okt 082009
 
No Free Kindle Books for Europe! (foto door: PiAir (Old Skool))

Goed nieuws en slecht nieuws als het gaat om de Kindle 2 die naar Nederland komt. De Kindle is al zichtbaar op mijn Manage Your Kindle pagina. En ook de overige voorbereidingen voor verkoop van boeken naar gebruikers van buiten de VS is in volle gang.
Maar het maakt ook pijnlijk duidelijk wat het betekende toen Amazon aan gaf dat maar ongeveer 280.000 van de 350.000 Kindle boeken op dit moment ook buiten de VS te koop zouden zijn (de rest mag blijkbaar nog niet van de betreffende auteurs/uitgevers).

Bekijk je de Kindle Bestseller-lijst namelijk vanuit de VS, dan zie je daar veel meer (en goedkopere) boeken staan dan wanneer je dat vanuit Europa probeert.
Sowieso kost het goedkoopste boek dat je op die manier kunt krijgen vanuit Europa $2,30 terwijl er vanuit de VS een heleboel gratis boeken te krijgen zijn.

Daarnaast zijn een aantal boeken niet beschikbaar voor Nederland (Europa) daarbij krijg je dan zo’n melding:
Kindle Book not available in Europe (foto door: PiAir (Old Skool)) Lees verder….

okt 082009
 
DeOnderwijsdagen

Een tijdje geleden riep ik jullie op om te stemmen op mijn voorstel voor een sessie tijdens de Open Track tijdens Dé Onderwijsdagen 2009.

En het leverde voldoende stemmen op. Dank daarvoor!
Maar, zoals je kon zien op het stemformulier, ook Jeroen van Beijnen, voorheen collega bij Fontys nu werkzaam bij Cubis had een voorstel ingediend over elektronische boeken in het onderwijs.

Dat heeft geleidt tot wat onderling overleg en overleg met de organisatie van Dé Onderwijsdagen. Het resultaat van dat overleg is dat Jeroen en ik de sessie samen doen. Dat heeft als grote voordeel dat we hem als verdiepingssessie kunnen uitvoeren. Dat wil zeggen dat we 2×45 minuten ter beschikking hebben, in plaats van 1×45 minuten.

We staan nu in het programma op woensdag 11-11-2009 van 14:55 – 15:40 uur in ruimte 417. Dat is een zaal waar in theorie 150 deelnemers in zouden kunnen, maar het aantal deelnemers is begrenst op 60 maximaal.

Dat komt namelijk omdat het eerste deel van de sessie introductie is (wat zijn elektronische boeken, stand van de techniek, spelers in de markt, toepassingsmogelijkheden in het onderwijs etc.) maar in het tweede deel gaan we ook aan de slag met de achterliggende techniek. Dat betekent dat we laten zien hoe je elektronische boeken kunt maken die geschikt zijn voor gebruik op de verschillende eBook readers. Het is de bedoeling dat deelnemers hun eigen laptop mee nemen (wij zorgen voor de software) zodat je meer kunt doen dan alleen kijken. En dan verwachten we onze handen ruimschoots vol te hebben als er echt 60 deelnemers op de sessie afkomen (geen idee overigens of dat ook zo gaat zijn).

Jeroen en ik zijn de sessie nu aan het uitwerken, we zullen uiteraard gebruik maken van de wiki-voorziening die er normaal voor Dé Onderwijsdagen is en met een beetje geluk wordt de sessie opgenomen.

Dus…wees een beetje zuinig met je energie tijdens Dé Onderwijsdagen zodat je ook op de woensdagmiddag nog voldoende energie over hebt. En natuurlijk is het niet alleen handig om je laptop mee te nemen, maar als je al een eBookreader hebt, dan moet die ook mee.
Wij doen niet aan DRM en spreken uiteraard zowel ePUB als Mobipocket, dus dat komt wel goed. ;-)

Zodra de wiki-voorziening in de lucht is laat ik je dat hier weer weten. Heb je in de tussentijd brandende vragen die je zeker aan bod wilt hebben tijdens de sessie, stel ze dan alvast hieronder in de reacties!

okt 082009
 
Targa Micro PC - Klik voor grotere versie
“# Processor: Intel® Atom 230 1,6 GHz # Software: Microsoft® Windows® XP Home
# Geheugen: 1.024 MB DDR2 RAM
# Grafisch: SIS MIRAGE 3 , DVI-I-uitgang
# Capaciteit: Samsung® 160 GB harde schijf met 5.400 RPM, SATA-aansluiting
# Audiosysteem: High Definition Audio
# Ingangen: 6 x USB 2.0, microfoon, hoofdtelefoon, audio, DVI-I monitoruitgang
# Ideaal voor internetgebruik!
# Afm.: ca. 15 x 17 cm, 2 cm dik
# Incl. o.a. VESA houder, Wireless LAN usb-stick, DVI-op-VGA-adapter en netkabel”

(bron)

Het zijn van die aanbiedingen waarvan je je afvraagt: hoe kun hem laten liggen/staan? Een micro-PC in een compacte verpakking, als je wilt kun je hem zelfs achter op je TV hangen. DVI-I uitgang, draadloos netwerk (via USB-stick), 160GB harde schijf, ziet er allemaal best goed uit. En dat maar voor 249 euro.

Ik ga hem hoe dan ook niet kopen, maar hoor graag van iemand die dat wel doet hoe hij bevalt. Want ik kon geen ervaringsverhalen online vinden. Wel over de grafische kaart en die blijkt niet echt krachtig te zijn. Hoge kwaliteit video afspelen op het apparaat lijkt daardoor wat hoog gegrepen. Dus als compact mediacenter lijkt het me ook niet echt te gaan lukken. Ik neem dus aan dat een externe USB-TV kaart niet praktisch is? Maar zou het Slingplayer kunnen trekken? Dat draait namelijk ook wel aardig op mijn eeePC.

Maar nogmaals, ik kon geen ervaringen online vinden met uitzondering eigenlijk van een Duitse test met deze conclusie:

“Grundsätzlich macht man mit dem Targa Now Netbook NT9231 nichts falsch, wenn man seinen Flachbild-Fernseher damit ‘Internet-fähig’ machen will. Zwar gibt es für das gleiche Geld auch Angebote von namhaften Herstellern wie etwa MSI, allerdings bekommt man dann lediglich Linux als Betriebssystem. Mit Windows XP werden bei der Konkurrenz noch mal rund 30 bis 40 Euro mehr fällig. Dafür haben die Geräte von MSI und Co. einen etwas leistungsstärkeren Grafikchip von Intel inside… allerdings dürfte man als Anwender den Unterschied kaum spüren, so dass es letztendlich eine Frage des Geschmacks bleibt.”

(bron)

Mijn vertaling: niet slecht maar ook geen echte aanrader.

Wie schaft hem aan en deelt zijn/haar ervaringen?

[update 10-12-2009] Er is een update verschenen met gebruiksinformatie.