstation
* Processor: Intel Core 2 Duo 2800 MHz
* RAM-geheugen: 4 GB / SO-DIMM DDR2
* Harde schijf: 320 GB; SATA; 7200 rpm
* Schermdiagonaal: 15,4 inch
* Resolutie: 1680 x 1050 Pixels
* Videokaart: NVIDIA Quadro FX 770M 512 MB
* DVD-speler/brander: DVD-speler & -brander
* RJ45 Ethernet: 10/100/1000 LAN (Gigabit Ethernet)
* Draadloos netwerk (WLAN): 802.11a/b/g/n (300 Mbit/s)
* Bluetooth: Ja; 2.0 + EDR
* Webcam: Ja; 2.0 Megapixel
* Aansluitingen: e-SATA; ExpressCard-slot; IEEE 1394 FireWire; HDMI-out
* Batterijlevensduur (max.): 4,75 uur
* Gewicht: 2,8 kg
* Fabrieksgarantie: 3 jaar; Carry-in-garantie

De studenten aan de Universiteit Twente betalen slechts 899 euro voor deze configuratie. Bij de TU/e is het 800 euro die de student betaald en 800 euro gift van de TU/e (zitten wat voorwaarden aan). Daarbij krijgen de studenten bij de TU/e dan 5 jaar lang support en garantie in plaats van de standaard 3 jaar garantie. Helaas kan ik hem niet met die korting kopen en betaal dan 1589 euro.

Zoals je kunt zien weegt de EliteBook 8530w 2,8 kg. Dat is niet licht, maar lichter dan een aantal van de alternatieven die ik vond. De HP Pavilion dv8-1000 weegt bijvoorbeeld 4,06 kg. De HP HDX X16-1380ED weegt 3,2 kg. Deze notebook kost zo’n €1299,- en beschikt over een Blu-ray lezer (niet brander).

Firewire
Alle drie de systemen beschikken over een firewire-aansluiting. De HP Pavilion dv8-1000 en de HP HDX X16-1380ED beschikken over een 5-in-1 geïntegreerde digitale medialezer voor Secure Digital kaarten, MultiMedia kaarten, Memory Stick, Memory Stick Pro of xD Picture kaarten. De HP EliteBook 8530w mobiel workstation moet het zonder kaartlezer stellen.

GPU Video Encoding
Gisteren heb ik in de post over desktops met Windows uitgelegd dat nieuwere videokaarten beschikken over de mogelijkheid om die kaarten een deel van het renderingwerk over te laten nemen. De HP EliteBook 8530w mobiel workstation bevat een NVIDIA Quadro FX 770M 512 MB mét Cuda ondersteuning.
De HP Pavilion dv8-1000 bevat een NVIDIA GeForce GT 230M, de HP HDX X16-1380ED een NVIDIA GeForce GT130M, beiden eveneens met Cuda ondersteuning.
In combinatie met (bijvoorbeeld) Power Director 8 kan dat er voor zorgen dat het renderen een stuk vlotter verloopt.

Extra monitor aansluiten
Alle drie de hier genoemde systemen hebben een HDMI-uitgang weermee het eenvoudig mogelijk is om één extra monitor aan te sluiten. Wil je meer dan dat, dan zul je met extra hardware aan de slag moeten, bijvoorbeeld door het aansluiten van een Matrox TripleHead2Go waardoor je maximaal 3 extra monitoren aan kunt sturen via een analoog of digitaal (dual link DVI of DisplayPort) signaal. Goedkoop is het overigens niet, de TripleHead2Go kost ongeveer 300 euro.

Bekijk de video op YouTube

De prijs van draagbaarheid
De meerprijs voor het draagbaar zijn van de configuratie is voor mij op basis van bovenstaande cijfers tussen de 400 – 600 euro (de twee monitoren buiten beschouwing latend want beiden aansluiten gaat nog meer kosten) waarbij de specificaties dan uiteindelijk minder zijn dan bij een desktop. Voor dat prijsverschil zou je een netbook/smartbook voor dagelijks gebruik onderweg kunnen aanschaffen en die gebruiken voor het lichte werk.
Zeker gezien het feit dat dit soort Windows laptops er nou niet echt mooi uitzien kun je je afvragen of je er dagelijks mee over straat wilt. Het voordeel is wel dat je mobieler bent met betrekking tot de plek waar je gaat zitten werken. Ben je student bij de TU/e of de Universiteit Twente dan lijken de systemen gezien de prijs die je er voor betaald zeker aantrekkelijk.

Disclaimer
Lees bij deze berichten zéker even de disclaimer die voor alle berichten op deze site geldt. Ik schrijf deze posts als notities bij mijn eigen zoektocht naar een nieuwe computer. Zie je feitelijke onjuistheden staan, laat het me dan weten. En als je deze berichten als koophulp gebruikt bij aanschaf van een eigen systeem, hou er dan rekening mee dat ook ik een leek ben.
Ik krijg niet betaald voor het posten van deze berichten of verwijzingen naar specifieke leveranciers of merken.

En natuurlijk geldt: ben je het helemaal niet eens met (onderdelen van) deze post, heb je aanvullende tips of opmerkingen, laat het dan zeker even weten in de reacties! Met name ook als jij zelf een powerlaptop gebruikt voor zwaar werk.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Brouwer
Brouwer
12 jaren geleden

Hoi Pierre, weer een interessant verhaal. Ik wil je even wijzen op een stuk dubbele tekst. Het stuk "Elk nadeel…" staat er deels twee keer in.

Een tip voor wat betreft laptops, ik heb er niet zelf één maar ben wel gecharmeerd van het merk XXODD dat configureerbare (game) laptops levert zonder software (gezien de surflicenties). Daarbij heb je de keuze uit laptops met snelle processoren, maar ook uit snelle videokaarten.

Hierbij gelijk een link naar het XXOODD topic bij Tweakers.net

Pierre
12 jaren geleden

Dank je voor de heads-up mbt de dubbele tekst, is aangepast. Ik zal eens een kijkje nemen bij XXODD!

Pierre
12 jaren geleden

De XXODD wordt ook genoemd in de Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: december ’09 (vandaag verschenen) als gamenotebook.

Jeroen Clemens
Jeroen Clemens
12 jaren geleden

Dag Pierre
Nog een deel van de tekst staat dubbel " Ik had eerlijk gezegd…"
Maar een heel interessante zoektocht verder.

Pierre
12 jaren geleden

Jeetje wat slordig, ik moet dit toch op andere momenten gaan knippen/plakken uit mijn aantekeningen. Bij deze aangepast (dank voor de heads-up!)