Leerlingen De Talententoren gaan aan de slag met SkoolMate

Hein Wittgen (foto door: PiAir (Old Skool))

De scholen zijn nu ook in het zuiden weer begonnen. Voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de Basisschool De Talententoren in Sterksel was vandaag een speciale start. Zij mochten namelijk als eerste groep leerlingen in Nederland aan de slag met de SkoolMate. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. Zo kwam o.a. het jeugdjournaal langs voor een reportage (die kun je hier bekijken).
Ik heb het apparaat afgelopen juli mogen reviewen en was ook uitgenodigd om te komen kijken. Ik wilde graag zien hoe de Classmate/SkoolMate ingezet zou gaan worden, dus reisde ik af naar het mooie Sterksel waar ik een nieuw / modern schoolgebouw aantrof.

Ik had wél de Livescribe bij me, geen videocamera, maar dat hoefde ook niet, het PR-bureau heeft gezorgd voor een filmpje met daarin de belangrijkste betrokkenen:

Bekijk de video op YouTube

Het filmpje bevat uiteraard (ook) het PR-deel van vandaag, dat hoort erbij. Maar Hein Wittgen, leraar in groep 7/8, was heel pragmatisch en praktisch. De SkoolMate zorgt er voor dat elke leerling in zijn klas een eigen apparaat heeft om op te werken. Dat maakt het voor hem veel gemakkelijker om iedereen op zijn/haar niveau aan te slag te laten gaan zonder eindeloos met kopieën rond te hoeven rennen. Leerlingen werken online op websites of op programma’s die op de SkoolMate geïnstalleerd staan. Omdat de SkoolMates hier wél in de al aanwezige beheeromgeving van Skool opgenomen zijn, vallen een paar van de ‘zorgen’ die ik had weg. Nu kan het niet meer voorkomen dat individuele programma’s hun eigen updates opdringen. Toegang tot internet is mogelijk, maar binnen de grenzen en afspraken die de school stelt. En de leerkracht kan bij elk van de leerlingen meekijken als dat nodig, handig of wenselijk is.

Het is dus niet zo dat er voor de leerkracht of de school nu een enorme extra beheerlast bij komt. Dat wordt door Skool en de software geregeld.
Wel is het zo dat de leerkrachten ook te maken krijgen met een toename van het aantal bronnen waar leerlingen mee werken. En dat is wel een extra ‘last’. Hein Wittgen ziet dat niet als een last en legde uit dat ze onderling informatie over websites en software uitwisselen en bespreken.

Ook vandaag kregen we een paar keer te horen dat het eigenlijk niet om die apparaten gaat, maar om de leerling en het leren van die leerling. En dat is waar. Wat we vandaag te zien kregen was, lijkt mij, ook niet het zomaar binnen rijden van een doos met SkoolMates. De organisatie is ingericht, de docenten zijn er klaar voor (eentje wel in ieder geval) en de leerlingen ook. Dan kan zoiets slagen.

Jammer vind ik overigens dat ze hem nu alleen in de bovenbouw gebruiken. Ik weet uit ervaring dat kinderen vanaf groep 3 er al prima mee overweg kunnen en hem zeker zo leuk vinden als die van groep 7/8. Wellicht kwestie van tijd en geld.

Ook in België zijn de scholen weer begonnen en ook daar hebben ze nu de beschikking over de SkoolMate.
Erno Mijland was er ook, zijn verslag staat hier.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
12 jaren geleden

Dat zo’n systeem een hoop voordelen heeft, daar ben ik wel van overtuigd.
Het lijkt me alleen dat de schrijfvaardigheid (gewoon met pen en papier) er wel onder gaat lijden.
Wat dat betreft is er wel een parallel te trekken met de invoering van de rekenmachine…

JoG
JoG
12 jaren geleden

Het is gewoon een classmate PC van Intel. Enige verschil is de bundeling met beheersoftware volgens mij. ‘… De SkoolMate is gebaseerd op de Intel Classmate PC….’ meldt het persbericht.

Zie voor eerdere ervaringen met de XO laptop van OLPC in het basisonderwijs in Maastricht de website van de stichting OpenWijs: ‘ eerste resultaten‘. Zij zijn begonnen in november 2008. OpenWijs ondersteunt ook de classmate PC 3 volgens hun website.

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Joost.

Dat klopt, de Skoolmate is een systeem dat gebouwd is op basis van het Classmate referentiemodel van Intel. In de posts van voor de vakantie (waar ik hierboven naar verwijs) leg ik dat wat uitgebreider uit en verwijs ik ook naar de OLPC.
Voor zover ik weet is de OLPC niet in Nederland te bestellen en dat is voor een school natuurlijk toch een drempel.

Ik kende het bericht van OpenWijs, maar weet even niet door wie de ClassMate systemen samengesteld worden die zij leveren. Ik kan me voorstellen dat er (op termijn?) meerdere leveranciers komen voor Nederland en/of dat de systemen ook zonder de beheersoftware worden uitgeleverd. Maar daar ga ik uiteraard niet over.